Maatalousministeri Petteri Orpo ja kansanedustaja Timo Heinonen maatilavierailuilla Lopella

Uutiset, torstaina 29.01.2015

Maatalousministeri Petteri Orpo ja kansanedustaja Timo Heinonen vierailivat tammikuun lopussa kahdella maatilalla Lopella. Heinosen kutsusta Lopelle saanut ministeri oli näkemäänsä ja kokemaansa tyytyväinen. Ensin kaksikko tutustui Pelto-Seppälän lihakarjatilaan ja sen tilakauppaan ja tämän jälkeen kohteena oli Huitin Holstein -tila, mikä aloitti viime vuoden lopulla myös pässiasematoiminnan Lopella.

– Pelto-Seppälän tilalla ministeri halusi tarkimmin tietää millainen byrokratia ja lupaviidakko piti käydä läpi ennen kuin tilalta voitiin myydä lihaa suoraan kuluttajille. Lopputulemma oli se, että yllättävänkin sujuvasti homma saatiin kuntoon, kertoi Timo Heinonen.

Ministeri Orpon matkaan lähtikin Lopelta Pelto-Seppälän tilan lihaa suoramyynnistä. Tilaa esittelivät maanviljelijät Anne ja Ari Seppälä yhdessä uuden polvensa Tiina Seppälän ja Tommi Seppälän kanssa. Seppälässä ministeri pääsi tutustumaan myös karjankasvatukseen ja tapaamaan myös nimikkosonnipojan.

– Petteri (Orpo) oli aikanaan vähän kade kun minulla oli naapuritilalla Portaankorvassa oma kummilehmä. Päätettiin sitten Seppälän Tiinan kanssa, että kyllä ministerikin oman kummipojan ansaitsee. Sitten kun syntyi tällainen upea sinisenharmaa sonnipoika niin se nimettiin Petteriksi, hymyili Timo Heinonen.

10403381_10153071787401670_7454465476323984822_n

Suomen tautitilanne maailman paras

Pelto-Seppälästä vierailu jatkui tien toisella puolella sijaitsevalle Huitin Holstein tilalle. Kahden miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävä tila aloitti viime vuoden lopulla myös uuden pässiasematoiminnan Lopella. Maatalousministeri Petteri Orpo halusi kuulla myös tämän projektin lupaprosessista mikä ei ollutkaan aivan yksinkertainen. Myös kansanedustaja Timo Heinonen auttoi tilaa viime vuonna lupien saamiseksi.

Hannu Huitin ja Mikko Rannan tila ja HH Embryo Oy on eläinaineksen genetiikkapalveluiden markkinointiin ja myyntiin erikoistunut vuonna 2006 perustettu yritys. Kohta siis jo 10 vuotta on tila tarjonnut suomalaisille tiloille kansainvälisten huippusonnien spermaa ja jalostusneuvontaa Altan jälleenmyyjänä. Huittien tila Lopella oli ensimmäinen yksityinen keinosiemennysyritys. Ensin pitkään tila toimi vain nautojen parissa ja viime vuoden lopulta lähtien myös lampaanjalostuksessa.

10271487_10153071739411670_5358354167564278067_n

– Viime vuonna väänsimmekin pitkään lupa-asioita kuntoon nyt toimintansa aloittaneelle
pässiasemalle. Onneksi Mikolla ja Hannulla pinnaa riitti virkamiesten kanssa ja
lopulta myönteinen päätös saatiin. Siinä hommassa minullekin tuli tämä puoli enemmän
kuin tutuksi. Tänään sitten saimme maatalousministerin kanssa hyvän katsauksen
uuteen ja uudenlaiseen toimintaan Suomessa.

Lopen Pässiasema tulee palvelemaan suomalaisia maatiloja, mutta pian myös tiloja ympäri maailmaa. Texel nimittäin on yksi valtaroduista lampaanlihan tuotannossa. Aseman ylpeys Rambo-pässi matkasi Suomeen Hollannista missä lammastiloja paljon. Mutta siellä tilanpuute aiheuttaa siellä ongelmia.

– Meillä on siis tilaa ja ennen muuta myös hyvä tilanne eläintautien kanssa. Itse asiassa maailman paras, totesi maatalousministeri Petteri Orpo Huitin tilalla.

Huitin Holstein tilalla vierailijoille tarjoiltiin tilan omista tuotteista tehtyjä herkkuja ja myös lähimetsien antimia. Ministeri Petteri Orpo ja kansanedustaja Timo Heinonen olivatkin enemmän kuin tyytyväisiä päivän antiin.

– Nämä maatilavierailut ovat aina antoisia. Tänään mukana oli myös yhden lammastilan väkeä ja myös eläinlääkäri ja muita alalla toimivia. Saimme erittäin hyvä katsauksen kahden tilan toimintaan ja niiden mahdollisuuksiin, mutta myös haasteisiin.

Orpo ja Heinonen ovat tehneet aiemminkin maatilavierailuja yhdessä ja eilen kaksikko sai kutsun myös Pässiaseman vihkiäisiin.

Maatalousministeri Petteri Orpo ja taustalla Pelto-Seppälässä elelevä kaima Petteri-sonnipoika. Tuo pieni ja sininen kaveri joka kurkkii tuolta aidan raosta.

 

Kommentit