Maanantai, 29.09.2008

Blogi, maanantaina 29.09.2008

Hieno sunnuntai meni siis pattereita ladatessa. Upea luonto, ruska ja kaunis sää antoi siihen parhaan mahdollisen keinon. Poronpolku veti eilen Lopelle jälleen todella paljon väkeä ja miksi ei – samasta syystä. Viikonloppu oli Maalaismarkkinoiden ja Poronpolun myötä todella menestys jälleen.

Mutta nyt jo kello seitsemän ja taas se maanantai. Eli uusi viikko alkuun. Nyt aamusta Vierumäelle Valtion Liikuntaneuvoston syysseminaariin. Esillä liikunnan, urheilun ja liikuntarakentamisen ajankohtaiset asiat ja hankkeet. Mielenkiintoinen alku siis uudelle viikolle.

…..

Pitkä päivä Vierumäellä päätökseen. Tänään kävimme läpi laajasti liikunnan ja urheilun tulevaisuutta ja rahoitusta. Äärimmäisen mielenkiintoinen päivä ja hyvä anti. Urheilujutut jatkuvat tällä viikolla muutenkin varsin laajasti. Parikin eri tapaamista urheilujuttujen ympärille sovittuna. Liikunnan ja urheilun rahat yleensä kasvavat nyt tulevana vuonna merkittävästi. Olen äärimmäisen tyytyväinen siihen, että nyt tämäkin puoli on saamassa lisää rahoitusta ja huippu-urheiluun ja hyötyliikuntaan panostetaan selkeästi edellishallituksia enemmän. Myös monessa mielessä urheilun linjauksissa muutoksia ja tavoiteasettelu aikalailla selkeä ja johdomukainen. Tästä on hyvä jatkaa. Tuota urheilun ja liikunnanarahoitustahan olen täälläkin availlut hieman enemmänkin mennäviikoilla eli sieltä ja myös Eduskuntatyö -sivun alta löytyy lisää aiheesta. En niitä nyt kertailemaan.

Viimeviikoinen Kauhajoen tragedia on keskusteluissa edelleen vahvasti esillä ja syystäkin. Yhteydenottoja on tullut kiitettävästi. Kiitos niistä. Kiitos myös huolesta netin suhteen. Järkyttäviä videoita ja täytyy todella toivoa, että palveluiden ylläpitäjät tuntevat vastuunsa näiden kanssa. Eräskin tapaus sellainen missä tappeluvideota ei nyt kuulemma saada netistä pois. Videon lataaja on unohtanut salasanat ja palvelin jossain valtameren takana. Itseasiassa ihmettelen miten tuollaista materiaalia yleensäkään pidetään palvelimilla.

Itse olen sitä mieltä, että tämän viimeviikkoisen ja myös Tuusulan tapauksen takana on paljon muuta kuin ampuma-aselainsäädäntömme. Sairasihminen löytää varmasti keinon purkaa pahanolonsa ja ihmisvihansa esimerkiksi Myyrmäen pommin tapaan tai laittomalla aseella tai jollain keinolla. Tärkeintä onkin minusta nyt puuttua vakavalla kädellä ihmisvihan taustoihin – koulukiusaamiseen, nuorten pahoinvointiin, syrjäytymisen ehkäisyyn ja osallisuuden vahvistamiseen. Tarvitaan riittävät resurssit kouluihin ja oppilaitoksiin ja perheiden tukemiseen mutta sekään ei yksin riitä. Esimerkiksi Kauhajoella oppilaitoksella oli tietojen mukaan psykologi ja terveydenhuoltoasiat kunnossa, mutta nuoren pahoinvointia ja uhkaa ei huomattu. Tarvitaan siis yhteisöllisyyttä ja vastuuta toisistamme. Kauhajoen tapauksessakin ainakin osa ystävistä ja tutuista oli jollain tavalla tietoisia nuoren pahoinvoinnista. Ja myös nettimateriaali huomattiin ja siitä informoitiin myös viranomaisia. Valitettavaa on se, että materiaali ja yhteydenotot eivät johtaneet syystä tai toisesta toisenlaiseen lopputulokseen. Syyt siihen onkin nyt syytä ja myös luvattu selvittää.

Itse en siis kannata käsiaseiden totaalikieltoa tai niiden säilyttämistä usein korvessa sijaitsevilla ampumaradoilla. Kannatan sen sijaan lupajärjestelmän kehittämistä. Metsästäjillä on jo nyt varsin vaativa metsästyskorttijärjestelmä. On ehkä mietittävä pitäisi aseenhankinnan yhteydessä suorittaa jotain vastaavaa – asekortti? Ehkä tämä paljastaisi aseenhakijasta uhkaavia puolia tai sitten ei.

Tänään onneksi sisäasiainministeriö ilmoitti tiukentavansa välittömästi käsiaseiden lupakäytöntöä. Tästä eteenpäin uusien ohjeiden mukaan käsiaseeseen ei saa enää lupaa ns. ensimmäisenä aseena. Ja ampumaharrastus tulee aloittaa näillä aseilla ampumaseurojen ohjauksessa ja ennen muuta valvonnan alla. Luvan käsiaseen hankintaan voi saada vasta vuoden aktiivisen harrastuksen jälkeen. Toivottavasti tämä aika on riittävä? Onko?

Lisäksi jatkossa poliisin tulee käsiaselupaa myöntäessään aina vaatia lääkärintodistus josta selviää mm. mahdolliset psyykkiset sairaudet tai aiemmat mielenterveydelliset ongelmat. Lääkärintodistuksesta tulee selviä lääkärin lausunto siitä ettei aseehakijalla ole vaaraa vahingoittaa itseään tai muita. Ja mikä myös tärkeää myös kaikki ensimmäistä lupaa hakevat on haastateltava erikseen ja ensimmäistä kertaa lupaa hakevan haastattelee aina kaksi eri henkilöä. Tässä minusta varsin järkevä ja toimivan tuntuinen ohjeistus. Tämä lisää työtä ja vaikka valtaosa hakijoita on kunniallisia harrastajia ja vaarattomia, niin tällaisten tapausten ehkäisemiseksi ei resursseja saa säästellä ja sääntöjen noudattamista tulee valvoa.

Ymmärrän, että osa toteaa nytkin, että miksi piti kaksi tapausta tapahtua ennen kuin tämä tehtiin. Ymmärrän senkin.

Kommentit