Marinin hallitus menettämässä otteensa, mutta myös luottamuksensa koronahoidossa – Poukkoileva politikointi ei sovi koronan hoitoon

Blogi, lauantaina 29.01.2022

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus näyttää pahasti väsähtäneen koronan hoidossa. Alkuun toimia hoidettiin hyvin ja asiantuntijoiden esityksiin nojautuen, mutta nyt koronan pitkittyessä on vasemmistohallituksen koronapöytiin tullut vahvasti mukaan politiikka ja lähes kaikkia päätöksiä edeltää pitkät ja riitaisat poliittiset neuvottelut. Asiantuntijoiden esityksiä ei siis noudateta vaan tehdään omia linjauksia ja usein vahvalla ideologialla maustettuna. Ja niin kuin asiantuntijatkin ovat todenneet, niin usein toimet näennäisiä itse pandemian hoidon näkökulmasta ja vähän sellaista ”tehdään nyt jotain, että näyttää, että tehdään”. Ja vieläpä yleensä tämä hallitus hampaisiinsa näissä toimissa haluaa ottaa yrittäjät ja erityisesti ravintola-alan ja myös tapahtuma-alan ja elokuvateatterit. Ja vaikka nämä toimet ovat koronan taudin hallinnan näkökulmasta näennäisiä ja tehottomia, niin itse aloille ne ovat olleet äärimmäisen raskaita ja kohtalokkaitakin.

Kokoajan tulee viestejä, miten ravintola- ja matkailuala on todellakin syvässä kyykyssä. Monet eivät sieltä enää nouse ja työpaikkoja on jo menetetty pysyvästikin. Ja nyt, kun Marinin hallitus keskustan tuella sivuutti jälleen terveysasiantuntijoiden suositukset ja halusi pitää myös ruokaravintoloiden rajoitukset tiukkoina, niin tuho pahenee. Alalla moni ei tule selviään nyt edessä olevasta helmikuun verojen ja muiden maksujen maksupäivästä. Vähintä mitä nyt olisi pitänyt tehdä niin olisi ollut se yleiseurooppalaisen ja terveysasiantuntijoidenkin suositteleman linjan käyttöönottaminen eli se, että vähintään ruokaravintolat olisivat saaneet olla avoinna puolille öin. Se olisi voinut pelastaa edes osan alan työpaikoista ja sesongista.

Myös kulttuuri- ja tapahtuma-ala sekä urheilu ovat tukalassa tilanteessa. Ja myös harrasteliikunta kuten kuntosalit yms. Nämä olisi pitänyt pitää auki kokoajan koronaturvallisesti ja viimeistään nyt avata. On mahdoton ymmärtää, että tällainen hyötyliikunta on haluttu laittaa kokonaan kiinni. Ja myös nuo urheilusarjat ja tapahtuma-ala. Hintalappu on valtava ja henkisesti vielä suurempi.

Mutta vetoan nyt täälläkin, että Marinin hallitus kuuntelisi asiantuntijoita ja avaisi kuntosalit, teatterit ja kulttuuritapahtumat ja myös ruokaravintolat. Toimet kohdistettaisiin niin, että niillä olisi oikeasti vaikutusta koronan näkökulmasta eikä enää ideologisesti muutamaa alaa alati kurittaen.

 

 

 

 

Kommentit