Maanantai, 16.02.2009

Blogi, maanantaina 16.02.2009

Eilen mediassa nousi esille aihe jonka ympärillä olen tehnyt töitä jo jonkin aikaa. Sain tuossa viime kesänä yhden yhteydenoton, jossa kerrottiin tapauksesta missä perhe oli ostellut postimyynnistä tavaraa lapsensa nimellä. Lapsi siis tilaajana ja vanhemman allekirjoitus sitten lomakkeen vaatimalla tavalla alla lisänä kun kyseessä alle 18-vuotias tilaaja. Uskomatonta mutta totta, tuo vanhemman allekirjoitus ei tarkoittanut mitään. Ei ollut haitannut, että vanhemman luottokelpoisuus oli mennyt. Sitä kukaan ei tarkistanut vaan paketit tuli perheelle ja kaikki näytti olleen hyvin. Toisin kuitenkin kävi. Kukaan ei laskuja hoitanut ja nyt kun lapsi täyti 18 vuotta lankesikin koko piikki hänen niskaansa. Nyt olen aiheen parissa useamman hetken ja palaverin viettänyt ja tavoitteeni on se, että alaikäisen tilatessa lapsen nimi voi olla vain ns. lahjansaajana ja aina vastuullinen tilaaja on huoltaja.

Mutta mistä tähän nyt tulin ja aiheen täällä esille nostin niin eilen uutiset kertoivat, että holhousviranomaiset ovat nyt erityisen huolissaan lapsiin kohdistuvien ulosottojen yleisyydestä. Julkitulleen tiedon mukaan jopa 1 500 lasta on ulosotossa ja uskokaa tai älkää nuorimmat vaippaikäisiä. Uutisessa todettiin, että ”useimmiten alle 15-vuotiaisiin kohdistuvat ulosotot johtuvat lapsen omien vanhempien hutiloinnista. Vanhemmat ovat huoltajuuden lisäksi myös lapsen edunvalvojia raha-asioissa”. Onneksi on myös tosin mahdollista määrätä lapselle edunvalvoja perheen ulkopuolelta, mutta usein vahinkoja on ehtinyt jo siinä vaiheessa tapahtua enemmänkin.

Toisena vaihtoehtona esille nostetaan vanhempien taktikointi konkurssi tai ulosottopelon alla. Tällaisessa tilanteessa vanhemmat yrittävät sitten siirtää omaisuuttaan lapsiensa nimiin ja myös liiketoimintaa ja usein tulokset voivat olla kohtalokkaita pienokaisenkin kohdalta. Yksi esimerkki on ajoneuvot joita rekisteröidään lapsen nimiin. Ei siinä vielä mitään, mutta sitten ajoneuvoverot ja liikennevakuutukset jätetään maksamatta ja piikki lankeaa lapselle.

Ehkä sitten vielä esille voisi tässä nostaa myös pikavipit. Niiden käyttö varmasti nyt tullee myös taloustilanteen tiukentuessa yleistymään. Nuoret nostavat helpolla äärimmäisen kallista rahaa puhelimellaan ja usein vielä öisin. Tämä villilänsi pitäisi saada kyllä minusta kuriin vähintäänkin yöaikaan tai vaatia sitten toista viestiä vahvistukseksi halutulle pikavipille esimerkiksi seuraavan päivänä tai edes muutaman tunnin kuluttua. Palaan tähänkin aiheeseen lähiaikoina kun saan tuo ensimmäisen esillenostamani asian kuntoon.

Mutta tänään siis jälleen maakunta eli kotikuntapäivä. Olen sopinut töitä alkavalle viikolle jälleen kiitettävän paljon ja tänäänkin monenlaista. Illalla sitten kunnanhallituksen ryhmä ensin kello 16 ja itse kh:n kokous tuntia myöhemmin. Senkin listan parissa vielä hieman työtä jäljellä. Esillä tänään mm. suuret kaavoituskysymykset jotka eivät minusta vastaa nyt aivan sitä mitä voisi ja tietenkin myös kouluverkkoselvitystyön käynnistäminen. Tuokin minusta hieman vaatii vielä pohdintaa mitä ja miten nyt selvitämme. Mutta palaan niihin huomenna. Pohjaesitykset löytyvät jo netistä osoitteesta www.loppi.fi päätökset jot joku haluaa katsoa ja aina saa yhteydessä olla jos siltä tuntuu. Palataan.

….

Päivä näin edennyt hyvinkin suunnitelmien ja aikataulun mukaan. Juuri hetki sitten hallintoneuvoston kokouksesta kotiin ja sitä ennen siis päivä todellakin tehokkaasti kunnalle ja hieman myös seutukunnalle. Kunnanhallituksessa tänään laitoimme käyntiin kaksi todella isoa kaavatyötä. Läyliäisillä kaavoitamme mielenkiintoisen alueen päätienvarteen Uotilan Nesteeltä Helsinkiin päin. Alueelle tullee nyt kovalla vauhdilla Sale ruokakauppa, mutta samalla varaus myös toiselle liiketalolle ja sitten rivi- ja omakotitalotontteja erinomaiseen paikkaan. Toinen merkittävä kaavoitustyö käynnistyi Kirkonkylällä minne kaavoitamme nyt nykyisen urheilukentän alueelle seitsemän kerrostalotonttia joista kaksi vielä Jokiniementien varteen varustettuina ehdottomasti myös liiketiloilla. Tämä siis pitkän aikavälin ja pitkän rakennusperiodin hanke, mutta itse toivon, että saisimme yhden talon käyntiin jo heti kun talous alkaa kipuamaan. Sen myötä saisimme liikkeelle myös uuden urheilukentän rakennustyön koulukeskuksen ja Korkeen hiekkakentän taakse. Sen aika olisi kyllä jo ehdottomasti ja taitaa meillä kohta olla mieskin jonka mukaan sen voisi pian jo nimetäkin. No annetaan Mikon nyt kisata ja menestyä ja toivotaan, että saamme uusille junnuille jonkun vuoden päästä paremmat alkumetrit yleisurheilullekin. Mutta nuo kaksi isoa kaavoitustyötä käyntiin ja toivotaan, että ainakin tuo Salen kaavoitus etenee nopealla aikataululla.

Tänään myös annoimme kunnan rahoituslainan Loppijärven EU-hankkeena etenevälle lintutornille. Hanketta vedetään talkoovoimin mm. Loppijärven Ystävien toimesta ja on hienoa, että aivan koulujemme läheisyyteen saadaan nyt tällainen paikka. Itse olen kymmeniä kertoja koululaisten kanssa tehnyt linturetkiä kyseiselle rannalle ja lähimetsiin ja myös satoja lintupönttöjä mm. Holttisen Erkin johdolla. Ne olivat aina sellaisia lapsien suosikkipäiviä. Jokakeväiset retket ja pönttötalkoot. Itse olen aina ollut lintu ja puu -ihminen ja muistan sellaiset ensimmäiset jutut jotka tähän innostivat. Joskus aivan pienenä poikana koululla järjestettiin lintukurssi ja sinne osallistui rakkaan Ella-tätini kanssa. Joutsin Helgen johdolla olimme sitten katsomassa kevätmuuttoa samaisessa rannassa Kyyniörinteellä. Se sellainen ensimmäinen lintumuistoni ja tietenkin Pekkalan mökin lintujen ruokinnat ja sitten nuorena aikuisena OKL:n linturetket Raekunnaksen Martin kanssa. Upeita muistoja Hangosta kevätmuutolta merenrannasta muunmuassa. Puiden pariin sitten vei toinen tätini. Helvi. Joka aika ihaili ja kuvaili lehdettömiä koivuja. Siksi hänelle istutunkin muistoksi kauniin liuskalehtisen koivun. Sitten jollain äärettömällä tavalla puistojen puut ja suuret tammet tekivät minuun vaikutuksen. Mm. yksi suuri puu Mielassa, joka oli istutettu kauan kauan sitten syntymäpäivän kunniaksi. Ja eikös se niin ole, että ei ole elänyt turhaan jos on puun istuttanut. Odotankin jo kevättä.

Kunnanhallituksen kokous oli jälleen miellyttävä. Puhuimmekin kokouksen jälkeen, että alku näyttää erinomaiselta. Erittäin hyvää keskustelua ja rakentavaa yhteishenkeä. Olen vakuuttuneempi taas, että onnistumme. Tänään mm. asetimme kouluverkkoamme ja päivähoitoa selvittävän työryhmän ja nyt reilun puolen vuoden aikana on tarkoitus tehdä perusteellinen ja tulevaisuuteen katsova selvitys kokonaisuudesta päivähoidosta esiopetuksen kautta peruskouluun. Tilatarpeet yms. Äärimmäisen iso ja vaativa työ joka nyt tehdään huolella ilman ennakkoasenteita suuntaan tai toiseen. Niin se pitää tehdä. Mutta huomenna eduskunta jälleen kutsuu. Ollaan yhteyksissä.

Kommentit