Maanantai, 24.08.2009

Blogi, maanantaina 24.08.2009

Maanantai-aamu ja kello hieman yli kuusi. Aika kääntää suunta kohden Suomen Turkua ja eduskuntaryhmämme kaksipäiväistä kesäkokousta. Tänään varmasti esillä mm. talousasiat laajasti ensi vuoden budjettiesityksen rinnalla ja takuuvarmasti isoina asioina myös ruuan alv:n alennuksen laajentaminen 14/14-mallilla myös ravintolaruokaan. Täytyy toivoa, että hallituspuolueista vielä keskustakin tämän Kataisen esittämän mallin nyt voisi hyväksyä. Se olisi erittäin tärkeää ruokakauppamme kannalta sekä kilpailukyvyn ja tasapuolisuudenkin näkökulmasta. Se varmasti tullee tänään puhuttamaan. Myös kuntatalous nousee esille ja se miten voisimme vielä lisää tukea kuntia tässä ahtaassa taloustilanteessa ja itse aion puhua myös lomautuksista ja erityisesti opettajien lomautuksista opetusministerimme kanssa, kuten myös toisenasteen aloituspaikoista mm. hieman erikoisemmillakin aloilla mm. Ypäjän Hevosopistolla ja jotain muutakin tässä mielessä. Nyt kuitenkin kello jo juoksee ja kohta juoksen minäkin jos en lähde. Ja Turkuun ei juoksemalla enää ehdi.

Päivä Turussa mennyt vauhdilla. Aamusta ensin koko ajomatka neuvotteluja kuntamme ja seutukuntamme tulevista asioista ja sitten reilu tunti todella vilkkaalla Turun torilla yleisötilaisuudessa ja sen jälkeen seminaaria läpikäyden ensi vuoden budjettia ja meidän tavoitteita siihen vielä täydennykseksi. Erittäin antoisa päivä ollut ja nyt puolet läpikäytynä ja huomenna jatkamme toisen rupeaman. Nyt yritys- ja muita tapaamisia illansuu Turussa ja Turun ympäristössä. Kohta liikkeelle.

Tänään myös uudistimme esityksemme ruokakaupan, mutta myös ravintolaruuan alv:n alentamisesta 14 prosenttiin. Esityksemmehän on saanut erittäin hyvän vastaanoton muissa hallituspuolueissa keskustaa lukuunottamatta ja toivotaan, että tässä syksyn tulleen asiasta voisi löytyä sopu. Olisi erittäin järkevää hoitaa tämä kokonaisuus nyt muuttuneessa tilanteessa näin ja taata niin kaupalle kuin ravintoloille esimerkiksi kaikille lounasravintoloille sama kilpailuasema. On nimittäin isovaara, että lounaspaikat tyhjenevät ja ruuat haetaan euroa kahta halvemmalla ruokakauppojen noutotiskeiltä. Ja olen vakuuttunut, että jokaiselle sopisi hyvin ravintola- ja kahvilalounaiden noin euron hinnalasku päivää kohden erinomaisesti. Toisi merkittävästi pelkkää kaupan alvin alennusta enemmän työpaikkoja ja olisi siis tuon kilpailun kannalta reilu.

Tänään saimme myös hyvän uutisen kun hallitus päätti olla rakentamatta Vaalimaan rekkaparkkia. Itse nostin asian esille eduskunnassa jo rahoitusta ja rakennuspäätöstä tehtäessä ja kyseenalaisten koko hankkeen. Alanammattilaiset tiesivät jo silloin, että rekkaralli tullee hiipumaan ja siirtymään osaltaan tulevaisuudessa meritse suoraan Venäjän uusiin vielä keskeneräisiin terminaaleihin ja osaltaan rautateille. Nyt kannattaisikin miettiä voisiko tuon säästyvän rekkaparkkirahan laittaa esimerkiksi Hanko-Hyvinkää -rataosuuden sähköistämiseen. Se olisi liikenteen ja kauppamme kannalta huomattavasti järkevämpi vaihtoehto ja loisi Etelä-Suomeen muutenkin merkittävästi uusia mahdollisuuksia. Hankohan on tämän alueen satamista lisäksi ainoa joka ei vaadi talvellakaan jäänmurtajakalustoa ja sillä tullee olemaan paikka myös tulevaisuudessa Venäjällekin menevän liikenteen osalta nimenomaan rautateillä. Asia kuitenkin vaatisi rataosuuden sähköistämistä ja nyt tarkoitus nostaa tuo asia vielä huomenna esille täällä Turussakin.

Kommentit