Maanantai, 17.05.2010

Blogi, maanantaina 17.05.2010

Eilisen päivän halusin siis täällä rauhoittaa. Suru ei varmasti helpota, mutta arki kuitenkin painaa meille päälle. Voimia ja ajatuksia edelleen kaikille sinne. Itselleni kyseinen rallin F-Cup on erittäin läheinen rallisarja. Sen aikanaan perusti hyvä ystäväni Pentti Tarkkala yhdessä Heikki Porasen kanssa ja tänä päivänä mm. Harri Rovanperän maailmalle kasvattaneen sarjan johdossa toimii Ilkka Rantala. Itselläni kunnia toimia sarjan virallisena suojelijan. Nyt vain surullinen uutinen päällimmäisenä.

Tänään arki siis tiukasti niskaamme. Päivällä ensin aikamoinen kasatöitä odottamassa ja sitten KOKO-ohjelman seminaariin ja illansuu ja ilta helteestä huolimatta kunnanhallituksessa.

Viikonloppuna MTV3:sen uutis- ja ajankohtaistoimitus kertoi odotetusti, että selvä enemmistö 72% meidän päättäjistä haluaa jatkaa hallitusyhteistyötä mieluiten keskustan kanssa myös seuraavalla hallituskaudella. Populismin tielle lähteneen SDP:n nimeen vannoi vain alle 30 prosenttia ja uskoisin, että aivan viime aikojen tapahtumat mm. vastuuttomuus Euroopan talouden suhteen ja myös ulkomaalaispolitiikan linjaukset ovat heikentäneet SDP-yhteistyön halua entisestään.

On totta, että keskustan kanssa yhteistyö on sujunut hallituksessa etten sanoisi pääasiassa erinomaisesti. Nyt kuitenkin on edessä mielenkiintoinen hetki kun puolue vaihtaa johtajaansa ja varmasti linjakin silloin saattaa tarkentua. Kuitenkin itse uskon, että keskusta-oikeistolainen rintama näkee maammme ja myös Euroopan tulevaisuuden hyvinkin samallatavalla ja yhteiselle hallitustyölle voisi olla uudenkin puheenjohtajan aikana hyvä pohja jos tietenkin suomalaiset äänestämällä niin päättävät.

Samassa haastattelussa selvitettiin myös meidän piirihallitusten jäsenten mielipiteitä ministeriemme onnistumisesta. Lähes maksimituen eli hyvä arvosanan omiltaan saavat Jyrki Katainen ja Alexander Stubb. Vain sisäministeri Anne Holmlund ja viestintäministeri Suvi Lindén jäävät hieman muusta ministerijoukostamme ja merkillepantavaa on Holmlundin kiitosten vajoaminen viime vuoden lähes 60 prosentista nyt 45 prosenttiin. Toivotaan, että Holmlund nyt tekee oikeat ratkaisut aselain uudistuksessa ja itse uskon, että Lindenin kannatus on jo nyt vankempaa kun hän rohkeasti päätti laittaa pisteen Yle-maksu touhotukselle. Suunniteltu maksu oli täydellisen epäreilu ja epätasa-arvoinen tasasuurena ja pakollisena kaikille tulotasosta ja myös Ylen palveluiden käytöstä välittämättä. Itse arvoston Lindenin ratkaisun todella korkealle ja kiitos siitä tulikin enemmän kuin monesta muusta päätöksestä.

Merkillepantavaa on myös Ylen laajan tutkimuksen tulokset, jotka kertovat, että suurin osa meistä suomalaisista tukee nyt hallituksen laajaa energiapakettia. Siis valtavat lisäsatsaukset uusiutuvaan energiaan ja energiaomavaraisuuden turvaaminen mm. ydinvoimalla saavat meiltä suomalaisilta enemmistön tuen. Tehtyä ratkaisua pitää huonona vain noin kolmannes suomalaisista. Tämä antaa hyvän lähtökohdan nyt asian eduskuntakäsittelylle. On erittäin tärkeää, että tällaisilla suurilla kokonaisuuksilla ja kokonaispaketeilla on vahva enemmistön tuki ja uskon, että tuo tuki vielä vahvistuu kun asian kaikki puolet nousevat laajemmin julkisuudessakin esille.

Mutta nyt kirjoitustöihin. Aamupäivään olen varannut aikaa muutamalle lehtien kolumneille ja parin lehden tervehdyssanoille. Sitten vielä hieman kunnanhallituksen asioita läpikäytävänä ja siitä se päivä etenee. Lopen asioista kun tänään vahvasti kyse niin voisin täälläkin mainostaa tuota kuntamme sähköistä kuntalaisaloitejärjestelmää. Antti Rusi ajoi pitkään tällaista matalankynnyksen aloitejärjestelmää myös Lopelle ja nyt se on toiminnassa kuntamme kotisivuilla. Sen kautta kaikilla kuntalaisilla on mahdollisuus tehdä esityksiä kotikunnan kehittämiseksi. Tässä linkki sähköiseen aloitteeseen: Sähköinen Kuntalaisaloite.

…..

Tämän päiväinen KOKOmal – Hyvinkää-Riihimäen talousalueen alueellinen koheesio ja kilpailukykyohjelman maankäytön, asumisen ja liikenteen työryhmä kokous oli erittäin mielenkiintoinen. Siis tuosta nimihirviöstä huolimatta. Olin ryhmän kutsumana vieraana keskustelemassa talousalueemme tulevasta maankäytöstä ja liikennehankkeista ja mielenkiintoinen oli kuulla neljän eri kunnan painopisteet tulevaisuuteen. Aivan keskeinen yhteinen ykkösaihe on Helsinki-Tampere -pääradan välityskyvyn parantaminen. Kyse siis samasta lempilapsestani eli lisäraideparista jonka parissa olen jo työtä tehnyt monta monta vuotta. Itseasiasa jo ennen kansanedustajaksi tuloanikin. Se nimittäin niin suuri ja keskeinen hanke, että siitä hyötyy koko maakuntamme ja myös jopa koko maamme. Siksi se on nyt suunnitelmien valmistuttua tärkeää saada koko maamme ykkösliikennehankkeeksi. Näin uskon käyvän. Toivottavasti rakentaminen esimerkiksi Riihimäen asemalaiturien ja pihan osalta käyntiin jo mahdollisimman pian.

Toinen lähes yhtätärkeä alueellinen hankkeemme on Kantatie 54:n perusparantaminen ja risteysjärjestelyt Oitissa, Riihimäellä ja Lopen Launosissa ja kirkonkylällä. Näyttää siltä, että Launosten risteysjärjestelyt saataisiin nyt vihdoin liikkeelle 2014. Aikanaan hanke olisi jo toteutettu, mutta silloin se siirtyi valitusten myötä tulevaisuuteen. Nyt ehkä aika toteuttaa. Riihimäellä myös toinen isompi risteyshanke joka mahdollista jo toteuttaa ensi vuonna. Kyseessä valtion ja kunnan yhteishanke Lasinristeyksen tekemiseksi.

Mutta omasta mielestäni tärkeää nyt nostaa aidosti esille vielä myös ratayhteys Forssaan Riihimäen kautta. Toinen suunnitelma on ollut Helsingistä suoraan Forssaan. Voisi olla maamme maankäytön kannalta paljon hedelmällisempää linjata tätmä yhteys Riihimäen risteysaseman kautta. Tämän ajatuksen nostin myös tänään esille ja toivon, että se myös nyt huolella selvitetään. Linjausten selvityksen aika on nyt.

Lisäksi tärkeää on edesauttaa Hanko-Hyvinkää -radan sähköistämistä. Se myös edesauttaa merkittävästi pääradan toimivuutta ja maamme kilpailukykyä Hangon sataman yhteyden kehittyessä. Sitten vielä esille tänään myös kevyenliikenteenväylät joihin tarvetta kaikissa neljässä kunnassamme ja myös yksityisteiden kunnon huoli. Itse toivonkin, että saisimme nyt seuraavaan liikennehankkeiden hankekoriin tällaisen metropolialueen lähiseutujen pienempien hankkeiden korin. Olisi tärkeää saada aikaan kevyenliikenteen väylät pääteiden varsiin ja tarvetta alueellammekin useampia kymmeniä kilometrejä.

Katsotaan miten asiat etenevät. Sellainen talousalueen maankäytön yhteinenkaava olisi ehkä nyt erittäinkin tarpeen. Mitä mieltä olette? Palaan aiheisiin. Varmasti.

Nyt kunnan asioiden pariin. Ensin yksi pienempi palaveri, sitten kh-ryhmä ja ilta kunnanhallituksessa.

…..

Kello 21.47 ja juuri kunnanhallituksesta kotiin. Pitkä ja mielenkiintoinen kokous ja moni asia jälleen eteenpäin. Ehkä merkittävimpänä linjauksemme uuden Riihimäen seudun sosiaali- ja terveystoimen yhdistämiseksi. Sote-muutoskuntayhtymätyö etenee nyt ja seuraavaksi työtä ryhtyy tekemään ohjausryhmä, johon Lopelta meidän ryhmästä valittiin Eeva Pyhälammi ja hänen varaksi Sirpa Hopearuoho. Kumpikin alan erinomaisia asiantuntijoita. Keskustan edustajaksi tuli Harri Nurmo ja SDP:n Ritva Polón. Ryhmä jo aloittaakin työnsä tällä viikolla ja nyt on ennen muuta tärkeää rakentaa luottamuksen ilmapiiriä ja etsiä kuntien kesken ratkaisuja jotka voidaan jokaisessa kunnassa hyväksyä. Näin suurta hanketta ei nyt kannata kaataa esimerkiksi hallituksen paikkamäärään joka sekin on näyttänyt nousseen keskusteluissa lähes asian ykkösaiheeksi. Silloin ollaan jo pahan kerran metsässä. Nyt tärkeintä etsiä malleja miten saamme palvelut turvattua alueellamme myös tulevaisuudessa ja mielellään laadukkaasti ja myös kustannuksiltaan järkevästi. Tähän kannattaa nyt kiinnittää kaikki huomio.

Mutta kello jo siinä määrin paljon, että luovutan. Huomenna iso energiakeskustelu eduskunnassa ja silloin vedetäänkin siellä varmaan ainakin puolille öin. Katsotaan.

Kommentit