Lopen Kansanedustajan ja valtuuston puheenjohtajan kesätervehdys Lopen Lehden KESÄLEHTI 2015

Kynästä, tiistaina 05.05.2015

Välillä tuntuu, että täytyy mennä kauaksi nähdäkseen lähelle. Ja toisaalta on upea löytää sitten koko ajan monenlaista uutta ja kaunista läheltä. Olen näissä Lopen Lehden Kesälehden kirjoituksissani nostanut aiempina vuosina esille kotikuntamme upeita nähtävyyksiä ja tapahtumia. Ne eivät ole kadonneet minnekään ja uusiakin syntyy koko ajan. Lopen kesä on tänäkin suvena täynnä tekemistä, näkemistä ja kokemista.

Tällä kertaa ajattelin kuitenkin nostaa esille upean luontomme. Lähes erämaamaiset maisemat vajaan tunnin matkan päässä pääkaupungistamme ovat jotain kokemisen arvoista. Aika-ajoin on mielenkiintoista huomata kuinka monelle jopa koko elämänsä Lopella asuneelle, mutta ennen muuta tänne lähivuosina muuttaneille kotikunnan luonto on jäänyt aikalailla vieraaksi. Olemme kuntana halunneetkin loppilaisten maanomistajien ja yrittäjien kanssa tarjota myös hyvät edellytykset nauttia luonnostamme. Lopella voi luonnossa retkeillä monella eri tavalla. Retkeilypolkuja on vaeltamiseen noin 30 kilometriä ja ne ovat osa Hämeen Järviylängöllä risteilevää Ilves-reitistöä. Ja koko perheen kanssa Luutaharjun Samo ja Pikku-Samo ovat kerta toisensa jälkeen kokemisenarvoisia. Vuodenajat vaihtelevat ja säätkin ja näin myös elämykset. Ja retki on mukava päättää Luutalammen nuotiopaikalle, minne kunta toimittaa valmiiksi polttopuita muiden levähdyspaikkojen ja laavujen tapaan. Lopen vaellusreittien kartat löytyvät helposti www.visitloppi.com sivun kautta, missä on myös paljon muutakin kotikuntamme retkeilyyn ja matkailuun liittyvää. Hämeen järviylängön alueesta on myös julkaistu painettu ulkoilukartta, johon on merkittynä ulkoilureittejä yli 200 kilometriä, hevosvaellus-reittejä 180 km, polkupyöräreittejä 350 km ja melontareitistöä 80 km. Kartta sisältää reitistöjen tauko-, tuli-, ja laavupaikat, tukikohdat, palvelut, ratsastustallit, maihinnousupaikat, uimarannat sekä ison joukon matkailupalveluita ja nähtävyyksiä.

Erä-timo-768x1024Lopen omat Kaartjärven ja Kaartjoen sekä Punelian melontareitit tarjoavat vaihtoehtoja sekä vasta-alkajille että melontaa kauemmin harrastaneille. Ja niin patikka kuin melontareittienkin varrella on myös monipuolinen matkailuyritysten valikoima, josta voi kysyä niin ruokailua, majoitusta kuin erilaisia ohjelmapalvelujakin erityisesti ryhmille. Saunankin saa lämpiämään monessa paikassa ja herkullisen illallisenkin vaikkapa Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalla tai aivan ainutlaatuisella Jalo-lautalla. Mikä onkaan upeampaa kuin suuri saunalautta kokoustiloineen ja ihan omalla erämaajärvellä. Sellainenkin meiltä Lopelta löytyy. Lisää erikoisuudesta www.jalolautta.fi ja samoilta mailta myös lähtee Etelä-Suomen laajimmat endurosafarireitit ryhmille.

Ja meidän loppilaisten kunnianosoitus upealla luonnollemme on sitten jokasyksyinen Poronpolku. Tasan 50 vuotta sitten, vuonna 1965, suurin tapahtumamme Poronpolku sai alkunsa Länsi-Lopella ja tänä vuonna poronpoluilla samoillaan syyskuun viimeisenä sunnuntaina jo 49. kerran. Retkeilypäivä on yksi koko maamme suosituimmista luonnonläheisistä kuntoilutapahtumista ja se kerää yli 2000 ulkoilijaa samoilemaan syksyisille reiteillemme. Pitkillä reiteillä on tapahtumapäivän erikoisuutena on Punelian-salmen ylitys kapulalossilla tai soutuveneellä. Ja mikä hienointa nämä Poronpolun reitit on käytettävissä myös muulloin kuin tapahtumapäivänä. Reitistö on merkitty maastoon kyltein sekä leimoin ja retkelle voi lähteä ympäri vuoden. Mutta hyvä on muistaa, että muulloin kuin tapahtumapäivänä Punelian salmessa ei ole ylitykseen tarkoitettua lossia tai veneitä. Marskin Majalle siis täytyy uida tai talvella mennä varoen jäitä pitkin.

Kaikkea hienoutta ei aina osaa edes siis huomata. Toisilla on toki sellainenkin taito. Loppukesästä syyskuun ajan valokuvaaja ja luontomies Kari Paukola avaa valokuvanäyttelyn kirjaston Fallesmannissa. Kari on kuvannut Kerittyä tuhansia ruutuja usean vuoden ajan. Näistä kuvista näyttelyyn on valikoitunut parhaimmat. Tätä odotellessa nautitaan Lopen luonnosta suvenajan ihan livenä.

Hyvää kesää kaikille Lopen Lehden lukijoille, loppilaisille ja vapaa-ajanloppilaisille.

Timo Heinonen
Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja
Kansanedustaja

 

 

Kommentit