Maanantai, 16.04.2007

Blogi, maanantaina 16.04.2007

Tänään mielenkiintoinen päivä. Kokoonnumme eduskuntaryhmämme ja puoluevaltuuston kanssa päättämään hallituksen ministereistä ja ohjelman hyväksymisestä. Onneksi meillä erittäin monta hyvää vaihtoehtoa keskeisille päättäjämme paikoille. Itseasiassa ei ole vaikeuksia täyttää paikkoja osaavilla henkilöillä. Ei varmasti ole vaikeaa hyväksyä myöskään uutta hallitusohjelmaa. Eilen illalla ja jo tänään aamulla on minullekin tullut runsaasti viestejä uuden hallitusohjelman tiimoilta.

Paljon on tullut palautetta myös yrittäjiltä paikalliselta ja maakunnalliselta tasolta. Kiitos palautteesta. Myös valtakkullisella tasolla työnantajakeskusjärjestö EK ja Suomen Yrittäjät ovat ilmaisseet pääasiassa tyytyväisyytensä uuteen hallitusohjelmaan. Talouspolitiikan linja saa EK:lta kiitosta vaikka työnerotuksen ventämisessä EK:n mielestä linja olisi voinut olla rohkeampia, kuten myös energiaveron alentamisen suhteen.

Mutta kiitosta saa mm. uuden elinkeinoministeriön perustaminen ja Yrittäjätkin ovat päosin ohjelmaan tyytyväisiä. Suomen Yrittäjien mielestä verotuksen osalta tärkeimmät ja ratkaisivimmat uudistukset ovat ansiotuloverotuksen keventäminen sekä perintö- ja lahjaveron poistaminen yritysten sukupolvenvaihdoksissa.

Viestejä on tullut myös nuorilta tukijoiltani. Uusi hallituksemme lunastaa lupauksensa myös opiskelijoiden suhteen. Syksyllä kokoomus yritti asiaa jo muuttaa, mutta silloin opintotuen korotus kaatui, mutta nyt keskustan, kokoomuksen, RKP:n ja Vihreiden johdolla asiaan saadaan parannusta. Opintotuki nousee 15 prosenttia ja ns. vapaan tulon raja 30 prosenttia. Tässä vain yksi hyvä asia opiskelija ja koulutuspuolelle. Niitä hallitusohjelma monta muutakin.

Mutta hallitusohjelma ottaa huomioon myös lapsiperheet. Lapsiperheille tulee 10 euron yksinhuoltajakorotus ensi vuoden alusta lukien ja vuoden 2009 alusta alkaen tulee käyttöön 10 euron korotus kolmannesta lapsesta alkaen. Lisäksi isyysvapaata uusi hallituksemme tulee pidentämään vuonna 2010 kahdella viikolla. Tärkeitä juttuja.

Sitten eläkeläiset saavat kansaneläkkeeseen luvatun 20 euron korotuksen ensi vuoden alusta alkaen. Lisäksi nelivuotiskaudella luodaan ikääntyneiden neuvonta- ja palveluverkosto koko maahan ja palveluseteli laajennetaan kotisairaanhoitoon.

Tasa-arvotupoonkin hallitus ottaa myönteisiä askelia. Hallitus lupaa nimittäin lisäksi korotettuja valtionosuuksia sellaisille palkkaratkaisuille, jotka edistävät naisvaltaisten alojen kilpailukykyä. Hyvä porkkana ja askel oikeaan suuntaan vaikkei riittävä olekaan. Töitä siis saamme jatkaa.

Eli hallitusohjelma todellakin puuttuu moneen epäkohtaan. Mm. naisten ja miesten palkkaerojen kaventamiseksi hallitusohjelmassa on toimenpiteitä, ratkaisuja työpaikkojen syntymisen esteiden karsimiseksi ja paikallisen sopimisen mahdollistamiseksi, vaalijärjestelmän kehittämiseksi niin, että suhteellinen vaalitapa toteutuu mahdollisimman hyvin. Samalla vaalit siirtyvät huhtikuulle. Energiapolitiikassa hallitus laatii välittömästi pitkän ajan ilmasto- ja energiastrategian ja edistää ”hyvin merkittävästi” uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja edistää samalla tuuli- ja aurinkoergian sekä lämpöpumppujen käyttöä. Myöskään ydinvoimaa ei hallitus sulje pois. Suuret kaupungit saavat lisää rahaa joukkoliikenteen kehittämiseen. Rahaa ovat saamasa ennakkotietojen mukaan Helsingin seutu, Tampere, Turku ja mahdollisesti myös Oulu. Tieliikelaitoksesta eli nykyisestä Destiasta tehdään valtion täysin omistama osakeyhtiö ensi vuonna ja liikenneasioihin puuttutaan muutenkin korjaavalla ja kehittävällä kädellä. Myös sosiaaliturvaa uudistetaan mm. kannustinloukkujen purkamiseksi ja perusturvan parantamiseksi. Kuntien palvelutuotantoa täydentävät yksityiset palveluntuottajata ja kolmas sektori ja mm. palvelusetelin käyttö laajenee kotisairaanhoitoon ensi vuoden 2008 alusta. Tässä muuta lisä poiminta tuolta ohjelmasta ensimmäisen luvun jälkeen.

Ohjelma löytyy kokonaisuudessaan pdf-tiedostona kätevästi tästä osoitteesta: www.vn.fi/tiedostot/julkinen/hallitusneuvottelut/fi190670.pdf

Mutta summa summarum. Hyvä ohjelma. 2000-luvun ohjelma, mikä vie maatamme oikeaan suuntaan.

Nyt kohti Helsinkiä ja ryhmäkokouksia. Illalla tiedämme jälleen paljon lisää.

….

Aamulla ensin töitä omassa huoneessa ja sitten Finlandiatalolle puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän kokouksiin. Odotin kokouksista pidempääkin, mutta itse asiassa tunnissa tuli vahvistettua odotettu yhteinen tahtomme osallistua uuteen hallitukseen ja samalla myös vahvistaa nimemme ministereiksi. Salkkujako oli odotettu lukuun ottamatta Jari Koskinen poisjääntiä hallituksesta. Itse olin varma, että Jari on mukana salkkujaossa, mutta toisin kävi. Katainen ehdotti Koskista eduskuntaryhmämme puheenjohtajaksi, mutta Koskinen ilmoitti ja myöhemmin myös uutisten kautta ettei ole kiinnostunut ryhmämme johtamisesta. Yllättävä tapahtumasarja kokonaisuutena. Muuten en asiaa halua ruotia.

Vihreiden toimesta uutisiin levisi tosin jo sunnuntaina huhu, että Jari Koskisesta tulisi valtiovarainministeri. Mielenkiintoinen huhu.

Saimme kuitenkin kaikesta huolimatta osaavan ja kovan ministeriryhmän sekä loistavan puhemiehen Sauli Niinistöstä. Erityisen tyytyväinen olin myös Jan Vapaavuoren ministerinpostista kuten myös Jyri Häkämiehen valinnasta. Tänään myös RKP ja Vihreät jakoivat salkkunsa. Odotetut valinnat vaikka vihreissä eduskunnasta pudonneen puolueen puheenjohtajan pestistä jouduttiinkin vihreiden kesken äänestämään. Tässä lista siis ministerivalinnoista keskustaa lukuunottamatta. Keskusta tekee omat valintansa huomenna.

MINISTERIJAKO
KOKOOMUS:
* – Valtiovarainministeri Jyrki Katainen
* – Ulkoministeri Ilkka Kanerva
* – Sisäministeri Anne Holmlund
* – Opetusministeri Sari Sarkomaa
* – Viestintäministeri Suvi Lindén
* – Puolustusministeri Jyri Häkämies
* – Asuntoministeri Jan Vapaavuori
* – Peruspalveluministeri Paula Risikko

KESKUSTA:
* – Pääministeri
* – Elinkeinoministeri
* – Ympäristöministeri
* – Väyläministeri
* – Ulkomaankauppaministeri
* – Sosiaali- ja terveysministerin
* – Maatalousministeri
* – Kunta- ja hallintoministeri

VIHREÄT:
* – Työministeri Tarja Cronberg
* – Oikeusministeri Tuija Brax

RKP:
* – Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin
* – Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors

Eduskunnasta sitten Riihimäelle ja olikin mukava ehtiä iltapäivällä kaikessa rauhassa kantakahvilaani latelle. Kulmakonditoriossa Riihimäellä aina hyvät tarjoilut ja loistava henkilökunta ja jälleen oli kiva nauttia hetki hyvästä kahvista ja miellyttävästä kahvilailmapiiristä.

Riihimäeltä sitten hallitusryhmämme kokoukseen Lopelle. Kunnanhallitusen esityslista oli selvä ja kokous ohi tausta- ja valmistelukeskusteluineen reilussa tunnissa. Ei ihmeellisiä asioita kerrottavaksi. Pöytäkirja löytyy netistä kuntamme sivuilta osoitteesta www.loppi.fi.

Kunnanhallituksen jälkeen vielä pidimme kohtuullisen pitkän ja tuhdin puheenjohtajiston kokouksen. Listalla tärkeitä valmisteluasioita mm. rakentamisesta, maakaupoista, kuntaliitos- ja kuntamme talousasioista ja myös Suomen 90-vuotisjuhlavuodesta. Nämä asiat vasta valmistelussa eli niistä en tässä vaiheessa voi enempää kertoa. Kun julkisiksi tulevat kokouskäsittelyjen ja esityslistojen kautta niin sitten lisää. Sen verran voi paljastaa, että pidämme kuntamme virallisen Itsenäisyyden juhlavuoden vastaanoton Loppisalissa lauantaina 1.12. Näin siis juhlistamme itsenäisen maamme 90-juhlavuotta.

Huomenna pitkä päivä jälleen edessä. Eduskunnan valiokunnat, täysistunto ja radio Hämeen Politiikan puhemylly ja sitten illalla vielä Hämeen Kokoomuksen piirin kevätkokous Hattulan Parolassa. Siinä ohjelmaa yhdeksi tiistaiksi.

Kommentit