Maanantai, 18.01.2010

Blogi, maanantaina 18.01.2010

Ministerivierailujen, kokoomusjuhlien ja eilisen Miss Suomi -kisan finaalin jälkeen paluu jälleen arkeen ja työpöydän ääreen. Edessä työntäyteinen viikko ja aloitetaan se tänään maanantaina poikkeuksellisesti Helsigistä ja sitten vasta iltapäivällä Lopelle ja illalla kunnanhallitusryhmän ensimmäiseen kokoukseen ja sen perään itse kunnanhallitukseen. Tuon meidän kunnanhallitusjoukkueen kanssa on ollut erittäin mukava tehdä töitä. Ensimmäinen vuosi nyt takana ja täytyy todeta, että oman ryhmämme yhteishenki ja toimintatavat ovat toimineen hyvin. Vaikka olemme pöytään saaneet vaikeitakin kysymyksiä niin keskustelu on aina ollut helppoa ja yhteisymmärrys asioista ja ratkaisuista on aina löytynyt. Se on tärkeää ja itseasiassa välttämätöntä jos ja kun haluamme tehdä tuloksekasta työtä. Eli ryhmäämme Eeva Pyhälammi, Saija Grönholm ja Pasi Tarkkala on helppo kiittää ja kehuakin työstä. Lisäksi Saija Grönholm on toiminut nyt ensimmäistä kauttaan kunnanhallituksen varapuheenjohtajana ja tämä tärkeä paikka on myös täyttynyt hyvin. Tästä on siis helppo ja mukava lähteä uuteen vuoteen mikä sekään ei tule olemaan helpoimmasta päästä. Päinvastoin.

Meidän kunnanvaltuustoryhmä myös kasvoi päättyneelle vuodelle ennätyssuureksi Lopella. Ryhmän koko nousi kahdeksasta kymmeneen valtuutettuun tälle kaudelle ja hieman myös muutoksiakin mm. Riitta Nylundin ja Hannele Yrjö-Koskisen jäätyä pois pitkein kunnallispoliittisten urien jälkeen. Mennyt vuosi oli siis siinäkin mielessä meille koitinkivi, mutta myös tämä ryhmä osoitti yhtenäisyytensä ja halunsa tehdä töitä yhdessä. Pidimme ennätysmäärän valtuustoryhmiä ja laajennettuja valtuustoryhmiä ja tämä takasi sen, että isoista asioista kaikki sai reilusti ja ajoissa tietoa ja näin pystyi muodostamaan oman kannan isoihinkin asioihin. Valtuustoryhmällemme annan Eeva Pyhälammen johdossa kiitettävän arvosanan. Asiat on tullut hoidetuksi ja yhteishenki isossakin ryhmässä on ollut hyvä. Arvostan sen yhtenäisyyden ja avoimuuden todella korkeaksi näiden 12 vuoden aikajanalla mitä olen itse nyt valtuutettuna ja mm. kolmella eri kaudella myös kunnanhallituksen pöydässä tehnyt. Tiedän sen, että ryhmä on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki on ja myös sen, että sisäisellä riitelyllä joukkueen tulokset painuvat aina miinukselle. Onneksi sellaisia ei ole tarvinnut kokea koko aikana.

Uuden ryhmän myötä moni kova paikka sai myös uuden kasvon tekijäkseen. Saimme kokoomukselle Hämeessä merkittävän vaalivoiton ja nousimme koko maakunnan suurimmaksi puolueeksi ja tämä toi myös Lopelle sellaisia paikkoja joita ei täällä ennen ole meillä ollut. Esimerkkinä tästä voisi mainita vaikkapa Hämeen Pelastuslautakunnan paikan ja Hämeen Sairaanhoitopiirin hallituspaikan. Sirpa Hopearuoho ja Karoliina Saari ovat hoitaneet nämä tehtävät hyvin ja vahvalla asiantuntemuksella. Myös lautakuntien ykköspaikoille tuli uusia tekijöitä kun aiemmin mm. kunnanhallituksen pöydässä vaikuttanut Kari Maunula sai johdettavakseen sivistyslautakunnan ja nuori Tiina Seppälä tarttui vapaa-aikalautakunnan ruoriin. Ratkaisut ovat osoittautuneet enemmän kuin onnistuneiksi. Moni muukin paikka sai uuden kokoomustekijän ja kokonaisuuteen olen ollut Lopen Kokoomuksen puheenjohtajana enemmän kuin tyytyväinen. Tekemisemme on nähty ja toimintammekin ja myös uusia jäseniä päättynyt vuosi toi joukkoihimme. Se on aina merkki siitä, että olemme onnistuneet. Toivotaan samaa alkaneelta vuodelta.

Nyt kuitenkin eduskuntaan töiden pariin.

….

Perustuslain uudistamityö sai tänään pitkästä aikaa asiallisen kommentoinnin, kun pitkänlinjan tekijä Pertti Salolainen otti asiaan kantaa. Salolainen toimii nykyisin siis ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana, mutta muistamme hyvin hänen ratkaisevan roolin ministerinä neuvottelemassa maamme EU:hun pääsystä ja sen jälkeen pitkän suurlähettiläsuran Lontoossa. Tästä kulmasta Salolainen ottikin kantaa ulkopolitiikan hoitoon ja totesi, että nykyisin eduskunta ei saa riittävästi tietoa erityisesti Tasavallan presidentin toiminnasta ulkopoliittikan johdossa. Salolainen kertoi, että ”suurlähettiläänä olin paljon paremmin perillä Suomen ulkopolitiikan kovasta ytimestä kuin eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana”. Tämä on todella kova viesti ja asia johon on syytä puuttua vakavasti. On totta, että nyt kaikki keskustelu on kilpistynyt vain siihen saako Halonen omaa lautasta EU-kokouksissa vai ei ja keskustelu on ollut tällaista juupas eipäs alakouluväittelyä. Perustuslaimme on yksiselitteisen selkeä tässä asiassa eikä tällaiseen keskusteluun nyt kannattaisi todellakaan hukata voimia. Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa ja EU-politiikka kuuluu valtioneuvostolle.

Mutta ongelma on sitten siinä minkä Salolainen nostaa esille eli eduskunnan roolin suhteessa presidenttiin. Salolainen totesi Iltalehdessä, että ”on surullista, että perustuslain uudistamisen yhteydessä käyty keskustelu on jumiutunut henkilötasolle, vaikka olisi pitänyt keskustella instituutioista”. Eduskunnan rooli on jäänyt liian pienelle huomiolle tai Salolaisen sanoin se on täysin sivuutettu erityisesti siis suhteessa siihen miten eduskunta saa tietoa presidentin ulkopoliittisista toimista. Hän kulminoikin ongelman kysymykseen ”Kuuluuko valta Suomessa kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta?”

….

Päivä jälleen pakettiin ja todella inhottavan päänsäryn sävyttämänä. Näytti jo illansuussa, että kunnanhallitus saa tänään jäädä väliin, mutta sinnittelin läpi. Siinä määrin nimittäin isoja asioita tänään käsittelyssä. Kävimme mm. erittäin hyvän keskustelun uudesta Sote-selvityksestämme, jonka nyt lähetimme lausuntokierrokselle asiantuntijalautakuntiin ja henkilöstölle ja myös hyväksyimme tehdyt toimenpiteet koskien toisenasteen koulutuksen yhdistämistä ja vahvistamistamme talousalueellamme. Täytyy olla todella tyytyväinen, että edes joissakin rakenteellisissa uudistuksissa olemme edenneet ja nyt myös etenemässä uusillakin osa-alueilla. Olen vakuuttunut, että tulevat vuodet tulevat entisestään opettamaan ja koulimaan, jos emme nyt siihen itse pysty. Toivotaan, että pystymme ja näemme hieman kauemmaksikin kuin vain huomiseen.

Kävimme läpi myös loppuvuoden talousasiat ja myös työllisyystilanteen. Seutukunnista olemme pärjänneet parhaiten tai päässeet vähimmällä työttömyyden kanssa. Työttömyysaste meille Riihimäen seutukunnalle oli marraskuun lopussa 9,5, kun vuotta aiemmin oli 7 prosentissa. Hämeenlinnan seudulla kasvu kutakuinkin samaa luokkaa 9,9% (7,2%), kuten myös Forssan seudulla 12,8% (9,5%). Mutta sitten Heinolan seudulla ollaan jo pahoissa luvuissa tai vielä pahemmissa, kun siellä työttömyysaste nyt jo 14,5 prosenttia. Kasvua vuoden takaiseen 4,7 prosenttia ja myös Lahden seudulla nyt 13,4 prosenttia ja siinäkin kasvua 3,8 prosenttia vuoden takaiseen marraskuuhun verrattuna. Ja vielä synkempiä lukuja koko vaalipiiriimme tulee kun kääntää katsee nuorisotyöttömyyteen eli alle 25-vuotiaisiin työttömiin työnhakijoihin. Vuodessa Riihimäen seudulla kasvua 79,3 prosenttia, muillakin seutukunnilla 43,5-68,8 prosenttiin. Myös pitkäaikaistyöttömien eli yli vuoden työttömänä olleiden määrät kasvussa vuoden takaiseen ja näissä asioissa riittääkin nyt työtä. Olen itse sitä mieltä, että juuri tämä työttömyyden hoito on nyt alkaneen vuoden ehdottomasti tärkein tehtävä ja toivotaan siinä vahvaa yhteistä tahtoa meiltä kaikilta.

Seuraamme myös Lopella varmasti kaikkien muidenkin kuntien ja kunnanhallitusten tapaan nyt entistä tarkemmin myös talouden tulopuolen toteutumia. Olemme tiukentaneet koko ajan seurantaa ja nykyisin kuukausittain katsomme miten etenemme niin verokertymien kuin myös tuon työttömyyden suhteen. Työttömyysaste meillä Lopella nyt 7,6 prosenttia (marraskuu 09) eli siinä alueellemme aika tavanomainen noin 2,5 prosentin kasvu vuoden takaiseen. Meidän ja Hausjärven tilanne kuitenkin alueellamme poikkeukselliselle hyvä ja koko maakunnassakin, mutta niin kuin tiedämme muutama yllättävä ja ikävä päätös voi muuttaa tilannetta niin kuin nyt tiedämme Hausjärveltä. Kanta-Hämeen puolella kunnista korkein työttömyysaste nyt Forssan kaupungissa missä luku jo 14,9 prosenttia. Päijät-Hämeessä pahin tilanne Heinolassa missä 15,5 prosenttia ja itse Lahdessakin 15,3 prosenttia. Eli yksi Lahdessa esimerkiksi työttömänä nyt lähes 7500 kaupunkilaista.

Mutta siis onneksemme meillä Lopella verotulokertymät toteutuivat viime vuonna hyvin. Itseasiassa kunnallisveroa kertyi meillä viime vuonna 5,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2008 ja kunnallisverokertymä ylitti budjetoidun 365 000 eurolla. Yhteisöverokertymä laski 11,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja kiinteistövero sen sijaan kasvoi 10,9 prosenttia. Kaiken kaikkiaan verotuloja siis kertyi 4,6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2008 ja kokonaiskertymä ylitti budjetoidun yli 433 000 eurolla. Selvisimme siis tuosta vaikeasta vuodesta kohtuullisesti, mutta vaikka jo tänään yksi lehti kyselikin mihin rahat nyt tuhlataan niin totesin, että ei ole mitä tuhlata ja on hyvä jos tästä ja ensi vuodesta selviämme. Edessämme erittäin haastavat ja vaikeat kuntatalouden vuodet. Elämme veitsenterällä ja talouden seurantaa pitää edelleen tehostaa ja olla valmis tekemään ratkaisuja. Tuossa hieman myös kävin läpi muutamien muiden hämäläistejn kuntien tilannetta ja heidän päättynyttä ja alkanutta vuotta. Työtä riittää heilläkin.

En tuohon tämänpäiväiseen kunnanhallituksen listaan täällä tämän syvemmin mene. Lista ja pian myös pöytäkirja löytyy kuntamme nettisivuilta osoitteesta www.loppi.fi ja mielelläni siitä herääviin kysymyksiin vastailen ja kommenttejakin otan tavanmukaan vastaan. Sen verran täytyy kyllä todeta, että jos aamulla kehuin oman hallitusryhmämme ja myös uuden valtuustoryhmämme niin tänään jälleen voi kiitosta sanoa myös uudelle kunnanhallituksellemme. Harri Nurmon johdolla kunnanhallitus on tehnyt kovasti töitä ja tänäänkin erinomaisen keskusteleva ja hyvä hallitus. Tuon joukon johdolla on hyvä Loppea eteenpäin kehittää. Edessämme on erittäin haastavat ajat ja isot asiat.

Mutta nyt siis tämä maanantai päänsäryn siivittämänä päätökseen. Huomenna aamusta Helsinkiin ja siellä työstämme puolueemme virallista lausuntoa opintotuen uudistamiseen. Työntäyteinen tiistaikin siis luvassa.

Kommentit