Lukiolaisia vieraana.

Blogi, torstaina 19.12.2013

Tänään ollut pitkä päivä. Aamusta aikaisin talolle ja ensin 250 äänestystä. Taisi hieman jo oppositiolta unohtua tuo valtion talouden tilanne. Keskustan ja perussuomalaisten tämän päivän esitykset yksin nostaisivat ensi vuoden velanottoa useamman miljardin. Sellaista vastuullisuutta siis tällä kertaa ja huomenna aamulla äänestetään toinen mokoma lisää. Onneksi vastuullisuus tulee niissäkin voittamaan ja taloutta saatetaan määrätietoisesti tasapainoon hallituksen toimesta. Hieman tosin odottaisin itse myös oppositiolta tässä tilanteessa tilannetajua ja malttia. Politiikkaa siis.

Äänestysten jälkeen vieraakseni kaksi ryhmää Kaurialan Lukion nuoria Hämeenlinnasta. Tarja Filatovin ja Aino-Kaisa Pekosen ja viime kaudella myös Kirsi Ojansuun kanssa olemme jo vuosien ajan vuosittain saaneet vieraaksemme Hämeenlinnan lukiolaiset. Iso kiitos siis kaupungille ja opettajille tästä. On mukava esitellä fiksuille ja aktiivisille nuorille tätä taloa ja myös kansanedustajan työtä. Niin tänäänkin vaikka hieman tuo äänestysmaratooni tapaamista lyhensikin. Mutta lupasin mennä lukiolle käymään heti tammikuussa. Jatketaan siellä.

Päivällä myös vieraanani hyvä ystäväni istuntotauon aikana ja sitten ryhmäkokous Sote-asian parissa ja perusteellinen läpikäynti sen askelmerkeistä ja ongelmistakin. Itse olen sitä mieltä, että vastuukuntamalliin ei nyt kannata jämähtää vaan mahdollistaa myös kuntayhtymämalli. Tärkeintä nimittäin turvata nyt perustuslainkin suoma oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Nyt nimittäin jopa 80 prosenttia suomalaisista asuu sellaisilla alueilla missä lääkäriin joutuu jonottamaan yli kaksi viikkoa. Voi hyvin kysyä täyttyykö perustuslain palvelulupaus näissä kunnissa? Ei taida toteutua. Laitetaan siis nyt palvelut uudistuksen kärkeen ja hallinto sitä uudistusta tukemaan. Näin minä ajettelen.

Hevosenlannan poltto etenee.

Yksi sellainen ikuisuusasia jota olen tässä eduskuntaurani varrella eteenpäin potkinut on hevosenlannan poltto. Suomessa hevosenlannan polttaminen ilman kalliita jätteenpolttolaitteistoja on ollut kiellettyä EU-säädösten perusteella samaan aikaan, kun muissa EU-maissa ongelmaa ei ole. Tämän asian parissa olen tehnyt töitä jo kuusi vai seitsemänkin pitkää vuotta. Viime keväänä kuitenkin otimme askelia eteenpäin. Harjoittelu ja puhe alkoi siis tuottaa parempia tuloksia. Maaliskuussa astui voimaan asetus, jonka mukaan hevosenlantaa saa käyttää ns. kaasutusmenetelmällä tietyin ehdoin. Tällaisia kaasutuslaitoksia on käytössä esimerkiksi Ruotsissa jo kymmeniä ja hevosenlannalla voidaan saada lämpiämään niin talli, maneesi kuin vaikkapa tallinomistajan omakotitalo.

Nyt Ypäjän Hevosopisto on jättänyt rakennuslupahakemuksen kaasutus- eli pyrolyysijärjestelmän rakentamiseksi. Lupa on käytännössä myönnetty ja sille odotetaan vielä Elyn vahvistusta. Swebo merkkinen kuivatislaukseen perustuva järjestelmä on ruotsalainen ja siinä on mukana myös suomalaista teknologiaa. Samaan aikaan myös MTT tekee ovaa tutkimustyötään pienempien kuution polttolaitosten kehittämiseksi. Ypäjällä uusi laitteisto maksaisi itsensä takaisin kolmessa vuodessa ja polttoaine olisi siis käytännössä ilmaista. Muutaman hevosenlannalla kun lämmitetään jo omakotitalo ja tallillisella useampikin ja miksi ei vaikkapa niitä maniisejakin.

Olen luvannut, että Ypäjälle kun ensimmäinen pytty valmiina. Heitetään kakkareet pyttyyn. Toivottavasti jo ensi vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

….

Mutta nyt piipahdus Lopelle. Ministeri Alexander Stubbin marsut kun vapaa-ajanloppilaisia ja jälleen lupasin veijarit heittää joululomalle Lopelle 🙂 Palataan sitten eduskuntaan kun ympäristövaliokunnan keskustelut alkavat.

Kello 23.03 ja nyt kotia kohden. Illan puheenvuorot pidetty ja nyt budjetti käsitelty puheiden osalta. Huomenna vielä aamusta kasa äänestyksiä ja sitten ensi vuoden budjetti on valmis. 

 

Kommentit