Markkinavuosi käyntiin Lahden Markkinoilta – Orimattilan Urheilutalolle voisi hyvin myöntää isommankin valtiontuen

Blogi, keskiviikkona 04.01.2017

Tänään avasin oman markkinavuoteni Lahden tammikuun kuukausimarkkinoilta. Lahden kokoomuslaiset ovat aina aktiivisesti mukana kuukausimarkkinoilla eikä tänään yli 15 asteen kipakka pakkanenkaan teltanpystyttäjiä ja kahvintarjoajia minnekään karkottanut. Kahvi- ja glögipannut höyrysivät kivasti ja ihmisten hengityksetkin kipakassa pakkasessa ja onneksi väkeä riitti sen verran, että läheisyyskin lämmitti. Mukava markkinavuoden avaus ja siinä muistelin muutamille vuoden 2007 olisikohan ollut helmikuun Lahden kuukausimarkkinoita kun pakkasta oli melkein tuplaten tämä ja olin luvannut olla paikalla useamman tunnin. No siinä sitten varpaita kipristellen värjöteltiin aina varttiteltalla ja viisi minuuttia Fazerin kahvilan tuulikaapissa ja koko luvattu aika selvittiin. Moni luovutti, mutta minä en ja niinhän siinä sitten kävi maaliskuussa niin kuin eilen täällä blogissani kerroin…

Höyryä pakkassäässä ilmassa 🙂

Lahden Kokoomuksen teltalla oli tänään hyvin paikalla myös meidän lahtelaisia kuntavaaliehdokkaita ja osa pyysi minultakin vetoapua kampanjoihin. Lupasin totta kai ja lupaan kaikille jotka vain pyytävät ja joille avuksi tavalla tai toisella voin olla. Lahden ehdokaslista täyttyy hyvää vauhtia ja hyvin täyttyvät ehdokaslistat myös muuallakin päivän Hämettä ja Suomea. Eilen esimerkiksi saimme yhdeksi kokoomuslaiseksi ehdokkaaksi jälleen aktiivimaanviljelijän ja toiseksi nuoren opiskelijan. Ehdokkaita tippuilee siis eri puolille hyvää tahtia, mutta mukaan edelleen mahtuu jos oman kotikunnan asiat kiinnostavat. Mielelläni olen siis avuksi myös siinä, että ehdokaiksi pääsette ja löydätte oikeat yhteyshenkilöt on sitten kotikuntamme Kihniö tai Turku tai Loppi tai Lahti. Kaikkia autetaan.

Tuon Lahden 2006 vaalikampanjan jälkeen olen aktiivisesti osallistunut kaikki nämä vuodet eri markkinoille ja tapahtumiin myös Lahdessa ja ympäristökunnissa ja tuttuja ja vakiojuttukavereitakin on vuosien myötä muodostunut. Monet myös olleet vaaleista toisiin mukana auttamassa minua eduskuntavaalikampanjoissani ja uusiakin tekijöitä aina mukaan tullut. Mutta aina myös mainokset houkuttelevat paikalle uusiakin keskustelukavereita ja niin tänäänkin. Hyviä keskusteluja tänään mm. mp- ja veneverosta joiden järkevyyttä en edelleenkään itse ymmärrä ja toivon, että järki voittaa lopulta enemmistönkin kanssa. Myös keskustalaisen liikenneministeri Anne Bernerin suunnitelmat autoilun verotuksen siirtämisestä satelliittiseurantaan perustuvaksi kirvoitti tänään parikin tiukkaa palautetta ja keskustelua. Tätäkin olen itse jo viime kaudellakin vastustanut ja edelleen vastustan. Meillä on kuitenkin jo nyt polttoainevero mikä perustuu nimenomaan käyttöön ja päästöihin ja sen ohjausvaikutusta kannattaa mieluummin tehostaa kuin rakentaa uutta seurantajärjestelmää. Ja niin kuin olemme monet kerrat nähneet niin tietoturvaongelmat ovat myös ilmeiset tässäkin ja voi hyvin todeta, että mikä kerran on talteen kerätty on myös silloin jonkun saatavissa ja hyödynnettävissä. Tästä ei päästä mihinkään. Painetaan siis jarrua satelliittipaikannukselle ja otetaan edullisemmat ja turvallisemmat ohjauskeinot mieluummin paremmin käyttöön.

Myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta muutama hyvä palaute ja hieman Nato-intoilusta moitekin. No Nato intoilijaksi en itseäni laske vaikka myönnänkin, että Nato lisäisi merkittävästi meidän puolustuskykyämme ja myös turvallisuuttamme. Palautetta myös Laivue2020 -hankkeesta ja sen järkevyys on syytä vielä kertaalleen katsoa huolella läpi osana maanpuolustuksemme kokonaisratkaisua. Samalla kannattaa ja pitää harkita uudestaan myös reservin koko ja myös joukkojen liikkeelle saannin nopeus. Isoja asioita jotka pitää nyt laittaa huolella ja harkiten kuntoon. Ja samassa nipussa myös Hornetien korvaaminen ja myös maavoimien mm. rynnäkkökiväärien korvaaminen. Siinä toivottavasti löydämme mallin missä myös suomalaista osaamista voisi hyödyntää.

Terveisiä ja kiitoksia sain myös Valtion Liikuntaneuvoston esityksestä myöntää tänä vuonna valtiontuki Orimattilan Urheilutalolle. Orimattilan urheilutalolle varasimme rahoitussuunnitelmassa valtiontuen maksimisumma eli 800 000 euroa, kun koko investoinnin kustannukset ovat noin 17,6 miljoonaan euroa. Kun kyse ei ole pelkästä palloiluhallista vaan samaan kokonaisuuteen tulee myös uimahalli ja monipuoliset sisäliikunnan ja -urheilun tilat niin minusta keväällä pitää pohtia vielä Suunta-asiakirjan minusta mahdollistamaan korotettuakin tukea hankkeelle. Orimattilan hankehan täyttää erinomaisesti liikuntaneuvoston uudet kriteerit, joiden tavoitteena on ohjata rahoitusta kohteisiin, joissa haetaan erilaisia synergiaetuja. Ideahan on siis se, että Orimattilakin voisi saada kaksikin tukea jos he tekisivät hankkeet erillisinä vaikkapa peräkkäisinä vuosina. Nyt kun hankkeet tehdään yhdessä säästetään mm. lämmitys yms. järjestelmissä ja myös piha-alueissa ja ehkä sosiaalitiloissakin. Silloin hanke voisi saada myös korotetun tuen vaikka tuplatukea ei saisikaan. Tätä lupasin vielä selvittää ja pitää esillä kun keväällä tämän vuoden avustukset lopullisesti pöydällemme tulevat.

Vuosien 2017-2020 rahoitussuunnitelmassa on varattu valtiontuki myös Riihimäen Palloilu- ja Käsipalloareenalle 750 000e ja lisäksi Hämeeseen ensi vuodelle esitetään suunniteltamassa Lahteen Kivimaan uimahallille 800 000 euroa ja Iittiin Vuolenkosken liikuntahallille 400 000 euroa. Lisäksi suunnitelmavuosilta voisi mainita ainakin Hausjärven Ryttylän liikuntasalin ja lähiliikunta-alueet 750 000 eurolla vuonna 2018 ja Heinolan Myllyojan koulun liikuntahalli samana vuonna 750 000 euroa. Nämä siis nyt VLN:n esityksessä rahoitussuunnitelmaan ja lopullinen jako tehdään tämän vuoden kevättalvella Opetus- ja kulttuuriministeriössä VLN:n lausunnon pohjalta.

Mm. tällaisista aiheista tänään keskusteluja Lahden markkinoilla ja totta kai myös Lahden hiihdon MM-kisoista ja siitä miten hienosti paraneva suomalaismenestys on saanut myös lippukaupan Salppurille käymään. Mukana ollaan!

Lahdessa sitten markkinoiden jälkeen hieman vielä muita asioita hoidettavana ja sitten Hollolan kautta Riihimäelle ja sieltä illansuussa takaisin Lopelle. Tehokas ja hyvä päivä vaikka hieman puolikuntoinen tuntuu kunto edelleen minulla olevakin. Nyt kokeillaan se saunan vaikutus tähän köhään.

 

Kommentit