Maanantai, 04.09.2006

Blogi, maanantaina 04.09.2006

Uusi viikko jälleen käyntiin. Aamulla ennen kahdeksaa ylsö. Nyt pitää viimeistellä muutamat lehtijutut ja tehdä hieman toimistotöitä. Päivällä vielä pari tapaamista Helsingissä ja sitten illalla valtuuston kokous.

Aamun uutisista esille hyppäsi puheenjohtajamme Jyrki Kataisen esiintulo työmarkkinaosapuolten roolista työllisyyspolitiikassa ja jopa tiehankkeissa. Alunperin Kalevan haastattelusta lähteneessä uutisessa Katainen toteaa, että poliittinen valta on luisunut hallitukselta työmarkkinajärjestöille. Erityisesti viimeinen vuosi eli vuosi, minkä Eero Heinäluoma on toiminut valtiovarainministerinä on vienyt valtaa demokraattiselta päätöksenteolta. Valta on Heinäluoman kaudella siirtynyt työmarkkinajärjestöille ja ertyisesti ay-liikkeelle.

Katainen toteaa uutisessa hieman sarkastisestikin, että ”jos tämä linja jatkuu, niin ei tässä tarvita kohta hallitusta ollenkaan, koska työmarkkinaosapuolet voivat tehdä esitykset suoraan eduskunnalle.”

Tähän asiaan on syytä puuttua aktiivisesti. Demokraattisesti valitut elimet tarvitsevat minun mielestäni tottakai hyvää yhteistyötä erilaisten järjestöjen kanssa. Keskusteluyhteyden pitää toimia työmarkkinajärjestöjen kanssa, yrittäjien kanssa, mutta myös minusta enenemässä määrin seniorijärjestöjen kanssa. Päätösvalta tulee kuitenkin säilyttää vaaleilla valituilla demokraattisilla elimillä. Nyt niin kuin Katainen totesi, viimeisen vuoden aikana työmarkkinaosapuolet ovat päättäneet jopa esimerkiksi työllisyyspolitiikasta ja tiehankkeista. Niin homma ei voi olla.

Nyt töihin…

Päivällä hoidin ensin toimistotyöt kuntoon ja lehtijutut ja sitten nopea käynti Helsingissä työpalaverissa. Matkan hyödynsin sitten vielä puhelinsoittoihin kunnanvaltuuston asioista. Ensin kunnanjohtaja, sitten Riihimäen kaupungin lakimies Jussi Savola ja omaa ryhmää ja vähän toistakin kierrosta.

Tänään pidämme vielä ylimääräisen hallituksen kokouksen ennen valtuustoa muutamien yksityiskohtien tarkistamiseksi. Vaikea valtuusto edessä. Suuria asioita, mitkä vaativat perinpohjaista läpikäyntiä.

Nyt tummaan pukuun ja ensin ryhmäkokoukseen keskustan kanssa, sitten kunnanhallituksen pikakokoukseen ja 18.00 valtuustoa johtamaan. Tervetuloa kokoukseen. Valtuustot siis aina avoimia tavan mukaan.

Kokoukset takana. Itseasiassa menivät erittäin hyvin. Erilaisia mielipiteitä tuli, mutta hyvä keskustelu eri ryhmissä tasoitti menoa nyt. Hyvä kokous kaiken kaikkiaan vaikka itse puheenjohtaja sanonkin.

Isoimpana asiana valtuusto päätti äänestyksen jälkeen myöntää Kaartajärven Vesihuolto Oy:lle 900 000 euron lainan vedenottamon, puhistamon ja linjojen rakentamiseen Länsi-Lopelle. Päätös syntyi äänin 22-5, kun viisi valtuutettua olisi korvannut puhdistamon runkolinjalla Lopen päälinjastoon. Asia oli hyvä ja kannatettava ja itse tulen sen eteen toimimaan, mutta nyt saamani tiedon valossa ei asia aikataulullisesti ollut mahdollista. Etenemme siis nyt ensin oman yksikön kautta ja kun Topenon ja Kirkonkylän välialue aktivoituu vesihuoltohankkeessa tehdään runkolinja ja laitokset yhdistetään. Itse olen valmis nopeaankin ratkaisuun, jos liittyjiä väliltä löytyy tarpeeksi.

Ryhmämme teki myös yhden valtuustoaloitteen. Se tässä nyt liitteeksi. Allekirjoittajina koko kokoomuslainen valtuustoryhmä.

”Valtuustoaloite 4.9.2006 Lopen kunnan digi-kummeista

Suomen analoginen tv-verkko korvataan kokonaan vajaan vuoden päästä
digi-verkolla. Digiaikaan siirtyminen vaatii digisovittimien tai uusien
digitelevisioiden hankintaa. Monelle siirtyminen kahteen kauko-ohjaimeen
ja kahteen erilliseen laitteeseen voi tuottaa suuria ongelmia. Monella
ihmisellä on sukulaisia, jotka ovat parhaita opettajia. Usein lapsenlapset
osaavat nämä asiat kuin itsestään. On kuitenkin paljon ihmisiä joiden
sukulaiset asuvat kaukana tai joilla ei ole sukulaisia. Tällaiset kuntalaiset saattavat tarvita turvallista, valvottua ja keskitettyä apua digisovittimien virittämisessä ja laitteen käyttämisen oppimisessa.

Esitämme, että Lopen kunta käynnistää nuorisotoimen ja nuorisovaltuuston
johdolla yhteistyössä esimerkiksi Lopen Lukion kanssa digikummitoiminnan. Hankkeeseen tulisi varata pieni määräraha vuodelle 2006 esimerkiksi lukioluokalla korvaukseksi digikummitoiminnasta. Hankkeeseen on mahdollista varmasti löytää myös ulkopuolista rahaa.”

Nyt iltapalaa ja Big Brother 🙂 valitettavasti pakko katsoa ja sitten nukkumaan. Huomenna lupauduin Kirkonkylän koululle selostamaan koulun GP-kisoja. Mukava päivä luvassa.

Kommentit