Loppi pitää verot ennallaan – Vetovoiman kasvattaminen vaatii nyt panostuksia palveluihin

Blogi, maanantaina 12.11.2018

Tänään Lopen kunnanvaltuusto päätti johdollani pitää Lopen verot ensi vuonna ennallaan. Me olimme Kokoomuksessa pohtineet jo kuntaveron laskua, kun ylijäämäisiä tilinpäätöksiä on tehty jo yhdeksän perä jälkeen.

‪Lopen nuorisovaltuusto teki pj. Venla Hatakan johdolla valtuustoaloitteen, että jo kevään ylioppilaskirjoitukset järjestetään Lopen kunnantalon valtuustosalissa. Koulun Loppisali on ollut rauhaton ja hyvä saada uusi rauhaisa paikka tärkeille kokeille.

Viime vuoden 2017 tilinpäätös oli vielä reilut 1,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja talous siis toteutui paljon suunniteltua parempana. Taseen ylijäämä nousee näin jo yli 13,7 miljoonaan euroon.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että talouden näin myönteinen kulku ei enää jatku ja veronkevennyksestä jouduimme ainakin toistaiseksi luopumaan. Ensi vuonna niin kuntavero kuin kiinteistöverot säilyvät näin ennallaan. Korottamiseenkaan ei onneksi ole tarvetta, eikä toki varaakaan.

Nyt kun hallitus taas meiltä vahvistuksen veropohjalle ja tätä kautta verotuloihin niin hallitus voi valmistella ensi vuoden budjetin valmiiksi. Tärkeä huolehtia siitä, että nyt ei tehdä sellaisia muutoksia palveluihin jotka heikentäisivät kuntamme vetovoimaa ja täällä asumisen mahdollistavaa pitovoimaa. Ei siis leikata koulutuksesta, ei kyläkouluistakaan vaan panostetaan niihin. Ja myös päivähoito ja koulujen iltapäivähoito tulee pitää sellaisena, että täällä voi perheen kanssa asua vaikka vanhemmat kävisivätkin vaikka tunninkin matkan päässä töissä.

Muutamia muutoksia me tulemme vielä budjettiin myös esittämään mutta niistä sitten myöhemmin. Niiden tavoitteena nimenomaan lisätä kuntamme vetovoimaa ja saada osaltaan myös muuttotappio kääntymään jälleen muuttovoitoksi. Ja toivottavasti pian saamme myös kertoa lisää yrityskauppoja Silmänkannostakin ja myös hyviä juttuja kyliemme laajakaistahankkeet joista ensimmäisenä nyt etenemässä Järventaustan hanke mistä täälläkin aiemmin kirjoitin.

Tänään valtuustomme sai myös lisätietoa päätöksestämme minkä myötä olemme päättäneet erota jätelautakunta Kolmenkierrosta. Valtuuston päätös mahdollistaa sitten paluun vanhaan hyvään yrittäjävetoiseen jätehuoltoon, missä jokainen saa itse päättää ottaako jätehuollon esimerkiksi Rannan Timolta Lopen Jätehuollosta tai vaikka Rantaselta siirtolavan tai Janakkalan Jätteenkuljetukselta tai Riihimäen Jätteenkuljetukselta kotinsa jätehuollon. Jokainen siis valitsee itselleen parhaiten sopivan palveluntarjoajan ja näin hinnat pysyvät myös kurissa ja jätteiden määräkin vähenee. Tänään valtuusto sai infossa hyvää tietoa siitä, että ero ja paluu vanhaan hyvää järjestelmään ei tarkoita uuden kaatopaikan rakentamista tai asemankaan Lopelle vaan malleja on olemassa monia.

Tänään myös nuorisovaltuusto teki puheenjohtajansa Venla Hatakan johdolla valtuustoaloitteen missä yo-kirjoitukset tehtäisiin jatkossa Lopen valtuustosalissa. Olisi rauhallisempi paikka ja hyvä verkko ja myös sotkisi vähemmän koulun muuta toimintaa. Järkevä esitys mille ainakin minulta täysi tuki jo vaikka tulevalle keväälle.

Kommentit