Lukiolainen Derya Özgün teki taksvärkin eduskunnassa

Uutiset, lauantaina 04.10.2008

16-vuotias lukiolainen Derya Özgün suoritti syksyn taksvärkkinsä eduskunnassa tutustuen kansanedustaja Timo Heinosen ja hänen avustajansa Tiina Seppälän työhön. Hektinen perjantaipäivä näytti eduskuntatyön parhaat ja huonoimmatkin puolensa, mutta sillä kiitoksella, että paljon yhdessä päivässä ehti nähdä.

– Oli aivan mielettömän antoisa ja mukava taksvärkkipäivä eduskunnassa. Kansanedustaja Timo Heinosen ja avustajansa Tiina Seppälän vanavedessä sain tutustua normaaliin perjantaipäivään eduskunnassa, ilman että olisin tuntenut olleeni jollain lailla ylimääräisenä joukossa. Sain niin positiivisen kuvan eduskuntatyöstä, että kiinnostus politiikkaa kohtaan vain kasvoi, kommentoi Derya Özgün taksvärkkipäiväänsä.

Derya ehti päivän aikana seurata mm. sitä miten kansanedustajan kirjallinen kysymys valtioneuvostolle valmistuu ja pääsihän hän myös keskustelemaan useamman ministerinkin kanssa. Ruotsia äidinkielenä puhuvana Deryan huoli oli ympäristöministeri Tarja Cronbergin HB:ssä esittämät lausunnot ruotsin kielen aseman heikentämisestä venäjän kielen puristuksessa. Opetusministeri Sari Sarkomaa vakuutti huolen aiheettomaksi.

– Opetusministeri totesi minulle, että venäjän kielen asemaa tulee vahvistaa, mutta ei ruotsin kielen kustannuksella. Hän totesi, että esimerkiksi valinnaisena kielenä venäjän asemaa pitää vahvistaa. Tämä on hyvä uutinen, jertoi Derya Özgün päivän jälkeen.

Päivän aikana Riihimäeltä joka päivä Helsinkiin ruotsinkieliseen lukioon matkaava Derya ehti tavata myös puolustusministeri Jyri Häkämiehen ja kansanedustaja Ben Zyskowiczin ja Jukka Mäkelän. Aamukahvit Derya pääsi juomaan kokoomuksen uusien kansanedustajien varapuheenjohtaja Henna Virkkusen, Sanna Perkiön ja Sanna Lauslahden kanssa. Opetusministerin lisäksi ennen sivistysvaliokunnan kokousta Derya tapasi myös Opetusministeriön virkamiehiä ja RKP:n kansanedustajan Mikaela Nylanderin ja SDP:n Tommy Tabermannin.

– Tänään oli todellakin aika vauhdikas päivä. Aamusta jätimme Deryan kanssa valtioneuvostolle kirjallisen kysymyksen maakaasuautoista ja itseasiassa Derya osallistui innolla myös kysymyksen tekoon ja muotoiluun ja myös toisen ensi viikolla jättäkuntoon tulevan kysymyksen tekoon, kehui Timo Heinonen, mutta harmitteli päivän hurjaa vauhtia.

– Sivistysvaliokunnan kokous oli tänään tavanomaista pidempi kun kävimme ministerin kanssa läpi Kauhajoen tapahtumia ja nyt tehtyä työtä. Tämän lisäksi normaalit valiokunta-asiat niin pitkäksihän se venyi.

Derya Özgün opiskelee Helsingissä Gymnasiet Svenska normallyceumissa. Taksvärkkipäivän tuotto ohjataan tänä vuonna lasten ja nuorten koulutukseen Madagaskarilla.

– Kansanedustaja Timo Heinosen ja avustajan Tiina Seppälän ansiosta päivä kokonaisuutena oli aivan mahtava, totesi Derya Özgün lopuksi.

Kommentit