Maanantai, 29.08.2011

Blogi, maanantaina 29.08.2011

Takaisin ruodussa. Back to businessa. Viikon loma teki hyvää tähän väliin ja nyt syksyn työt alkavatkin täysillä. Tiukka viikko edessä mm. Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksen muodossa ja muutenkin kalenteri kiitettävän täynnä tapaamisia, tilaisuuksia, kokouksia ja muuta sen semmoista. Mukavana lisänä torstai-illan Kokoomuslainen kesäillanvietto Santamäen kartanolla. Sinne tulossa perinteen mukaan jälleen kivasti kokoomusväkeä seutukunnaltamme ja laajemminkin ja tällä kertaa esillä mm. Paloheimon ja Yrjö-Koskisen suvun kartanot ja niiden tarinat. Mielelläni kerron tilaisuudesta lisääkin jos vielä mukaan haluatte.

Lueskelin tuossa menneen viikon lehtiä ja aika monessa uutisessa otsikossa komeili yli-innokas uusi peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson. Tuli sellainen mertarantamainen olo – taivas varjele mitä sieltä vielä tulee. Nyt näyttää Guzeninalla keulivan aika hurjasti nuoren kokemattoman ministerin mopo ja nimi pitää saada aiheesta kuin aiheesta lehteen. Ensin kertakaikkisen typerä tyrmäys kauan odotetulle vanhuspalvelulaille. Guzeninan edeltäjä peruspalveluministerinä toiminut Paula Risikko laittoi vauhdilla eteenpäin ainakin meille kokoomuksessa erittäin tärkeän vanhuspalvelulain tekemisen. Laki valmisteltiin maan parhaiden asiantuntijoiden johdolla ja vielä ennen eduskuntavaaleja moni demarikin ilmoittautui lain kannattajaksi. Nyt Guzenina laittoi lain jäihin – syystä tai toisesta. Ehkä kateutta edeltäjänsä Paula Risikon aikaansaadokselle. Mene ja tiedä.

Sen jälkeen sitten kestopopulismi esitys mietojen alkoholijuomien eli lähinnä kaljan alkoholopitoisuuden alentamisesta. Kun kansa vastustikin Guzenina Richardsonin esitystä niin kanta muuttuikin jonkinlaisen välipullon vaatimiseen. Myös se tyrmättiin julkisuudessa, kun jo nykyisikin olutta on saatavana kolmellakin eri vahvuudella. Keskiolut on siis nimenomaan tuota välikaljaa vanhan kansan sanoilla.

Seuraavaksi Guzenina-Richardsson teki erikoista akrobatiaa. Hän tuli esille vahvasti ”torjumaan yksityistämistä”. Ulostulo oli populismissään omaa luokkaansa sillä kaikki tietävät, että julkisten palveluiden järjestämisvastuu perustuu jo yksinkertaisesti vahvaan lakiin. Yksikään kunta ei voi tätä vastuutaan yksityistää. Hallitusohjelmassamme haluamme vahvistaa nimenomaan kuntia ja niiden päätäntä valtaa. Tavoitteena ei kuitenkaan ole missään tapauksessa astua kuntien varpaille ja määrätä tietynlaisia palveluiden järjestämistapoja ylhäältä päin. Ministeri meni vielä lupaamaan eriskummalliselle esitykselleen valtiolta rahoitusta. Siis rahaa sille, että kunnat ryhtyisivät tuottamaan peruspalveluitaan jollain tietyllä sapluunalla ilman niiden laadun, saatavuuden ja hinnan vertailua. Siis porkkanarahaa samaan aikaan kun hänen oman puolueensa puheenjohtaja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen esittää kunta-alalle yli 630 miljoonan euron leikkauksia. Puurot ja vellit ovat siis pahan kerran sekaisin. Minusta tärkeintä on se, että jokainen kunta itse pohtii miten peruspalvelunsa parhaalla mahdollisella tavalla tuottaa. Meillä on maa täynnä erinomaisia esimerkkejä joissa kunnat ovat yksin, yhdessä tai hankkimalla yksityiseltä sektorilta tuottaneet kuntalaisten palvelut. Ehkä niihin kannattaisi nyt tutustua ja tietenkin kuntien itsemäärämisoikeuteenkin.  

Täytyy nyt toivoa hieman malttia ja rauhoittumista meidän uuden hallituksen hienoiselle yli-innokkuudelle. Ehkä kannattaisi hieman tutustua aiheisiin ensin ja vaikka kysyä edeltäjältä mitä on tehty ja suunniteltu. Nykyisin STM:n ykkösministerinä toimiva Paula Risikko kun vielä on myös terveystieteiden tohtorikin. Asiantuntemusta ja tietotaitoa siis piisaa.

Hieman samanlaista ihmeellisyyttä osoitti myös tuore opetusministeri Jukka Gustafsson joka nyt käynnistää uudestaan peruskoulun tuntijakouudistuksen. Viime kaudella asia valmisteltiin laajassa työryhmässä jossa mukana myös SDP ja kaikki olisi ollut loppuhiontaa vaille valmiina. Nyt näyttää siltä, että tärkeä hanke jää vuosiksi hautumaan ja sitä ei välttämättä maamme koulutusjärjestelmä kestä. Vaikka nyt menee vielä kohtuullisen hyvin niin muutostarpeet ovat ilmeisiä.

Mutta itse uskon, että hyvä tästä vielä tulee. Kunhan hieman alkuinnokkuus laantuu. Tuli jotenkin mieleen viime kevään Portaakorvan maitotilan lehmien kevätlaitumiselle ryntääminen. Tuore uusi ruoho ja aurinko hieman laittoi heidätkin ylikierroksille.

Mutta nyt töiden pariin ja jo tänään illalla Helsinkiin. Huomenna kello 6 lähdemme eduskuntaryhmän kesäkokoukseen.

….

Kello 21.14 ja nyt ensimmäinen työpäivä takana. Useampi lyhyt palaveri kunnassa arjen asioiden parissa. Oli hieno huomata, että viime viikon valtuustokin oli mennyt läpi vajaassa puolessa tunnissa. Se kertoo hyvin siitä, että asiat valmistellaan huolella ja niiden parissa käydään runsaasti ja laajaa taustakeskustelua. Esimerkiksi tuo valtavan iso Sote-asia mm. nyt päätökseen yhden seminaaripäivän ja laajan taustatyön ansiosta näin. Edelleen itse mietin, että onko seutukuntamme askeleet todellakaan oikeita tässä asiassa. Ja pahaan pelkään että eivät ole. Mutta en kyllä niitäkään kommentteja lehdistä voi ymmärtää ja hyväksyä, että jotenkin maaseutukunnat olisivat tässä terveyskeskuskuntayhtymästä irtaantuneet. Päinvastoin – Riihimäki irtaantuu terveyskeskuskuntayhtymästä ja jättää näin jo pitkällä käynnissä olleen yhteisen muutoskuntayhtymätyön. Nyt siis maalaiskunnat jatkavat työtä entisen terveyskeskuskuntayhtymän parissa tai raunioilla ja rakennamme sen varaan uuden terveyskeskus ja sosiaalitoimen Halo-kuntayhtymän. Toivoisin, että tämä uutisoitaisiin jatkossa oikein.

Mutta itse en siis ole lainkaan vakuuttunut, että Riihimäen ratkaisu on oikea. Itse olen edelleen sitä mieltä, että seutukuntamme pitäisi hoitaa nämä asiat yhdessä. Katsotaan mitä tuleman pitää. Itse pidän todennäköisenä, että vielä tapahtuu.

Kunnassa kävimme läpi asioita niin kunnanjohtajan kuin muutaman muunkin viranhaltijan kanssa. Talolla nyt hyvä tekemisen meininki ja ainakin minulle kerrottu vain hyvää. Toivotaan, että niin kanssa on. Haluan omalta osaltani nimittäin rakentaa kunnanhenkilöstöstä kokonaisuutena vahvaa yhtenäistä tiimiä jonka tekemistä me luottamushenkilöt vain osaltamme ohjaamme ja tuemme. Merkit ovat hyviä.

Pressakuviot menevät entistä mielenkiintoisemmiksi. Tänään RKP viestitti Elisabeth Rehnin ja puolueen infosta huomispäivälle. Mielenkiintoinen tapa kertoa se, että ehdokas onkin itseasiassa ei Rehn vaan Eva Biaudet. Näin uskoisin olevan. Ja kova uutinen oli myös keskustan ehdottoman ykkösehdokkaan Anneli Jäätteenmäen jättäytyminen kisasta pois. Aiemmin jo Olli Rehn ilmoitti, että tehtävä ei kiinnosta ja sitä ennen Seppo Kääriäinen ja yksi toisensa jälkeen. Itseasiassa Rehnin kohdalla luulen, että tehtävä olisi kiinnostanut, mutta EU:n talousasioiden ja Kreikka-kriisipakettien pääarkkitehtinä Olli Rehn on niin täydellisen eri linjoilla nyt perussuomalaisten kelkkaan hypänneiden puoluetovereidensa kanssa, että ehdokkuus olisi ollut sula mahdottomuus. Olisi ollut jännä nähdä miten Kiviniemi ja kumppanit olisivat hehkutelleet Olli Rehniä ehdokkaana ja samaan aikaan haukkuneet hänen kokoamia Kreikka- ja muita talouspaketteja Euroopasta. Se olisi ollut näkemisen arvoista se.

Mielenkiintoista on myös nähdä sekin, jos todella Paavo Väyrysestä tulee keskustan presidentivaaliehdokas, miten häntä nyt koko kesän parjanneet ja osa jopa hävenneet puoluetoverit kilvan ryhtyisivätkin Väyrystä kehumaan ja ylistämään. Kävisiköhän niin? Vai joutuuko Mari Kiviniemi kuitenkin lopulta uhrautumaan, kun Jäätteenmäkikään ei nykypuheenjohtajaa halunnut auttaa?

Mielenkiintoinen tilanne. Ja tuoreimmat pressagallupit tasoittavat tilannetta vaikka edelleen Sauli Niinistö on aivan omaa luokkaansa. Hänet valittaisiin jopa suoraan ensimmäisellä kierroksella. Mutta merkillepantavinta on se, että SDP:n Paavo Lipponen ei lähellekään edes oman puolueensa kannatusta taakseen. Joku nyt vanhassa miehessä mättää? Vaihtuuko ehdokas kuitenkin jäsenvaalissa vielä Tuula Haataiseen?

 

 

Kommentit