Marinin hallituksen toimien hinta kallis ja pitkäkestoinen – Jopa yli yli 20 000 lasta on lopettanut harrastuksensa koronaepidemian aikana

Blogi, maanantaina 31.01.2022

”Jos harrastustoimintaa edelleen rajoitetaan, jäävät lapset entistä nuorempina niistä pois ja suuri määrä lapsia ei aloita harrastamista ollenkaan.”

Näin totesi Suomen Olympiakomitea omassa tiedotteessaan jo tammikuun alussa. Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla arvioi samalla, että ”Edellisen harrastussulun aikana kolmen kuukauden vertailujaksolla lajien lisenssimäärät putosivat 41 prosenttia. Aiemmin aktiivisesta harrastustoiminnasta jäätiin pois keskimäärin 12-vuotiaana. Nyt tuo vastaava ikä on kymmenen vuotta”.

Olympiakomitea vetosikin 27.1.2022, että pääministeri Sanna Marinin hallitus luopuisi liikuntaan ja urheiluun kohdistuvista rajoituksista. Pääministerihän itse totesi, että matalariskisten kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista koronapassilla on harkittava aiemmin arvioitua nopeammassa aikataulussa. Ja pääministerin perässä samaa viestiä toistelivat sitten myös monet ministerit. Puheissa siis ainakin SDP, Keskusta, Vihreät ja vasemmistoliitto ilmaisivat tukensa liikunnan rajoitusten keventämiselle, mutta teot loistavat vielä poissaolollaan. Tämä toimintamalli onkin tullut Marinin hallitukselle ja sen ministereille tutuksi eli uskotellaan, että viesti menee läpi, kunhan sitä riittämiin toistellaan vaikka itse ratkaisua ei tehtäisikään. Ja valitettavan usein vasemmistohallitus onkin tällä pelillään mediaakin vienyt. Yksi olennainen juttu on koko pandemian ajan ollut se, että tiedotustilaisuudet pidetään aina Ylen puoliyhdeksän uutisten aikaan suorana. Yleisradio on kerta toisensa jälkeen ajanut ulos ilman toimituksellista kritiikkiä ja arviointia tiedotustilaisuuksien ministereiden puheenvuorot ja edesauttaneet tätä pelkkiin puheisiin perustuvaa politikointia. Myös muutenkin median kritiikki ministereiden puheista uutisoidessa on ollut olematonta tai sitä ei ole ollut lainkaan.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen totesikin, että ”Liikunnan rajoituksia on perusteltua keventää mahdollisimman pian. Harrastamisen rajoittamisella on pitkäaikaisia haittoja suomalaisten fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille. Nyt on aika avata myös sisäliikuntatilat. Liikuntayhteisö on vahvasti sitoutunut ja osaa järjestää toimintaa terveysturvallisesti”.

Ja samalla Olympiakomitea esitti liikunnalle ja urheilulle koronatukipakettia seuraavaan lisätalousarvioon. Pitää muistaa, että edellisestä liikunnan koronatukipaketista päätettiin nimittäin jo 2021 huhtikuussa eli pian jo vuosi sitten. Tuolloisen tukipaketin suuruus oli 18,5 miljoonaa euroa, mutta sen jälkeenkin koronarajoitukset ovat jatkuneet useita kuukausia ja nyt olleet monin paikoin myös täyssulkuja. Esimerkiksi samaan aikaan Ruotsin hallitus päätti viime viikolla 40 miljoonaa kruunun lisätuesta liikunnalla jo aiemmin vuoden 2022 talousarvioon myönnetyn 400 miljoonan kruunun tukipaketin päälle.

Tammikuun alun tiedotteessaan Olympiakomitea muistutti, että kaikkein eniten nyt pitkittyneesti voimassa pidetyt rajoitukset ovat koetelleet nimenomaan harrastajia, eivät niinkään kilpaurheilijoita.

”Jos harrastustoimintaa edelleen rajoitetaan, jäävät lapset entistä nuorempina pois ja suuri määrä lapsia ei aloita harrastamista ollenkaan. Kyse on ennen kaikkea harrastajista”

Yhdynkin Olympiakomitean vetoomukseen, että näillä rajoituksilla maastamme ”katoaa samalla satojen miljoonien eurojen arvoinen vuosittainen vapaaehtoistyön kulttuuri” ja nyt on välttämätöntä, että sisäliikuntatilojen käyttöä voidaan jatkaa.

Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla kiteytti hyvin tilanteen…

”Urheiluseuratoiminnassa on kyse kymmenistä tuhansista työpaikoista. Samalla kyse on myös yhteiskunnan yleistä toimintakykyä ylläpitävästä toiminnasta, kansalaisten toimintakyvystä, mielenterveydestä ja perheiden arkielämästä. On vaikea maalaisjärjellä ymmärtää, miksi isoon urheiluhalliin ei voida päästää pienryhmiä toteuttamaan tarkkaan ohjattua toimintaa, jonka kansanterveydelliset hyödyt ovat merkittäviä ja tutkitusti kiistattomia. Rajoituksia päätettäessä on huomioitava tutkittu tieto ja kuultava asiantuntijoita”.

Yhdynkin ja toistan vetoomuksen: Nyt on oikea aika luopua tehottomista ja kohtuuttomista rajoitustoimista liikuntaan ja urheiluun. Myös kulttuuri- ja tapahtuma-ala pitää päästää rajoitusten ikeistä tekemään ja toimimaan koronaturvallisesti. Tähän on olemassa jo toimintamallit eli nyt ei ole kyse kuin siitä, että annetaan niiden mukaan tehdä ja toimia.

Keskustan pää-äänenkanttaja Suomenmaa 🙂

On aivan järjetöntä pitää kiinni kuntosaleja ja liikunnan muita harrastustiloja. Ja täytyy sanoa samat sanat teattereiden ja kulttuurialan osalta myös. Hintalappu tälle Marinin hallituksen politiikalle tulee olemaan massiivinen, enkä nyt puhu vain euroista vaan myös kaikesta muusta.

No, onneksi nyt sentään lunta on tullut. Ulkoliikuntaan on täällä eteläisessäkin Suomessa mitä parhaimmat olosuhteet. Pidetään siis itse kukin huolta, että liike ei lopu. Liike on kuitenkin lääke.

Taidan lähteä Jokiniemen Shellille.

…..

Pitkä ja mukava päivä takana. Kokouksia ja hieman vielä vapaa-aikaakin ja se meni totta kai hevosen selässä, mutta päivän suurin juttu tuli valtuustostamme…

Lopen kunnanvaltuusto päätti Läyliäisten paloaseman rakentamisen aloittamisesta

Lopen kunnanvaltuusto kokoontui nimittäin tänään illalla ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään muun muassa Läyliäisten paloaseman rakennus- ja putkiurakkatarjouksia. Olikin mukava kunnanhallituksen puheenjohtajana esitellä tätä hanketta valtuustollemme, sillä tällä päätöksellä saimme ison ja tärkeän hankkeen lopulta eteenpäin. Erityisen iloinen olin siitä, että nyt hanketta tuki koko valtuustomme ja päätös voitiin nuijia lopulta maaliin esityksemme mukaisesti yksimielisesti.

Kunnanvaltuusto päätti näin Läyliäisten paloaseman rakentamisen aloittamisesta siitä saatujen urakkatarjousten mukaisesti 2 510 506 euron (ei sis. alv) kustannuksilla. Tämä hintalappu ei sisällä mahdollisia muutos- ja lisätöitä. Urakkatarjousten urakoitsijoiksi valittiin halvimman hinnan perusteella rakennusteknisten töiden osalta työyhteenliittymä KMS Palvelu Oy & Selcotec Oy ja putkiurakoitsijaksi Forssan LVI-Valmiste Oy. Samalla valtuusto myönsi hankkeelle 1 210 506 euron investoinnin lisämäärärahan vuoden 2022 talousarvioon. Mutta illalla pystyin vielä kertomaan valtuustolle, että hankkeen aloituksen siirtyminen tämän vuoden puolelle kuitenkin mahdollisti vielä sen, että pystyimme hakemaan hankkeelle vielä uudestaan viime vuonna saamatta jäänyttä palosuojelurahaston tukea. Toivottavasti tänä vuonna tuon tuen tälle urakalle saamme.

Havainnekuva Läyliäisten uudesta paloasemasta.

Mutta erittäin iso ja tärkeä hanke näin maaliin ja nyt saadaan kuokka sitten maahan. Lopen VPK:n Läyliäisten osasto saa lopultakin tarvitsemansa ja ansaitsemansa uudet ja modernit tilat. Näitä on odotettu aivan liian kauan. Ja Läyliäisten uusi paloasema myös osaltaan varmistaa senkin, että aluehallinnonkin aloittaessa myös tämän alueen palo- ja pelastustoimen tehtävät voidaan hoitaa luvattujen vasteaikojen puitteissa.

Lisäksi valtuusto käsitteli tänään mm. kunnan hallintosäännön päivitystä ja vuoden 2021 talousarvioon liittyviä muutoksia. Päättyneen vuoden tilinpäätöksen ennakkotiedot kertovat, että tulemme tekemään reilusti ylijäämäisen tilinpäätöksen vuodelta 2021. Hetki sitten viivanalla näytti vielä plussaa reilun kaksi miljoonaa, mutta viimeiset sote-laskutukset tulevat sitä vielä jonkin verran leikkaamaan. Mutta talous on pidetty luvatulla tavalla kunnossa. Mutta lisää valtuustomme käsittelemistä asioista löytyy kokouksen pöytäkirjasta, joka julkaistaan kunnan verkkosivuilla keskiviikkona 2.2.2022.

Nyt nukkumaan ja huomenna sitten uusia valtiopäiviä kohden. Uusi istuntokausi alkaa siitä.

 

Kommentit