Mannerheimin omenatarha Pekkalassa

Blogi, sunnuntaina 04.06.2023

Vuonna 1921 Gustav Mannerheim maistoi ”jättiläskokoista, kirkasta ja keltaista” omenaa, johon hän mieltyi.

Näin otsikoin blogini kolme vuotta sitten 4.6.2020. Istutin silloin Pekkalaan harvinaisen Mannerheimin Omenapuun. Tässä tuon Mannerheimin syntymäpäivän blogini. Samana päivänä annoin kaksi Mannerheimiä ystävilleni Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalla. Kolme ainutlaatuisen hienoa puuta lähti eri teille ja otimme kilpailun kuka pääsee puraisemaan Marskia ensimmäisenä.

Tänään samalla päivämäärää kesäkuun neljäntenä istutin Pekkalaan vielä kaksi Mannerheimin Omenapuuta lisää ja täydensin puutarhaamme kahdella muulla Marskin omenapuulla eli Kirkniemen talvella – punaisella jouluomenalla – ja Louhisaaren Ananaksella. Mannerheimin Omenatarhani on nyt siis valmis.

Mannerheimin Omenapuusta kirjoitin siis tuolla muutaman vuoden takaisessa blogissani. Sen voitte kurkata sieltä, mutta muutama sana kahdesta muusta on ehkä paikallaan. Kirkniemen Talvi on peräisin siis nimensä mukaan Kirkniemen kartanosta Lohjalta. Emopuun oletetaan syntyneen jo 1800-luvulla jonkin ulkomaisen omenalajikkeen siemenestä. ”Hedelmien pohjaväri on vihertävä, jota peittää lähes kokonaan viiruinen viininpunainen väri. Hedelmän kuori on verraten paksu, malto kiinteä ja hienorakeinen, vähähappoinen ja siinä on lajikkeelle tyypillinen hieno aromi. Hedelmät kypsyvät nautittaviksi vasta marras-joulukuussa, ja ne säilyvät pitkälle kevääseen. Lajike on verraten taudinkestävä, mutta rupi saattaa tähänkin omenaan iskeä. Talvilajike.” Mustialan puutarhuri Klas Stening piti lajiketta sopivana joulukuusen omenaksi. Lajike on verraten taudinkestävä, mutta ei täysin ruvenkestävä. Puu on voimakkaasti haaroittuva ja levenevä.

Toinen Louhisaaren Ananas on Marsalkka Mannerheimin lapsuudenkodista Askaisten Louhisaaresta peräisin oleva omenalajike. Puu tunnetaan myös Willnäsin ananaksen nimellä ja se on on Tallinnan päärynäomenan tyyppinen. Itseasiassa joskus lueskelin, että puun DNA-tutkimusten mukaan ne saattavat olla jopa samaa lajiketta. Louhisaaren Ananaksen hedelmä on vaalean kellertävä ja kyljissä vaihtelevasti punaruskeaa väriä. Muodoltaan omena on litteän pyöreä. Maultaan tämä omena on makea ja voimakkaasti ananaksen tai päärynän makuinen. Louhisaaren ananas on historiallinen lajike. Sillä on hyvä ruvenkestävyys ja lajike on hyvin satoisa.

Mutta nyt siis kolmikko koossa Pekkalassa ja Mannerheimejä peräti kolmin kappalein. Pidän teidät ajan tasalla miten kaverukset kasvavat.

Hyvää Puolustusvoimain lippujuhlan päivää – Marsalkka Mannerheimin syntymäpäivää!

 

 

4.6.2023 Mannerheimin omeapuu,

”Vain Suomi – ei vain erinomainen vaan hämmästyttävä – voi kuolemanvaaran kidassakin paljastaa, mihin vapaat ihmiset kykenevät. Suomen palvelus ihmiskunnalle on loistelias.”

Winston Churchill, 1940.

 

 

 

 

 

Kommentit