Maanantai, 30.03.2009

Blogi, maanantaina 30.03.2009

Tämä viikko alkaa töillä Hämeessä. Aamulla jatkan yritysvierailujen sarjaa tutustumalla Joutsen Finlandiin. Olen yrittänyt kuukausittain tehdä erilaisia vierailuja yrityksiin ja työpaikoille. Viimeksi olin Kultakeskuksen tehtaalla ja samalla myös Kariston kirjapainossa ja tänään sitten Joutsenelle. Nämä vierailut ovat keskeinen osa tätä työtäni ja antavat parhaan mahdollisen tiedon miten yrityksillä menee ja mitkä ovat suurimpia haasteita ja myös yritysten henkilökunnan tapaaminen antaa paljon.

Joutsen Finlandin jälkeen sitten Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan kokous ja illalla kunnanhallitusryhmämme ja kunnanhallituksen kokous. Päivällä vielä tarkoitus saada ainakin yksi isompi asia päätökseen. Katsotaan josko jo illalla olisi enemmänkin kerrottavaa.

….

Kohta edessä taloualuetoimikunnan kokous Riihimäen vanhalla kauppaoppilaitoksella. Käymme läpi mm. uuden Hyria ammattiopiston perustamisen nykytilannetta ja myös elinkeinoelämän kehittämiseen tähtäävän uuden osakeyhtiön perustamistilannetta. Isoja asioita jotka pitkän työn jälkeen vihdoin etenemässä määrätietoisesti eteenpäin. Tosin muutamia isoja kysymysmerkkejä edelleen ilmassa ja toivotaan, että ne eivät estä asioiden etenemistä.

Juuri hetki sitten parin tunnin yritysvierailulta Joutsen Finlandilta pois. Olin aamupäivän toimitusjohtaja Eero Kotkasaaren vieraana tutustumassa perinteikkään vahvan suomalaisen yrityksen nykytoimintaan. Mielenkiintoinen keskustelu niin historiasta, mutta ennen muuta siitä miten tänäpäivänä menee ja miten mm. ratkaisumme talouden taantuman edessä on otettu vastaan. Myös muutamia hyviä ajatuksia jälleen esille. Tämä näiden yritysvierailujen paras anti.

Mutta nyt siis talousaluetoimikunta ja sitten kunnanhallitus.

….

Näin kunnanhallitus päätökseen. Itseasiassa tänään istuimme pitkäaikaisen kunnanjohtajamme Voitto Saranevan uran viimeisen kunnanhallituksen. Pitkä ja ansiokas työura kohta Voiton osalta päätökseen ja täytyy kyllä todeta, että hienoja muistoja ja vuosia on paljon takana. Meilläkin jo yli 12. Kuin hienona pisteenä iin päälle saimme tänään myös kunnanhallituksessa päätökseen vuosien työn kun päivällä allekirjoitettu maakauppakirja ns. Vanhakoskentien varresta hyväksyttiin. Kyseisellä alueella on useita pieniä jo kunnan omistamia maa-alueita ja nyt tehdyllä 1,67 hehtaarin keskeisellä kaupalla saamme alueen lopulta kaavoituksen piiriin ja toivottavasti rakentamisen käyntiin kun tästä taantumasta ylöspäin lähdemme. Kunnan maaomistus alueella nousi nyt noin 8,8 hehtaariin ja kaiken kaikkiaan kaava-alueen koko tullee olemaan noin 17 hehtaaria ehkä hieman alle tai joitain hehtaareja yli. Katsotaan miten paketti alkaa avautua. Mutta tämä erinomainen päätös pitkille neuvotteluille ja niistä suuin kiitos kuuluu nimenomaan Voitolle.

Tänään kh:ssa esillä myös paljon isoja asioita lähtien viime vuoden tilinpäätöksestä ja tämän vuoden alkaneesta taloudesta. Sitten muutamia muitakin kaavajuttuja ja suurena matkailun kehittämisen jatkohanke joka nyt myös etenemässä. Mutta en täällä tämän laajemmin tällä kertaa kunnanhallituksen asioita läpi käy. Se täytyy todeta, että kun puhutaan, että valtiovallan toimet eivät kuntataloudessa näy, että tänäänkin saimme useammassakin palaverissa tietoa siitä miten mm. yhteisöveronkuntaosuuden kasvu, Kela-maksun poisto ja myös pieneltä osin kiinteistöveron rajojen nostot näkyvät kuntatalousessa. Esimerkiksi meille pienelle 8000 asukkaan kunnalle Kela-maksun tuotto tuo säästöä tänä vuonna suoraan noin 80 000 euroa ja kuntayhtymien kautta arviona noin 100 000 euroa. Puhutaan siis meidän koko luokassa erittäin merkittävistä summista. Muuten taloutemme näyttää vielä etenevän varsin kohtuullisesti kun muuttovoittokuntana ja asuinkuntana ei yhteisöverontuotto näyttele niin suurta roolia. Tosin tänään tuoreimmat tyttömyysluvut jo kertoivat, että meillä ollut Kanta-Hämeen alhaisin tyttömyysprosentti 6,5 on nyt noussut kuukaudessa jo 7,4:ään eli iskee ja tuntuu se tännekin. Toivotaan, että pahimmat skenaariot eivät kuitenkaan toteudu, mutta pohdintaa ja tekemistä tässä tullee riittämään.

Kommentit