Lopen Lehden Kesälehti 2014: Herkutellaan kesällä hyvällä loppilaisella ruualla

Kynästä, sunnuntaina 11.05.2014

Mitä kaikkea hyvää kotikuntamme ja teistä monen vapaa-ajankunta Loppi oikein tarjoaakaan? Luonnon rauhaa ja satoja järviä totta kai ja paljon tapahtumia ja markkinoitakin. Mutta mitä kaikkea Loppi tarjoaakaan ruokapöydän antimiksi?

Ensimmäisenä tietenkin tulee mieleen ne maan parhaat Lopen Perunat. Monella hiekkaisella perunapellolla Lopen isännät ja emännätkin laittoivat tänä vuonna Timoja ja Siiklejä maahan jo poikkeuksellisen varhain. Kevään hallaöinä perunoita suojattiin ja vaalittiin harsoin ja sadettajien ja vain siksi, että jo viimeistään juhannuspöydissämme olisi uutta Lopen Perunaa tarjolla. Pieni kevään takapakkinaan ei tätä tavoitetta ole siirtänyt ja hyvää perunaa on tuloillaan.

Yhä kasvavassa määrin Lopen pelloilla kasvatetaan muitakin lähiherkkuja meille. Perinteiset viljat ja juurikkaat ovat saaneet rinnalleen paljon muutakin ja monesti luomunakin useammakin viljelijän toimesta. Ja mikä onkaan parempaa kuin lähipellon tuoreet retiisit, kirkkaan oranssit porkkanat ja muut. Ja onpa Lopella innostuttu erikoisuuksiinkin.

Mikkolan Suoramyynti nimittäin laajensi jo viime keväänä ruuantuotantoaan suureen kasvihuoneeseen. Talonväki Anne ja Antti Mikkola ryhtyivät rohkeasti kokeilemaan mitä kaikkea myyntitiskeihin voisi saada omasta kasvihuoneesta. Jo avajaiskesä yllätti meistä monet ja olen varma, että tänä Suvena Maakylässä on tarjolla taas paljon uutta ja maukasta. Ja myös perinteiset Kaijan reseptein tehdyt omanpellon viljoista jauhetuista jauhoista leivotut leivät ovat lähiruokaa parhaimmillaan.

Porkkanoiden oranssin värin kanssa kilpaa Perunankukkapäivän torilla loistaa varmasti myös Lopen Tyrnit ja hunajakin. Ankkurin Tyrnitila on tuttu jo laajemminkin ympäri Etelä-Suomen ja perinteisen mehun lisäksi löytyy erilaista superruokaa vitaamipommeiksi. Helvin Tyrnipöytää ei voi olla löytämättä Lopen torilta. Kittilän Pappilanpuisto on alkuperäiskarjansa, kyyttöjen, kanssa monessa myös edellä kävijä. Paikka on kaunis ja ruoka hyvää ja lähellä tuotettua. Kannattaa tutustua paikan päällä. Tässä vain siis muutama paikka mainitakseni ja pian torilla jälleen monia loppilaisia hyvän ruuan alkutuottajia myymässä oman maansa antimiaan.

Tärkeää on kuitenkin sekin, että vaadimme näitä hyviä lähiruokia myös ruokakauppamme hyllyihin ja myös ravintoloihin ja kahviloihin. Olen varma, että ainakin kauppiaat vastaavat toiveisiimme ja ottavat hyllyihin tätä Loppi ruokaakin. Ja sitä enemmän lähiruokaa saamme tarjolle mitä enemmän sitä ostamme ja käytämme. Kauppa ja kauppias on kiinnostunut lähiruuasta heti kun mekin olemme kiinnostuneita.

Otetaan siis valta takaisin kaupoilta meille itsellemme. Vaaditaan puhdasta lähiruokaa, Loppi ruokaa ja hyvää suomalaista ruokaa. Ja ostetaan vain sellaista minkä alkuperä on selvillä ja jäljitettävissä. Ei riitä, että sen maussa maistaa vaan se pitää myös näkyä kaupassa ja tuotepakkauksissa.

Uutta Lopen Perunaa, Valion lähimeijerin voita ja oman kasvimaan tilliä. Kaikki parasta ja maukasta. No silli taitaa uida isommista vesistä. Se sallittakoon. Maistan jo tämän maun. Ja jälkiruuaksi sitten oman kummimaatilan Portaankorvan Maitotilan ternimaidosta Vasikantanssia. Voi pojat.

Aurinkoista kesää ja puhtaita ja maukkaita makuja.

Timo Heinonen
Lopen kansanedustaja
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja

Kommentit