Maanantai, 04.06.2007

Blogi, maanantaina 04.06.2007

Kesäkuun 4. päivä. Puolustusvoimain Lippujuhla ja Marsalkka Mannerhimin syntymän 140-vuotispäivä. Puolustusvoimain lippujuhlan paraatiin Helsingissä osallistuu tänään noin 2000 sotilasta ja tänään samalla Puolustusvoimain entinen komentaja, amiraali Jan Klenberg palkitaan Vapaudenristin ritarikunnan suurristillä. Kunniamerkki on äärimmäisen arvokas ja harvinainenkin. Entinen komentaja saa tämän kunniamerkin nyt poikkeuksellisen suurista ja pitkäaikaisista maanpuolustusansioista.

Maikkarin nettisivuilla on julkaistu tuore valtiovarainministeri Jyrki Kataisen nettivieras kirjoitus, missä Katainen varoittelee talouden ylikuumenemisesta sekä ylisuurista palkankorotuksista. Kirjoituksessaan puheenjohtajamme toteaa, että tulevan tulopoliittisen kierroksen palkkaratkaisun muoto ei ole tärkein, vaan sen sisältö. Samassa Katainen toteaa, että suurimpien veroratkaisujen ajoitus ja taso jäänee vaalikauden lopulle, mutta samalla hän jättää pienen takaportin myös aiemmalle tuloveronkevennykselle. Katainen toteaa, että ”tavoitteena on siis toimia siten, että talouskehityksen vakaus säilyisi ja toisaalta voisimme pitkittää kestävästi talouskasvua.” Näin hän jättää takaportin raolleen varhaisemmille tuloveron alennuksille. Tämä vaatii kuitenkin yleistä palkkamalttia, minkä tulee pysyä kohtuullisena neuvottelukierroksella.

Järkipuhetta jälleen kerran…

Omaan päivääni tänään mahtuu lehtihaastattelu ensin HBL:n kesälehteen. Olemme ratsailla ja mm. luonnossa. Päivällä sitten ojennamme loppilaisille muutaman kunniamerkin pienessä kahvitilaisuudessa ja sitten valtuustoryhmän kokous, kunnanvaltuusto ja illalla vielä valtuuston vapaamuotoinen illanvietto. Huomenna kuitenkin aikaisella lennolla Kööpenhaminaan eli tiukka aikataulu siinäkin mielessä.

….

Kello 16.35 ja kohta kunnavaltuuston kokouksiin. HBL:n kesäsarjan lehtihaastattelu oli virkistävä poikkeus. Olivat valinneet yhden kansanedustajan jokaisesta ryhmästä ja erityisesti niin, että puhutaan politiikkaa ja ajankohtaisia asioita, mutta ollaan harrastusten parissa. On kuulemma karaokea ja kortinpeluuta luvassa. Mutta minun osuus siis pyöriin luonnon ja lintujen parissa ja luonnollisesti hevostenkin. Aloitimme päivän ensin vanhan kouluni käsityöluokassa. Tein vanhojen mallien pohjalta jälleen yhden lintupöntön ja sille löytyi paikka Isokorkeen lähimetsästä. Toimittaja kyseli, että kuinka monta pönttöä olen tehnyt ja taitaa omista käsistä olla kotoisin jo toista sataa pönttöä ja sitten koululaisten tekemät päälle. Satoja joka tapauksessa. Nyt yksi pönttö tintille tuli tehtyä jälleen. Keskustelussa aiheina mm. energiapolitiikka, koulu ja sivistyskysymyksen yleensä, urheilu…

Sitten metsälenkin jälkeen vaatteiden vaihtoon ja Vaahteramäen Ratsutallin Pokkerin kanssa ensin pienelle luontolenkille kauniisiin kuvauspaikkoihin ja sitten kentälle muutama kaunis askelkin.

Tämän jälkeen avustajan kanssa viikkopalaveri ja juoksevat asiat kuntoon ja samalla huomiselle matkalle astetta pienempi matkustamoon koneissa kelpaava laukku Riihimäeltä ja lounas ja sitten kunnantalolle luovuttamaan Tasavallan presidentin myöntämät kunniamerkit kuntamme kolmelle työntekijälle.

Nyt hetki kotona ja sitten valtuustoryhmä, valtuustonkokous ja sitten pieni vapaamuotoinen illanvietto. Huomenna aamulla aikaisin sivistysvaliokunnan matkalle Kööpenhaminaan.

….

Valtuustonkokous meni jälleen suurista asioista huolimatta joutuisasti. Asioista puhuttiin, mutta tiivitä mielipiteitä ja muutosesityksiä ja sellaiset mieleeni. Tulinpäätös vuodelta 2006 hyväksyttiin ja tietoon saatettiin myös kuntayhtymien tilinpäätökset. Samalla saimme vahvistettua myös pitkään auki olleen Launosten Jylhäkummun kaavan. Kaavatyö oli monivaiheinen ja viimeisten hyvien neuvottelujen jälkeen löysimme ratkaisun mikä tyydytti maanomistajia ja kuntaa ja ennen muuta ratkaisee alueen tärkeimmät ongelmat. Nyt saamme kaavan lain voiman myötä alueelle toivottavasti muutaman vuoden sisällä uuden läpiajon Vähikkälän tielle ja samalla Kantatie alikulun Nyynäisistä Launosiin. Kulkeminen ja ennen kaikkea turvallisuuden kannalta todella tärkeät jutut.

Kirkonkylän ja Jokiniemen osayleiskaavassa meidän ryhmä teki vielä valtuustokäsittelyssä kaksi muutosehdotusta. Juhani Rautiainen esitti ryhmäpuheenvuorossamme kevyenliikenteenväylävarauksia kantatie 54:lle Kirkonkylältä aina Riihimäelle ja vastaavaa merkintää Joentakaa Läyliäisiin. Saija Grönholm kannatti esityksiä ja muutokset saatiin kaavaan vielä tässä vaiheessa. Järkevät ja hyvät muutokset. Voi viedä aikaa ennen kuin niitä tiepiiri voi toteuttaa, mutta tällaisessa ainakin 10 vuoden suunnitelmakaavassa on syytä tällaiset varaukset tehdä. Toivotaan, että asiat etenevät mahdollisuuksien mukaan. Kevyenliikenteenväylät tärkeitä turvallisuuden kannalta varsinkin kun näillä alueilla liikennemäärät ja asukkaiden määrä kasvavat kovaa vauhtia.

Toisessa esityksessä ryhmästämme Eeva Pyhälammi esitti Isokorkeen lähimetsän säilyttämistä kokonaisuutena myös tuleville polville. Kari Maunula kannatti esitystä, mutta äänestyksessä alueelle päätettiin kuitenkin tehdä omakotitontteja. Itse en tätä päätös oikein ymmärrä, kun maata on vaikka kuinka. Nyt koulun, päiväkodin, ryhmisten ja lukuisten kuntalaisten tärkein lähivirkistys, hiihto ja kuntoilu ja luontoalue rikotaan muutamalla tontilla. Harmittaa, mutta päätös on syntynyt ja pulinat pois.

Muuten kaava hyväksyttiin esitetyssä muodossa ja nyt uusi kaava suuntaa kasvua uusille alueille ja hahmottaa myös haja-asutusalueen rakentamista yms. Hyvä, että vuosien työ saadaan näin päätökseen. Uskon kuitenkin, että muutamia valituksia kaavasta tulee, mutta kokonaisuutena hyvä paketti mikä vie kuntamme kehitystä oikeaan suuntaan. Seuraava urakka Kormu-Launosten osayleiskaavatyö tai sen uudistaminen odottaakin jo mapissa. Se siis alkaa pian.

Kokouksen jälkeen kävimme Riihisalossa pienessä illanvietossa. Osa jäi vielä savusaunan lämpöön, mutta minulla aikainen herätys huomenna Kööpenhaminaan ja siksi nyt pakkaamaan ja kohta nukkumaan. Aamulla menoksi.

Kommentit