Maanantai, 15.01.2007

Blogi, maanantaina 15.01.2007

Eduskuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Enää 61 päivää varsinaiseen vaalipäivään ja tästä kampanjamme kiihtyy koko ajan kohti maaliskuun 18. päivää. Tänään ohjelmassa ei ole yhtään varsinaista vaalitilaisuutta, mutta sen sijaan useampi käytännönasioiden järjestely. Vaalikarenssi astuu ensi viikonloppuna voimaan ja näin ollen tv-töitä en nyt enää ennen maaliskuun puoltaväliä saa tehdä eli siinä mielessä ei töitä. Toisaalta kun tuota kalenteria katsoo niin ei sinne paljon muuta mahdukaan ja vielä sinne lisäämättä muutamat paneelikeskustelut mihin on kutsuttu ja muita ehdokkaiden kanssa sovittuja yhteisiä tilaisuuksia. Sitten tuo kuntakierroksemme. Niin siinähän nuo päivät hupenevat hyvää vauhtia.

….

Tieasiat nousivat jälleen viikonloppuna keskusteluun. Onnettomuuksia sattui eteläisessä Hämeessäkin useampia pienen lumisateen myötä.

En yhtään ihmettele, että raskaan liikenteen yrittäjät toivovat yleisesti tienhoitoon lisää varoja ja kalustoa. Tehdyn kyselyn mukaan jopa yli 70 prosenttia piti teiden auraustasoa vain tyydyttävänä tai jopa huonona. Onko tällaiseen sitten varaa? Ei ole vaikea vastata.

Aurausongelma korostuu vielä erityisesti täällä Etelä-Suomessa. Liikenne on vilkasta ja pienetkin puutteet teiden hoidossa aiheuttavat merkittäviä häiriöitä. Nämä häiriöt tekevät samantien suuriakin lisäkustannuksia kuljetusalalle. Puhumattakaan vielä pahemmasta eli vaaratilanteista.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL:n jäsenistö pitää aurauskaluston liikkeellelähtönopeutta yleisesti jopa huonona ja kun teitä ei nopeasti lumisateen jälkeen aurata, lumi tamppaantuu ja tie muuttuu polanteiseksi. Tämä koetaan ongelmaksi etenkin seutu- ja yhdysteillä. Tästä asiastahan olen kirjoittanut täällä jo monta kertaa ja luetellut näitä ongelmia mitä nyt varsinkin tänä talvena on ilmennyt – vaikka lunta ei ole tullutkaan kuin kaksi varsin normaalia Suomen lumisadetta tai pientä myräkkää. Yksi sellainen huolestuttava nyt yleisesti käytössä oleva tapa on suolan käyttäminen lumen vähentämiseen. Eli teiden vain ajo-osuus aurataan ja tuo ns. jalankulkijoiden osuus sitten sulatetaan suolalla. Se on toki edullisempaa, mutta näin tie pysyy kosteana erittäin kauan, autot uivat suolavedessä ja ennen muuta asfaltti kuluu nastojen alla entistä kovemmin. Nämä ovat sellaisia asioita mihin pitäisi puuttua.

Olen SKAL:n ja sen henkilöstön kanssa samaa mieltä siitä, että auraus- ja muun hoitokaluston liikkeellelähtökynnystä talvikeleillä tulisi alentaa, jotta tavaraliikenteen kuljetukset voidaan hoitaa perille turvallisesti ja täsmällisesti ja muu liikenne kulkisi suurien rekkojen ja raskaanliikenteen seassa turvallisemmin. Tulen tähän asiaan vielä palaamaan useammassakin tilaisuudessa ja tästäkin asiasta löytyy tuolta Kampanjantavoitteet -sivulta laajemmin näkemyksiäni.

Lisäksi samaan aikaan maamme laaja yksityistieverkko on joutumassa rapakuntoon. Yksityisteiden kunnossapitoon ja perusparannuksiin ei valtiovalta ole rahaa jostain syystä katsonut tarpeelliseksi laittaa ja näin muutenkin tiukoilla olevat yksittäiset kunnat ovat joutuneet kohtuuttoman paineen alle. Jotain tästä tilanteesta kertoo Suomen Tieyhdistyksen tuore arvio, minkä mukaan vain kolmasosa tai jopa vain neljäsosa yksityisteistä on käyttötarkoitukseensa nähden hyvässä kunnossa.

Ei tarvitse kovinkaan kauaksi pääkaupunkiseudusta tulla kun yksityistiet jo näyttelevät ratkaisevan tärkeää roolia liikenteessä. Suomessahan on yksityisteitä noin 350 000 kilometriä ja valtionteitä noin 80 000 kilometriä. Tästä huolimatta yli 3/4 tieverkostamme on annettu mennä koko ajan vain huonompaan kuntoon, kun tähän aikaan pitäisi miettiä sitä miten teiden runkoja ja perustuksia pystyttäisiin parantamaan 2000-luvun kasvavan liikenteen mukaisiksi. Näiden pikkuteiden rappion taustallahan on se, että niiden valtionapua leikattiin rajusti laman pakottamana, mutta vaikka nyt lamasta on noustu ei yksityisteiden rahoitus ole palautunut ennalleen. Apua siis kaivataan ennen muuta valtion rahapussista.

Toivotaan, että nämä asiat nousevat nyt muutenkin esille eduskuntavaalien keskusteluissa. Suuremmilla tiehankkeilla kyllä riittää varmasti puolustajia, mutta ei unohdeta nyt laajan Suomen tieverkon perustaakaan kokonaan.

….

Nyt kirjoitustöiden ja mainosaikataulun suunnittelun pariin.

Tässä lounaalla ehdin hieman kurkata Helsingin Sanomiakin. Alexander Stubbin esille nostava keskustan ja kokoomuksen välinen vahva yhteistyö on saanut erittäin hyvän vastaanoton. Hesarissa Anneli Jäätteenmäki asetti tavoitteeksi sen, että keskusta, kokoomus, Rkp ja kristillisdemokraatit tekisivät yhteisen uudistusohjelman. Tälle yhteiselle keskusta-oikeiston ohjelmalle haettaisiin sitten kansalta tukea eduskuntavaaleissa vaikka tämä ei ajallisesti nyt vielä maaliskuun vaaleissa onnistuisikaan.

Samaan aikaan keskustalainen varapuhemies Anttila oli samoilla linjoilla toivoien keskustalta ja kokoomukselta yhteistyötä tulevissa hallitusneuvotteluissa. Anttilan suora kysymys puolueellemme oli Forssan Lehdessä se, että onko kokoomus valmis sellaiseen yhteistoimintaan, jolla estetään se, ettei Sdp pääse kilpailuttamaan keskustaa ja kokoomusta keskenään.

Mielenkiintoisia kannanottoja ja toivotaan, että tämä keskustelu jatkuu nyt aktiivisesti kentällä, meidän kansanedustajaehdokkaiden keskuudessa, mutta ennen muuta puolueidemme keskeisten päättäjien erityisesti puheenjohtajien kesken. Presidentinvaalithan osoittivat sen, että yhteistä tahtoa puolueidemme välillä näyttää riittävän ja vanhat kaunat on haudattu. Hyvä niin.

….

Tänään saimme sovittua tärkeitä asioita kampanjamme mainossuunnitelmasta. Se tulee julkiseksi tietysti vasta ajankuluessa, mutta voin luvata, että luvassa on mielenkiintoinen ja näkyvä kampanja. Itseasiassa en aivan kaikkea edes vielä tiedä mitä eri kunnissa ja kaupungeissa teamiläiset ovat suunnitelleet.

Päivällä kävin myös hoitamassa hieman juoksevia asioita yritykseni suhteen. Toimistotarvikkeita Hämeen Konttoritekniikasta, uuden tilitoimiston sopimukset ja sen semmoista. Tästä eteenpäin yritys nyt hieman telakalla ja olen tehnyt suunnitelmat niin, että saan keskittyä kampanjaan kunnolla ja huolellisesti.

Huomenna menen Hämeenlinnaan. Paasikivi seuran kuukausitapaamisessa luvassa mielenkiintoinen puheenvuoro. Hämeenlinnan Raatihuoneella alustajana peruspalveluministeri Liisa Hyssälä.

Kommentit