Maanantai, 12.03.2007

Blogi, maanantaina 12.03.2007

Viimeinen kampanjaviikko käynnistyy tänään. Viimeisellä viikolla Riihimäen vaalitoimisto ja -kahvio on avoinna mahdollisimman paljon. Normaalit tiistai, torstai ja lauantai aukioloajat on nyt unohdettu ja tällä viikolla kahvio avoinna maanantaina 10-13, tiistaina 10-13, keskiviikkona (aika vielä avoin), torstaina 9-19 ja perjantaina 9-19. Joka päivä tarjolla kahvia, korvapuusteja ja ilmapalloja.

Tänään suuntaan itse Päijät-Hämeen kuntakierrokselle. Aloitan päivän Kärkölästä kello 10.00 – 10.30 sitten Hämeenkoski 11.00-11.30, Asikkala 12-13, Hollola 13.30-14.00 ja Lahti 14.30-15.00. Vaaliauto parkissa liikekeskuksilla. Eli tervetuloa juttelemaan!

….

Kiitos samalla lukuisista kysymyksistä mitä olette lähettäneet sähköpostiini. Valtaosaan olen ehtinyt vastaamaan aina saman päivän aikana ja se on ollut tavoitteenikin. Kiitokset myös hyvistä vinkeistä ja palautteesta kampanjamme suhteen. Kehitämme sitä niiden mukaan vielä viimeiselläkin viikolla. Niin ja samalla uusille tukiryhmän jäsenille tervetulotoivotukset mukaan. Nyt mukana on jo 523 ja Taustavaikuttajaklubissakin jo toista sataa! Verkosto kasvaa.

….

Tänään aamulla uutiset kertoivat, että Sosiaali- ja terveysministeriön entinen kansliapäällikkö Markku Lehto on ehdottanut kunnan sosiaalityöntekijöistä riippumatonta elintä arvioimaan vanhusten hoidon tarvetta. Helsingin Sanomissa Lehto toteaa, että kuntien palvelurakenne ja henkilöstön määrä määrittelevät nyt sen, mitä palveluja kunta tarjoaa vaikka ensin pitäisi määritellä hoidon tarve, ja sitten asettaa tarjonta sen mukaiseksi.

Erittäin hyvä esillenosti Lehdolta. Tällainen riippumaton elin turvaisi vanhusten oikeuksia. Tällaisessa tilanteessa ei kunta enää yksin määrittelisi tilannetta vaain tilannetta valvottaisiin muualtakin. Minusta ajastus äärimmäisen hyvä myös kuntien näkökulmasta, kunhan hoidamme asialle tarvittavat resurssit. Tämä asia ei saada jäädä tai tapahtua niin, että valtio antaa velvoitteen ja unohtaa jälleen sen kustannukset. Eli nyt mennään minusta oikeaan suuntaa – vanhusten hoivaan ja hoitoon on panostettava yksissä tuumin Suomessa.

On tärkeää muistaa samaan aikaan, että perusterveydenhuollon eli terveyskeskusten menot ovat kasvaneet lähes samaa tahtia kuin erikoissairaanhoidon kustannukset vajaan kymmenvuoden aikana. Erikoissairaanhoitoon kului yli 4,5 miljardia euroa 2005, kun 1997 menot olivat kolme miljardia euroa ja perusterveydenhuolto maksoi kolme miljardia euroa 2005 ja kaksi miljardia 1997.

Tämäkään kasvu ei siis ole nostanut palveluita niiden oikealle ja ihmisten tarvitsemalle tasolle. Tarvitaan siis lisää resursseja kunnille – hoitaa lääkäritilanne kuntoon, palkata lisää hoitajia ja muuta henkilökuntaa ja laittaa myös hoitajien palkka-asia kuntoon. Tärkeää on myös parantaa työssäviihtyvyyttää ja -jaksamista ja esimerkiksi sijaistaminen pitää saada toimimaan riittävän henkilöstöresurssoin rinnalla.

Hyvä, että nämä isot asiat nyt nousevat oikeasti kunnolla tapetille. Asiat ovat nousseet esille lähes jokaisessa paikassa missä olen pysähtynyt. Asiaan toivotaan todellakin parannusta niin henkilöstön kuin meidän kuntalaistenkin puolesta. Enkä ihmettele sitä yhtään. Yksi hyvä esimerkiksi hoitajatilanteesta on lehdessä minkä löydätte tuolta Lehti & jatko sivulta. Siellä sairaanhoitaja Riikka Paavola kertoo alan haasteista mm. hyvin esimerkeinkin. Kannattaa lukea.

….

Kello 19.45 ja juuri kotiin. Kohta alkaa Vaali-Chattimme mutta sitä ennen päivitystä päivän tapahtumista. Aamulla lähdimme kahdella kampanjamme autolla Päijät-Hämeen viiden kunnan kierrokselle. Ensin Kärkölään sieltä Asikkalaan ja Hollolan kautta Lahteen.

Kärkölässä aamu oli aika rauhallinen. Pienen odottelun jälkeen kuitenkin aamullakin väkeä Kauppahuone Pyrhöselle ja kortit ja Paussi -välipalapatukat tekivät kauppansa. Aamuisin liikkeellä äitejä lapsien kanssa ja sitten eläkeläisiä. Eli eläkkeistä ja lapsilisistä ja hoito- ja hoiva-asioista sai aamulla jälleen aloittaa keskustelut. Sitten ajoimme Hämeenkoskelle. Aamu siellä myös rauhallinen. Muutamat mukava keskustelu ja äänestäjäkin. Oli kiva tavata.

Asikkalassakin oli mukavasti väkeä liikkeellä ja Hollolassa sitten suurempana paikkana iltapäivällä oikein hyvinkin. Muutama mies tuli juttelemaan ja toivat terveisiä kotoa nuoriltaan. Olivat löytäneet minut vaalikoneesta ja kotisivuiltani ja nyt kortteja poikkesivat hakemaan. Myös tv-mainos oli huomattu ja sekin aiheutti keskustelua.

Liikekeskuksella poikkesi myös ryhmä paikallisesta erityiskoulusta. Ihastuttavia lapsia ja tulikin kirkkaasti mieleen työvuoteni Kissankellon erityiskoulussa. Ikimuistoinen vuosi. Mukavia muistoja ja ystäviä siltäkin vuodelta paljon. Ja oppilaat edelleen muistavat aina moikata kun nähdään. Nyt vain nekin jo ylimmillä luokilla ja osa jo työelämässäkin. Kiva seurata vanhojen oppilaiden elämää.

Neljän kunnan kierros päättyi sitten iltapäivällä Lahden keskustaan. Opiskelijoiden päivä oli juuri päättynyt ja väkeä oli liikkeellä keskustassa todella hyvin. Tutut aiheet esillä eli opintotuki ja vapaan tulon rajat ja sitten myös ammattikorkeakoulujen opiskelukysymykset. Yli 400 Paussi -välipalapatukkaa meni jakoon ja hyvä viiden kunnan päivä saatiin kasaan. Kiitokset mukana olleille tukiryhmäläisille Karille ja Jussille. Kortteja taisi lähteä matkaan jälleen lähes 1000. Hyvä.

Päijät-Hämeestä sitten kunnanhallituksen ryhmäkokoukseen ja kunnanhallitukseen. Asiat menivät nopeasti läpi ja ilman sen kummenpia vääntöjä. Tärkeitä asioita mm. päätimme laittaa auki kehittämispäällikön toimen. Tavoitteena tehostaa elinkeinopolitiikkaa ja myös muuten kuntamme markkinointia ja näkyvyyttä. Samalla saimme myös läpi puolueemme ajaman vanhusten omaishoidon tuen oikaisun. Kuntamme muutti maksuja ja meidän ryhmä ei voinut hyväksyä sitä, että vaikeimpien hoidettavien kohdalta tukea olisi laskettu. Nyt asia saatiin järjestykseen yhteisymmärryksessä kaikkien puolueiden kesken ja vanhat sopimukset jatkuvat vanhoina ja uudet sitten tehdään uusien maksuperusteiden mukaan. Hyvä ratkaisu. Omaishoito asia mihin kannattaa jatkossa panostaa ehdottomasti lisää ja myös lähteä ajamaan asialle valtakunnallisia kriteerejä ja korvauksia. Inhimillistä ja myös taloudellisestikin järkevää.

Nyt vaalicahtin pariin…

….

Vaalichatissa tänään oli aiheena nuoret, koulu ja opiskelu. Hyvää keskustelua syntyikin ja oli mukava kun paikalle tuli nyt lähihoitajaksi Hämeenlinnassa opiskeleva entinen ala-asteen oppilaanikin – nyt ensikertaa äänestämässä. Oli houkutellut mukaan myös opiskelukaverinsakin ja olikin kivaa keskustelua. Ensin kuulumisia, mutta sitten myös opiskeluun ja sairaanhoitoon liittyviä kysymyksiä. Hienoa, että nuoret ovat oman alansa asioista näin kiinnostuneita ja valveutuneita. Ja mukava oli myös kuulla kuinka entinen oppilaamme oli löytänyt oman alansa ja innostunut alasta joka harjoittelun jälkeen yhä enemmän. Kiva oli myös kuulla, että tuo aiemminkin jo kirjoittamani moikkaaminen on jäänyt myös oppilaiden mieleen. Olen aina halunnut muistuttaa oppilaitani hyvistä tavoista eli mm. tervehtimisestä ja pakko myöntää, että kun näkee vanhoja oppilaita jotka reippaasti moikkaavat ja ehkä hihkasevatkin perään niin se saa vanhalle opettajalle aina takuuvarmasti tyytyväisen hymyn kasvoille.

Niinpä.. Tämä vaalichat on kyllä lunastanut ehdottomasti paikkansa. Voin suositella muillekin.

Nyt pakko mennä nukkumaan. Huomenna kampanjapäivä Kanta-Hämeessä. Aamulla Riihimäelle Hämeenkadulle ja vaalikahviolle ja iltapäivästä Hämeenlinnaan.

Kommentit