Maanantai, 26.02.2007

Blogi, maanantaina 26.02.2007

Kirsti Pohjonen kirjoittaa Turun Sanomissa otsikolla ”Hyssälän kohtalo uhkana”. Pohjonen tarkoittaa Sdp:n vaaliohjelmaa, mikä on kunnianhimoinen, mutta taitaa olla kaikkien lupauksien äiti tai ainakin sen kuuluisimman veli.

Pohjonen kirjoittaa, että hurjilla lupauksillaan demarit saattavat ajautua vänkärakoon ja sille voi käydä kuin viime vaaleissa keskustan Liisa Hyssälälle, jonka kansaneläkkeen luvatusta nostosta jäi uupumaan 288 euroa kuukaudessa. 12 euroa toteutui. Hyssälän lupasi nostaa kansaneläkkeitä vaaliesitteessään 300 eurolla, mutta ministeri tyytyi 12 euroon.

Pohjonen on oikeassa minustakin siinä, että SDP:n ohjelma on oikean suuntainen – mutta samaan mahdoton. Lupausten tynnyri on jälleen pullollaan ja onkin aiheellista liittyä Pohjosen lailla kysyjien joukkoon: ”Onnistuuko valtaisa urakka kuitenkaan neljässä vuodessa. Jos se sujuu niin hulppeasti, miksei sitä tehty jo tällä vaalikaudella, kun talousluvutkin ovat kaiken aikaa parantuneet. Jatkossa tekemisen ehdot kiristyvät.”

Niinpä.

….

Tänään kahden vaalipaneelin päivä. Aamulla kello 10 aloitamme Hämeenlinnan Yhteiskoulun lukion vaalipaneelilla ja illalla on luvassa vaalikeskustelu Hausjärvellä.

Siitä olen iloinen, että meidän puolue on lähtenyt vaaleihin hyvällä ohjelmalla ja linjalla. Jyrki Katainenhan totesi, että puolueemme ei tule voittamaan näiden vaalien vaalilupausten antokilpailua, mutta voittaja tulemme jälleen olemaan vaalilupausten pitokilpailussa. Hyvä näin.

Kokoomuksen vaaliohjelmassa ja minun henkilökohtaisessa ohjelmassa on hyvin paljon samoja teemoja ja tavoitteita. Siitäkin olen iloinen. Kun oman ohjelmani viime vuoden 06 kevään ja syksyn aikana tein niin tottakai sitä mietti hyvinkin tarkkaan mitä haluaa ylös kirjata ja mitkä ovat sellaisia asioita mitä haluan ja voin eteenpäin viedä. Halusin tehdä sellaisen ohjelman mikä ei ole kauniita sanoja ja korulauseita vaan konkreettinen ja asioihin kantaa ottava.

Tästä onkin tullut palautetta ja on ollut helppo kertoa oma mielipide esimerkiksi opiskelijoiden tilanteeseen, kun olen sen ns. laittanut mustaa valkoiselle. Mielipiteeni eivät siis muutu kuulijoiden mukaan. Sitäkin näkee.

Tavoitteissani totean mm. että ”Opintotuen tulee olla kannustava ja ennen kaikkea kannustava valmistumaan ja takaamaan mahdollisuudet täysipäiväiseen opiskeluun. Tämä on takuu opiskeluaikojen lyhentymiseen.” Kerron myös sen miten opintotukea kehittäisin. Olen kirjannut tavoitteeksi myös opiskelupaikkojen saatavuuden ja niiden kohtaamisen työelämän kautta. Tärkeintä on, että nuoret valmistuvat työelämään.

Ja otan myös kantaa myös koulutusjärjestelmäämme. Itse haluan kehittää lukiota ja ammattikouluja omina linjoina yhteistyötä tosin syventämällä, kuten myös korkeakouluja ja ammattikorkeakouluja. Monipuolisuus on tässäkin tavoite. ”Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opetusta tulee kehittää. Korkeakouluopetuksessa tulee panostaa laatuun eikä yksinomaan tehokkuuteen. Laadukkaita ja vahvasti erikoistuneita toimipisteitä ei tule lakkauttaa tai keskittää vaan kehittää ja vahvistaa. Esimerkkinä yliopistojen muilla paikkakunnilla toimivat sivutoimipisteet kuten Opettajankoulutuslaitokset. Hämeen tulee yhdessä ja yksissä tuumin tehdä kaikki voitava esimerkiksi Hämeenlinnan OKL:n toiminnan turvaamiseksi ja kehittämiseksi. Myös HAMK:n toimintoja tulee kehittää ja niiden jatko ja kasvu Hämeessä tulee turvata.”

Toivottavasti pääsemme tänään keskustelemaan näistäkin asioista Hämeenlinnan Yhteiskoululla. Kiitos kutsusta. Nyt kohti Hämeenlinnaan missä tänään muutenkin kampanjoimme.

….

Pitkä päivä takana. Koneelle ei ole ehtinyt joten nyt vasta hieman raporttia kuluneesta. Aamulla ensin Hämeenlinnan Yhteiskoulun lukion vaalipaneeliin. Sali on täynnä. Onneksi edes kouluissa 🙂 Oli mukava olla mukana ja jälleen kerran lukiolaiset olivat tehneet erittäin hyvän paneelin. Paneutuneet asioihin ja kysyttäviin asioihin ja oli mukava käydä hyvää keskustelua. Tutut teemat esillä luonnollisesti – opintotuki, verotus, energiapolitiikka. Hyvä niin ja hienoa, että nuoret ovat asioista perillä ja toivotaan, että lähtevät äänestämäänkin nyt muutosta Suomeen. Toivoa on.

Paneelin jälkeen jatkoin kampanjointia Hämeenlinnassa. Yli 300 korttia keskustassa jakoon ja iltapäivällä Veikko vielä oli jakanut kaupungille yli 500 korttia. Kiitokset Veikolle. Hyvin menee.

Iltapäivällä ajoin vielä Lopelle. Halusin käydä kaikkien tapahtumien keskellä koulullamme ja sitten vielä hetkeksi hiljentymässä kirkossa. Niistä ei sen enempää. Voimia ja ajatuksia vain.

Illalla oli pakko niellä murheet ja lähteä Hausjärvelle Suureen vaalipaneeliin. Nyt oli loistava paneeli. Kuusi ehdokasta oli kutsuttu paikalle. Jokaisen puolueen paikallisyhdistys oli saanut nimetä tilaisuuteen kaksi ehdokasta ja kokoomusta sain edustaa varapuheenjohtajamme Jari Koskisen kanssa. Valtuustosalissa oli yli 80 kuntalaista paikalla ja erittäin hyviä – kiperiäkin kysymyksiä saimme vastattavaksemme. Jälleen kerran pääsimme hieman enemmänkin keskustelemaan ja syventämään mielipiteidenvaihtoa ja sehän näiden juttujen idea onkin. Hannu Mäkelä johti tilaisuutta ammattimiehen ottein ja oli kiva myös puhua seutukunnan asioista valtionhallinnon näkökulmasta. Kaksituntia meni hetkessä ja tilaisuuden jälkeen vielä keskustelut jatkuivat melkein tunnin ensin käytävillä ja sitten vielä pihalla. Hausjärvellä nyt hyvä henki päällä. Kiitos siitä.

Huomenna jälleen tiukkapäivä luvassa. Aamupäivästä kello 10-13 vaalitoimistollamme kahvipannu kuumana Hämeenkatu 38:ssa ja sitten Hämeen Sanomien kutsutilaisuuteen ja illalla vielä paneelipöydän taakse Hämeenlinnan Wetterhoffille Hämeen Yrittäjien vaalipaneeliin. Istuvia kansanedustajia ja meitä Suomen Yrittäjien jäseniä piinapenkissä.

Kommentit