Maakunnille mahdollisuus etumatkaan Soten valinnanvapaudessa

Kynästä, sunnuntaina 09.04.2017

Käsittelimme eduskunnassa opposition esittämän välikysymystä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta. Oppositiopuolueilla ei ollut esittää mitään uutta panosta uudistuksen eteenpäin viemiseksi – he listasivat vain viisi sivua ongelmia ilman yhtään ratkaisua. Hallitus on kuitenkin sitoutunut viemään nyt jo yli 10 vuotta valmistellun uudistuksen maaliin ja edistää sitä määrätietoisesti. Sotessa ollaan nyt pidemmällä kuin koskaan ennen.

Kokoomukselle on tärkeintä uudistuksessa, että ihmiset saavat parempia palveluita, jonot lyhenevät ja sosiaali- ja terveyspalvelumme rakennetaan kestävämmälle perustalle. Tällä hetkellä hoitoon ja lääkärille ei pääse kohtuullisessa ajassa kuin rahalla, joka tarkoittaa, että palvelut eivät ole yhdenvertaisia. Voi sanoa, että nykyisin valinnanvapaus on etuoikeus, mutta jatkossa siitä tehdään ihan jokaiselle suomalaiselle perusoikeus. Oikea-aikainen hoito nimittäin sekä säästää ihmistä että yhteiskunnan varoja. Pohjoismaiset esimerkit osoittavat, että kun raha seuraa ihmistä, ihmiset saavat parempaa hoitoa ja jonot lyhenevät.

Sote-lakeja viimeistellään paraikaa. Kokoomus edellyttää huolellista valmistelua parhaan mahdollisen lain saamiseksi. Välikysymyskeskustelussa hallitus täsmensi kuitenkin, että lausuntopalautteen mukaisesti valinnanvapauden välineiden voimaantuloa vaiheistetaan, jotta voidaan huomioida paremmin erilaiset maakunnat. Valinnanvapaus mm. henkilökohtaisen budjetin ja asiakassetelin muodossa tulee voimaan 2019 vuoden alusta. Hallitus mahdollistaa ja kannustaa maakuntia yhdessä kuntien kanssa kuitenkin sote-keskusten pilotointiin jo 2018, eli ensi vuonna.

Maakunnissa valmistelun tilanne on hyvin erilainen. Toiset ovat paremmassa vauhdissa ottamassa uudistusta vastaan. Pilotointi mahdollistaa valmistelussa pidemmällä oleville maakunnille rakentaa valinnanvapaudesta sopiva malli jo etukenossa. Tässä myös Hämeen kannattaisi ja pitäisi olla mukana. Toisaalta niille maakunnille, joilla esimerkiksi tietojärjestelmät tuottava haasteita, annetaan mahdollisuus, että yksi valinnanvapauden työkalu eli sote-keskus tulee voimaan viimeistään 1.7.2019.

Pilotointiin kannusteeksi valtio tarjoaa sekä tuntuvaa rahoitusta että joustavuutta aikatauluun. Valinnanvapauskokeilut ovat olleet useissa kunnissa menestyksekkäitä niin asiakkaiden kuin palvelujärjestelmän kehittämisen näkökulmasta. Näillä kokeiluilla ja piloteilla meillä on hieno mahdollisuus parantaa uudistuksen sisäänajoa ja saada arvokasta tietoa valinnanvapauden toimivuudesta. Kunnilla ja kuntayhtymillä on hyviä toimintamalleja, joita on hiottu vuosikymmeniä. Porrastetun uudistamisen avulla meillä on parhaat mahdollisuudet myös hyödyntää kuntien osaaminen.

Timo Heinonen
kansanedustaja (kok)
maakuntavaltuutettu

Kommentit