Marinin hallituksen palattava huolelliseen lainvalmisteluun – Perustuslakivaliokunnan täystyrmäys poikkeuksellista

Blogi, perjantaina 02.04.2021

Pääministeri Sanna Marin (sd.) eduskunnassa. Taustalla keskustan puheenjohtaja ministeri Annika Saarikko. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus sai esitykselleen ihmisten liikkumisen rajoittamiseksi perustuslakivaliokunnalta täystyrmäyksen. Perustuslakivaliokunnan yksimielinen puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) johdolla antama viesti ei ollut näpäytys vaan esitykselle täystyrmäys. Hallituksen eduskunnalle antama liikkumisrajoituksia käsitellyt esitys oli niin rajusti perustuslainvastainen, että Marin joutui keskiviikkona ilmoittamaan, että hallitus vetää esityksensä eduskunnasta pois.

Pääministeri Marin puhui ennen esityksen eduskunnalle antamista, että ”tarvitsemme lekaa emmekä ruuvimeisseliä”. Ykkösaamussa 13.3.2021 Marin totesi, että ”Terveysviranomaisten viesti on pikemminkin ollut se että jos muuntovirus leviää tarvitsemme pikemminkin kunnon isoa työkalua, lekaa, emme niinkään yksittäistä ruuvimeisseliä jolla pistemäisesti säätelisimme eri paikkoja”. Viesti kertoi ainakin jälkikäteen ajatellen täydellisestä vauhtisokeudesta. Hallitus päätti sen jälkeen runnoa kasaan esityksen, minkä ongelmat nähtiin kyllä heti. Eikö hallitus niitä oikeasti itse nähnyt vai ummistiko se vain silmänsä ja korvansa niiltä?

Liikkumisrajoituksien ongelmista kirjoitin itse täällä blogissani useamman kerran lain ollessa eduskunnassa ja jo lähetekeskustelussa. Myös tämä puheenvuoroni lain lähetekeskustelussa kertoi ongelmista.

Maaliskuun viimeisenä päivänä perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa Marinin hallituksen esityksestä todeteb, että rajoitukset on kohdistettava tarkkarajaisesti tartunnanlähteisiin. Lekaa ei siis voi käyttää vaan nimenomaan tarkempaa ruuvimeisselillä tehtävää sääntelyä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinteen viesti Sanna Marinille oli selvä:

”Tästä syystä hallituksen esityksen perusratkaisu kieltää liikkuminen lähtökohtaisesti kokonaan on oikeasuhtaisuuden vastainen, eikä sitä voida pitää perustuslain tarkoittamalla tavalla välttämättömänä”.

Ennen lausuntoaan Rinne oli alleviivannut, että koko koronakriisin ajan perustuslakivaliokunta on korostanut, että vähäisimmän puuttumisen periaatetta on tärkeää noudattaa. Tässäkin esityksessä ongelmaiseksi nousi sen tulkinnanvaraisuus niin kuin monessa muussakin esityksestä. Itseasiassa tulkinnavaraisuudesta onkin muodostunut Marinin hallituksen sääntelyn tavaramerkki. Surullisimpana ehkä tuo kuntosalikysymys mistä muodostui Marinille ja terveysministeri Krista Kiurulle jonkinlainen arvovaltakysymys Aluehallintovirastoja kohtaan. AVI:t noudattivat voimassa olevaa lakia eivätkä ministereiden tahtoa ja senhän tietää mitä ministerit silloin tekevät. Lakia runnottiin haluttuun asentoon pikavauhtia ja jälleen muuten oikeasuhtaisuuden rajoja venyttäen. Nyt sitten kuntosalit on kiinni eikä niitä voida käyttää edes yksin tai perhepiirissä.

Hallituksen rivit ovat olleet nyt jo pidemmän aikaa aikalailla sekaisin. Nyt on tärkeää palata pikaisesti huolelliseen ja perusteelliseen lainvalmisteluun ja siirtää politikointi ja lekailu sivuun koronan hoidossa. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Mutta ei juututa virheisiin vaan katsotaan eteenpäin. Se kuitenkin tarkoittaa, että virheistä pitää myös pääministerin ottaa opiksi. Hieman nyt jarrua vauhdin keskellä. Huolellisuutta lainvalmistelussa. Ja kohtuullisuutta toimissa. Olen varma, että näin tästäkin tilanteesta selvitään parhaiten.

Ja toinen mikä kannattaisi Marinin hallituksen pikaisesti laittaa sivuun koronan hoidossa on politikointi. Tällaisen kriisin ja maailmanlaajuisen epidemian aikana ei hallituksen pitäisi sisäisesti ryhtyä politikoimaan koronan hoidolla ja siihen liittyvillä toimenpiteillä. Päätökset pitäisi nytkin tehdä terveysviranomaisten suositusten mukaisesti ja luopua pitkiä Säätytalon nappikauppaneuvotteluista. Nyt kun tähän on sotkettu vielä politiikkakin niin toimet näyttävät menevän entistä hullummiksi.

Kurvissa vautisokeus on usein tuhoksi.

 

Kommentit