Maanantai, 24.04.2006

Blogi, maanantaina 24.04.2006

Maanatai aamu 24.4. Aurinkoinen sää jatkuu. Tänään luvassa tiukkatyöpäivä. Ensin toimistotöitä, sitten hieman kirjoituksia ja tv-juttuja ja sen semmoista. Lupasin muutaman käsikirjoitusrungon tehdä myös uusille ohjelmaideoille. Mielenkiintoista työtä.

Tänään myös ajattelin käydä illansuussa vielä Hämeenlinnassa verenluovutuksessa. Olen ottanut sen tavaksi eli käyn kahden kuukauden välein SPR:llä. Viidenkymmenen luovutuksen raja rikkoutui tuossa vuoden sisällä eli aika monta pussia on tullut jo luovutettua. Hämeenlinnassa hoidan sitten muutaman työasian samalla.

Ilta kun on tänään omista kokouksista vapaa niin menen seuraamaan siis Riihimäen valtuuston kokousta. Mielenkiintoisia asioita siellä ja kiva tietää miten heillä nämä asiat käsitellään. Meillä jo osa niistä käsitelty ja osa on vasta tulossa pöydälle. Otetaan siis opiksi.

Tänään riihimäkeläinen kristillisten kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Päivi Räsänen toivoi uutisissa uutta neuvottelukierrosta Riihimäen seudun kuntaliitoksesta. Riihimäkihän on jo näyttänyt asialle vihreää valoa, mutta me naapurikunnat Hausjärvi ja Loppi ja myös Hyvinkää emme ole innostuneet yhdistymisestä yhditymisen ilosta.

Meillä on puhuttu tosissaan peruspalvelualueesta ja siinä taas meidän kunnat ovat olleet aktiivisia ja eteenpäin katsovia. Räsäsenkin kannattaisi muistaa se, että ei pelkkä kuntarajojen poispyyhkimen mitään ratkaise vaan tarvitaan rakenteellisia muutoksia. Kuntamme ovat ottaneet hyviä askelia kohti yhteisesti hoidettua sivistystointa ja peruspalveluita tai niiden osia. Me olemme varmasti valmiita avoimeen keskusteluun erilaisista malleista.

Räsänen kannustaa samassa uutisessa meitä Lopen ja Hausjärven päättäjiä nimittäin poliittiseen rohkeuteen. Riihimäen kaupunginvaltuusto käsittelee jumiutunutta kuntaliitoshanketta juuri tänään valtuustossaan. Niinpä. Katsotaan ja kuunnellaan millaisia ajatuksia riihimäkeläisvaltuutetuilla on.

Luin tuossa Riihimäen valtuuston esityslistan tavan mukaan netistä. Käteviä nykyään kun ovat hyvissä ajoin kuntalaistenkin nähtävissä. Esityslistassa kuntaliitosta käsitellään vain Räsäsen aloitteen yhteydessä ja asiasta todetaan mm. näin: ”Riihimäen kaupunginvaltuusto on 16.1.2006 § 18 päättänyt seuraavaa: Kunta- ja aluejakoa koskevissa asioissa lähtökohtana pidetään kuntajaoitusta, jossa Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi muodostavat yhteisen kunnan, joka verkottuu erilaisten hankkeiden kautta ensisijaisesti Hyvinkään kanssa. Edelleen maakuntajakoa käsittelevissä asioissa suositellaan ratkaisua, jossa Hyvinkään-Riihimäen talousalue kuuluu mahdollista maakuntajaon kokonaisuudistusta tehtäessä samaan maakuntaan. Edellä olevan päätöksen perusteella kaupunginhallituksella on valtuutus ryhtyä myös kuntaliitoksia koskeviin neuvotteluihin, mikäli naapurikunnat päättyvät vastaavaan ratkaisuun.”

No katsotaan ja kuunnellaan. Itse edustan näkökantaa, että asiossa tulee edetä palvelut edellä!

Huomenna tiistaina sitten julkistetaan tuo jäsenäänestyksen tulos. Hieman jännittää. Toivotaan, että kaikki menee hyvin ja saamme jatkaa vaalityötä myös varsinaiseen äänestykseen asti. Olen luvannut olla pelissä mukana tosissasi ja huomenna nähdään mihin suuntaan mennään. Nyt töihin. Aurinkoa kaikille.

Tänään päivällä kun hieman tv-asioita hoitelin niin olin yhteyksissä myös Haajasen Anttiin Maikkarille. Tuottamani Enduron MM-sarjan tv-ohjelma on saatu siis käyntiin ja ensimmäinen ohjelma keräsi 253 000 katsojaa lauantain alkuillassa. Olin tyytyväinen ja tyytyväisyyttä lisäsi Antilta saamani viesti: ”Enskan katsojaluvut oli muuten tosi komeat! Katsotaan miten jatkossa menee. Lupaava startti.” Kanavalta saama palaute on aina tärkeää ja toivotaan, että toukokuun kaksi seuraavaa ohjelmaa keräävät myös hyvät katsojamäärät.

Uudet tv-ohjelmat myös pöydällä valmistumassa. Niistä myös siis kanavan suuntaan Anttiin olin yhteyksissä. Pidetään peukkuja.

Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaiden jäsenäänestys on nyt virallisesti loppunut ja ääniä on kuulemma tullut todella kiitettävästi piiritoimistolle ja toivottavasti minullekin hyvin. HUOM! Huomiseen eli tiistaihin kello 16.00 asti äänestyskirjeitä kuitenkin otetaan vielä vastaan piiritoimistolla eli postissakin ehtii vielä jos tänään postittaa äänestyskuorensa 1. luokassa. Olettehan muistaneet?

Nyt lounaalle ja sitten takaisin töihin.

Työpäivän jälkeen kävin siis vertaluovuttamassa Hämeenlinnassa. 52 kerta siis pussi tuli täytettyä. Mukava ja helppo tapa auttaa eli menkäähän muutkin. Hämeenlinnassa paikka auki joka arkipäivä ja palvelu loistavaa.

Samalla pyörähdin ystäväni kanssa muutamassa kaupassa. Pari kenkäharjaa matkaan lähti – ei tällä kertaa siis yhtään kenkiä. Hyvä Timo!

Nyt kotona ja kello 16.15. Ajattelin vielä mökillä piipahtaa ja sitten kello 18.00 Riihimäen valtuuston kokoukseen seuraamaan kuntien yhdistymisasian käsittelyä yms.

Nyt sivuilla kävijöitä 4147. Paljon siis edelleen. Kiva ja kiitos.

Illalla sitten kävin Riihimäen kaupunginvaltuuston kokouksessa. Suurin mielenkiinto minulla oli tietysti tuota Päivi Räsäsen kuntaliitosaloitetta kohtaan. Räsänen esitti Riihimäen liittämistä Hausjärveen ja Loppeen ja sai sanamuodostaan heti Kari Kaistiselta näpeilleen. Mutta ennen tämän asian käsittelyä mm. Ollin (Puputti) aloite ystävyyskunnan hankkimiseksi Riihimäen kaupungille Virosta kirvoitti kovaa keskustelua. Minusta ajatus esimerkiksi meidän loppilaisten Jurin kunnan ottamisesta yhteiseksi kummikunnaksi ei ollut lainkaan huono. Asiaa Ollin ponnen avulla päätettiin selvittääkin lisää. Hyvä.

No sitten tuo Räsäsen aloite kuntiemme yhdistämiseksi.

LAINAUS ESITYSLISTASTA:
” Valtuutettu Päivi Räsänen ym. jättivät 3.10.2005 seuraavan valtuustoaloitteen:

”Suunnitteilla oleva kunta- ja palvelualuerakenneuudistus tulee tuottamaan suuria muutoksia kuntakenttään. Puoluerajat ylittävä pyrkimys on nykyistä selvästi suuremmat palvelujen järjestämisalueet. Paine kuntien koon kasvattamiseen ja vahvistamiseen on suuri. Odotettavissa oleva voimakas väestön ikääntyminen, huoltosuhteen heikentyminen ja palvelukysynnän kasvu edellyttävät tuotantorakenteiden vahvistamista ja tehostamista. Kuntakoon kasvattaminen palvelee myös suoraa demokratiaa, mikäli välilliseen demokratiaan perustuvia kuntayhtymiä voidaan vähentää. Nyt on korkea aika ryhtyä alueilla valmistautumaan uudistuksiin, jolloin lopputuloskin ennakoitavampi. Ehdotamme, että Riihimäen kaupunginhallitus käynnistää neuvottelut ja esiselvitykset Riihimäen kaupungin liittymisestä soveltuviin lähikuntiin: Hausjärveen, Loppeen ja mahdollisesti myös Hyvinkääseen”.

Keskustelu tästä aloitteesta oli kiivasta ja sainpas minäkin takapenkissä yleisölehterillä osani. Osa valtuutetuista moitti meitä Lopen ja Hausjärven päättäjiä, kun emme kuntaliitosta halua, mutta Ahosen Antilta tuli kehujakin, kun Lopen valtuuston puheenjohtaja istui kuuntelemassa naapurikunnan valtuustoa. Täytyy sanoa, että hyvää tekisi itse kullekin aina välillä käydä katsomassa miten asioita toisessa paikassa hoidetaan.

Yhteisen kunnan nimeen Riihimäellä vannottiin aikalailla vahvasti ja jopa niin, että Riihimäki nimestäkin oltaisiin valmiita luopumaan. Niinköhän tiukan paikan suhteen olisi?

Demareista Kaistisen Kari piti tiukkoja puheenvuoroja puolustaen mm. kuntayhtymiä, kun taas Räsänen näki vahvan yhteisen peruskunnan purkavan turhia kuntayhtymiä ja tuovan näin vahvuutta vaaleilla valitulle valtuustolle ja päätöksentekoa lähemmäksi kuntalaisia. Niin se muuten kyllä on. Päivi on oikeassa.

Tässä vaiheessa esille nousi myös demareiden omat henkilövalinnat kuntayhtymiin ja mikä hauskinta vieläpä oman ryhmän riveistä – aikalailla kovaan arvostelevaankin sävyyn. Niinpä. Kyllä kuntayhtymiin pitäisi valita tärkeimmille paikoille minunkin mielestäni valtuutettuja ja vaaleissa menestyneitä, joilla on kuntalaisten valtakirja. Mutta tapoihin ei ole kuulunut meillä eikä riihimäelläkään, että toisen ryhmän henkilövalintoihin valtuustossa puututtaisiin valintahetkellä. Ehkä Riihimäen demaritkin nyt ovat muuttaneet linjaansa. Toivotaan.

Paljon hyviä ja rakentavia puheenvuoroja salissa käytettiin ja erityisesti puheenjohtaja Kai Heimonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Höök olivat parhaiten perillä asioiden nykytilasta. Ja miksi eivät olisi, kun miehet istuvatkin keskeisimmillä paikoilla myös kunta- ja palvelurakennehankkeen ohjausryhmässä ja näin tietävät naapurikuntienkin kannat. Hyvin miehet hommansa hoitivat. Myös Antti Ahonen piti hyviä puheenvuoroja, kuten myös Puputin Olli ja muut kokeneet luottamusmiehet.

Lopuksi demarien Kari Kaistinen lupasi, että puitelaki hallitukselta tulee, kun sitä opposition kunnallisvaikuttajat hieman epäilivät. Ja loppu tulemma oli se, että asiaan palataan heti kun puitelaki valmis.

Näin varmasti tapahtuukin. Meillä Lopella ollaan keskustelulle minun käsitykseni mukaan avoimia. Me lähdemme asiassa nyt kuitenkin ainakin tässä vaiheessa palveluiden näkökulmasta ja kuntarajat tulevat sen jälkeen. No hyvässä hengessä asiaa valmistellaan ja sen totesivat siis Kaitsu ja Jormakin Riihimäen valtuustolle.

Kokouksessa Riihimäen kokoomuslaisista lähes kaikki kävivät onnea toivottamassa jäsenäänestyksen loppumetreille. Äänet siis lasketaan huomenna. Tarkkosen Marja kertoi, että tukijoukkoihin on hänellä lisää nimiä näin loppumetreilläkin, mutta lupasin lisätä ne heti tai vasta sitten kun peli huomenna selvä. Kiitokset hyvästä avusta Marjalle ja kaikille muillekin jo tässäkin vaiheessa. Myös Ahosen Antti kävi tsemppiä toivottamassa ja lupasi, että alueemme ehdokkaan takana sitten ollaan – on se sitten meistä kuka tahansa. Hyvä niin. Samalla toivotin Antille onnea ja lupasimme, että jännitetään nyt kumpikin huomiseen asti. Antista varmasti kuulemme vielä – jos emme huomenna niin neljän vuoden päästä. Ja varmasti monessa muussakin yhteydessä.

Kokouksesta kun lähdin niin pyörähdin vielä Pekkalan mökilläni. Kimmo (Koukku) oli laittanut kylpyhuoneeseen kosteussulun ja kävin paikat tarkistamassa ja varashälyttimet päälle kytkemässä. Nyt jo kotona ja uutiset ja sitten nukkumaan. Huomenna jäsenäänestyksen tulos siis selviää. Hieman jännittää – ehkä se on hyvä merkki. Tai siis se on.

Kommentit