Loppi jatkaa entisin veroprosentein – Aluehallinto uhkaa maaseudun palveluita

Blogi, maanantaina 08.11.2021

Lopen kunnavaltuusto kokoontui tänään päättämään tulevan vuoden veroprosenteista. Itseasiassa nyt päätetyt veroprosentit ovat voimassa ensi ja myös vuoden 2023. Itseasiassa vuonna 2023 aluehallinnon aloitteassa kuntaveroprosentti laskee, kun soten osuus siirtyy alueille. Kaikkien kuntien kunnallisveroprosentteja alennetaan yhtä monella prosenttiyksiköllä, vuoden 2022 tasossa arvioituna 12,39 prosenttiyksiköllä, ja valtion verotusta kiristetään vastaavasti. Tarkoitus on kuulemma tehdä muutos niin, että kenenkään henkilökohtainen verotus ei kiristyisi. Epäilenpä tätä.

Mutta me päätimme Lopella pitää kuntaveron ja myös kiinteistöverot aiemmalla tasolla. Olemme tältä pohjalta valmistelleet vuoden 2022 talousarvionkin ja se on tarkoitus saada meiltä kunnanhallituksesta ulos viikon päästä maanantaina. Tavoittelemme edelleen nollatulosta talousarvioon, vaikka olemmekin lisäämässä mm. vanhustenhoitoon lisää hoitajia ja myös vahvistamassa sote-puoltamme muutenkin. Olemme lisäksi varanneet ensi vuodelle lääkäreiden palkkaamiseen erillisrahoitusta 160 000 euroa ja olemme edellyttäneet, että Lopelle lääkärit saadaan takaisin 1.3.2022 alkaen. Riihimäen Seudun Terveyskeskuskuntayhtymä on tehnyt päätöksen, että lääkärit palautettaisiin vasta 1.9. Olemme itseasiassa myös arvioineet edelleen myös verotuloja kuntaliittoa varovaisemmin eli tavoite on tehdä vastuullinen ja kestävällä pohjalla oleva talousarvioesitys Lopelle myös vuodelle 2022.

Huoli toki on suuri aluehallinnon 2023 aloittaessa. Kun on mediasta seurannut hanketta valmistelevien virkamiesten puheenvuoroja, niin pahaa pelkään, että monet palvelut tulevat keskittymään entistä rajummin vain seutukuntien keskuskaupunkeihin. Tässä onkin iso tehtävä meillä yhdessä pitää huoli, että sotesta ei tule palveluita heikentävä ja keskittävä uudistus vaan nimenomaan uudistus mikä turvaa palvelut kaikille hämäläisille yhdenvertaisesti. Itse esimerkiksi pidän aivan keskeisenä sitä, että lääkäri, hammaslääkäri ja neuvolapalvelut on tarjottava jokaiselle lähipalveluna. Ja esimerkiksi vanhustenhoidon tehostetunkin palveluasumisen paikka pitää jokaiselle sitä haluavalle ja tarvitsevalle löytyä omasta kotikunnasta. Oikeus asua omassa kotikunnassa myös elämän ehtoopuolella on minusta aivan keskeinen palvelulupaus mikä pitää antaa ja varmistaa.

Nyt olemme kuulleet jo ulostuloja miten palveluverkosta päättäminen haluttaisiin viedä vain virkamiespäätösten tasolle ja myös ulostuloja, joissa uudistuksen edellyttämä 3 vuoden kuntien tilojen vuokrausvelvoite kyllä pidetään, mutta tiloissa ei välttämättä olisikaan koko tätä aikaa enää palveluita tai käyttöä? Hurjalta kuullosti, kun tätäkin lehtijuttua luin.

Lopen kunnanvaltuustossa jätimme tänään myös valtuutettumme Susa Lehtisen johdolla valtuustoaloitteen missä esitämme nykyisten tonttien rinnalle kaavoitettavan myös nyt kiinnostusta herättäviä minitontteja. Tällaiset noin 600 neliön tontit mahdollistaisivat omakotiasumisen luonnonrauhassa, mutta hieman pienemmin pihatöin. Ja tällaiselle alueelle voisi hyvin minusta myös kaavoittaa ja rakentaa perheillekin sopivaa rivitaloasumista. Ja tämä ei tietenkään olisi pois isompia tontteja haluavilta. Tällaisia mm. rakennamme myyntikuntoon ensi vuonna Launosten Marjarinteeseen lisää ja olemme käynnistämässä myös kirkolla uuden asuinalueen kaavoittamista jo kunnan valmiiksi omistamille maille. Eli tarjotaan vähän ns. jokaiselle jotakin ja vielä on tärkeää, että otamme aivan uudenlaisen aktiivisuuden mm. Tiina Seppälän tekemän valtuustoaloitteen hengessä myös haja-asutusalueiden rakennuspaikkojen markkinoimisessa. Lopella on tilaa monelle ja toivotetaan erilaisesta asumisesta haaveilevat tänne tervetulleiksi.

Mukava ja hyvä henkinen kunnanvaltuusto jälleen. Loppea viedään nyt hyvässä hengessä eteenpäin ja se on kaikkien meidän etu.

Kommentit