Lopen Lehti: Lopen kesästä on nautittu ja nautitaan

Kynästä, tiistaina 07.07.2009

Kirjoitin Lopen Lehden Kesälehteen kotikuntamme nähtävyyksistä ja tutustumiskohteista ja siitä miten aina ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan. Kiitokset Teille palautteesta ja omista suosikkikohteistanne mistä minulle postia laitoitte ja puhelimella tai kylillä kerroitte. On ollut mukava kuulla miten monenlaisia kesänsuosikkeja Loppi tarjoaakaan.

Oma kesäni on mennyt töiden ja vapaa-ajan mukavana harmoniana. Tässä työssä ei aivan laakereille pääse lepäilemään, mutta en sitä kaipaakaan. Mutta on se totta, että aina silloin tällöin ”en tehnyt mitään” –päivä on tervetullut. Niitäkin tähän kesään on mahtunut.

Kesälehden Loppi –kierroksenikin kohteista olen myös itse nauttinut ja tulen tänä suvena vielä useammasta nauttimaan. Kun liikkuu lähellä voi ihastua aina uudelleen.

Tänä suvena ehdoton ykkösjuttu on ollut Krouvin Kyläpäivät. Viime vuonna kehuin päiviä jo kaikilla mahdollisilla superlatiiveillä ja tänä kesänä onkin sitten vaikea enää keksiä sanoja. Joentaankylänväki oli tehnyt jälleen monta kertaa upeamman tapahtuman. Pieteetillä. Kittilän Pappilanmäellä riitti nähtävää ja koettavaa ja myös Puotinkulman Timjamin tapahtumat täydensivät viikonloppua kivasti. Tällainen käsityöläis- ja perinnetapahtuma on laitettu merkille jo laajalla alueella ja tuhannet kävijät vuosittain vievät viestiä eteenpäin. Paketti on valmis ja kulmiakaan ei paljon ole hiottavaksi. Ensi vuonna toivottavasti tapahtuma saa jälleen jatkoa ja pääsemme perheinemme nauttimaan wanhanajan tunnelmista. Voisiko ensikesänä yleisöäkin toivoa pukeutuvan vanhan ajan vaatteisiin? Vaikka vain lakkiin tai miksi ei kokonaiseen asuun. Voisi tuoda upean lisävivahteen. En todellakaan neuvo, mutta pohdin. Joentakana Malinin Annen johdolla nimittäin osataan.

Toinen minut jälleen hurmannut kesäjuttu Lopella oli Lopen Kesäteatteri. 25. juhlavuosi tarjoaa meille ¦olem Aleichemin Viulunsoittajan Katolla. Tiesin kappaleen vaativuuden, mutta myös sen, mitä Lopella osataan. En pettynyt. Joel Elstelän ohjaamana loppilaiset ystävineen ovat loihtineet upean musikaalin, josta päälimmäisenä minulle jäi mieleen Raisa Nousiaisen upea roolisuoritus Tevyen (Kari Tuomisen) ja Tzeitelin (Anu Vänskän) nuorimpana tyttärenä Chavana. Raisaa katsellessa ja kuunnellessa tuli sellainen Déjà vu –tunne. Raisa loi lavalle uskomattoman tunnelman perheensä hylätessä hänet. Kuin Vesa-Matti Loiri nuorena. Jotain tilanteesta kertoi sekin, että puolikatsomoa pyyhki kyyneliään, näytelmää myös seuranneen näyttelijä Kristiina Elstelän johdolla. Tunnelma oli sanoinkuvaamaton. Samanlaisia onnistumisia oli lukuisia ja mm. musiikki toimi täydellisesti ja lavastus ja puvustus oli Lopen teatterin tapaan kohdallaan. Lavallakin loistaneet Ritva Hänninen ja Sanna Laiho olivat luoneet mm. upeat luurankoasut painajaisunikohtaukseen ja voi vain ihmetellä miten keskellä aurinkoista Suomen suvea näyttämöllä voi olla sellainen tunnelma.

Oli myös hieno nähdä pitkästä aikaa lähes koko Mieslaulajiemme joukko lavalla. Se toi mieleen Rosvo Roopen ja Tukkijoen vuosien takaa ja samaan joukkoon minä nostaisikin upean Viulunsoittajan Katollakin. Roolitukset olivat osuneet nappiin ja musikaalista nautti hetki toisensa perään. Suosittelen lämpimästi kesäteatteriamme jälleen – jos ette vielä ole siitä nauttineet. Paikkahan on upea ja Aarne Salosen ideoima teatterikatsomon kate tarjoaa suojaa mahdolliselta kesäsateelta ja luo lämpöäkin.

Onnistuneidein tapahtumien joukkoon voi myös hyvällä mielellä nostaa odotetusti Perunankukkapäivät. Markkinatapahtuma Lopen torilla keräsi jälleen hyvin väkeä ja se aito uusi Lopen Peruna myytiin osasta paikkoja loppuun jo ennen puolta päivää. Ja mukavaa eloa on punainen torimme muutenkin kokenut. Torimyyjiä on arkena ja perjantai-iltoinakin paikalla ja toivotaan, että perjantain iltatorit voisivat joskus vielä muodostua ilmiöksi. Musakan uunituoreen savulohen myötä siihen on täydet mahdollisuudet. Kannattaa maistaa.

Oman piristysruiskeen kuluvaan kesään toivat mm. nuorten purjelennon MM-kilpailut Räyskälässä. Aiemmin Suomessa oli pidetty purjelennon MM-kilpailut ainoastaan yhden kerran vuonna 1976 ja Räyskälän Ilmailukeskus, Pohjoismaiden suurimpana harrasteilmailukeskuksena, oli itseoikeutettu paikka tämän vuoden MM-areenaksi. Itseasiassa juuri Räyskälässä, vuoden 2005 EM-kilpailuissa, lennettiin historian ensimmäiset yli tuhannen kilometrin päivätehtävät. Se kertoo jotain paikan ainutlaatuisuudesta. Ja tapahtumia Räyskälässä riittää jatkossakin jo tänä kesänäkin. Ja voi vain miettiä millainen vilske täällä onkaan kun vuonna 2012 Räyskälä isännöi Suviseuroja, jotka keräävät yhteen vuosittain yli 70 000 vierasta.

Nautitaan siis Lopen kesästä. Se on lyhyt, mutta koettava. Kohteita meiltä löytyy.

Timo Heinonen
Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja
kansanedustaja

ps. Loppijärven Ystävien haastekampanja Loppijärvemme hyväksi myös etenee. Suurin järvemme tarvitsee nyt meidän kaikkien apua ja haastankin myös teidät mukaan talkoisiin. Oman panoksen järven kunnostustöihin voi antaa ottamalla yhteyttä Minna Tervoseen puhelimitse numeroon 040-8464278 ja suorittamalla oman osuuden Loppijärven Ystävät ry:n tilille 126450-19867. Laitetaan haaste kiertämään. Kenet Sinä haastat.

Kommentit