”Lipposen suosio polkee paikallaan – SAK ei lupaa apu”

Blogi, keskiviikkona 30.11.2011

Helsingin Sanomat uutisoi eilen tuoreimman presidenttigallupin näin. En tiedä oliko se gallupin suurin uutinen, mutta hyvä viesti on se, että eri puolueita edustavien työntekijöiden rahoja ei enää ohjata yhdelle puolueelle eikä nyt lainkaan puolueille. Ne rahat on tarkoitettu aivan muuhun kuin vaalityöhön ja hyvä niin, että tuo vanha perinne nyt katkeaa. Taitaa nimittäin olla jo niin, että tästäkin ryhmästä suurempi osa äänestää jo perussuomalaisia kuin SDP:tä ja vasemmistoliittoa ja ensi vaaleissa tilanne voi jälleen olla aivan toisenlainen. Työntekijöiden rahoja tulee käyttää työntekijöiden etujen ajamiseen ja toivottavasti jatkossa niin toimitaankin.

Mutta HS:n pressagallup ei muuten eronnut aiemmista. Paavo Lipposen suosio on juuttunut selkeästi SDP:n kannatuksen alle, noin 5-7 prosenttiin ja eilen jälleen eduskunnassa kuuli puheita joista demariehdokkaaksi kaivattiinkin Eero Heinäluomaa. Mielenkiintoisia keskusteluja ja pohdintoja, jotka varmasti tulevat vaikuttamaan. Ja paikallaan junnaavaa kannatusta enemmän kertoo sekin, että SDP:n kannattajista 44 prosenttia äänestää Sauli Niinistöä ja Lipposta vain 34 prosenttia.

Sauli Niinistö on siis edelleen aivan omissa luvuissa kannatuksessaan. Hesarin gallupissa Niinistöä kannattaa 41 prosenttia suomalaisista. Äänestäjistä prosentti on vielä selkeästi suurempi ja nehän vaalin lopulta ratkaisee. Itse uskon, että kisa tulee vielä edelleen tasoittumaan, mutta uskoisin, että nimenomaan Niinistön ja Soinin taistelu tästä tulee. Timo Soini on kannatuksessa nyt jo Lipposen ja Väyrysen edellä kakkosena ja sen tien uskon jatkuvan kakkoskierrokselle asti. Väyrynen saa nyt 8 prosentin kannatuksen eli Väyrysenkin kannatus on muutaman prosenttiyksikön vähemmän kuin keskustan puoluekannatus nykyisin on. Väyrynen ei siis ole saanut liikkeelle edes omiaan.

Tämänkin gallupin mukaan toisella kierroksella Sauli Niinistö voittaisi murskaavasti niin Lipposen, Soinin kuin Väyrysenkin. Äänet menisivät Niinistölle kaikissa pareissa noin 70-30. Ja toisella kierroksella esimerkiksi SDP:n kannattajista 55 prosenttia äänestäisi Sauli Niinistöä ja vain alle puolet 40 prosenttia omaa ehdokasta Paavo Lipposta. 

Mutta edelleen pohditutan täälläkin Pekka Haaviston yllätystä. Ja toivon todella, että Haavisto nostetaan nyt jatkossa kaikissa gallupeissa vertailupariksi muiden kärkiehdokkaiden kanssa. Haavisto voi olla näiden vaalien yllättäjä.

Aikainen aamu pimeään. Tänään aikaisin töitä kohden ja kokouksia luvassa.

Kello 20.48 ja mukava ilta kotona. Päivä ensin eduskunnassa tänään YK:n Libanonin Unifil-kriisinhallintatehtävän parissa. Ensin asia esillä laajasti kuulemisessa ulkoasiainvaliokunnassa ja sitten iltapäivällä vielä täysistunnossakin. Itse olen tämän hankkeen takana ja tuen sitä ja oikeastaan minua itseäni vain pohdituttaa se, että onko Libanonin nykytilanteeseen Unifil-mandaatti YK:lta riittävä vai pitäisi mandaatin olla Kosovon tyyppinen joka sallisi mm. kotietsinnät laittomien asekuljetusten yms. selvittämiseksi. Tätä on syytä vielä pohtia. Ja toisena haluan erityisen vahvan kirjauksen lausuntoomme puolustusvaliokunnassa siitä, että tehtävään lähtevien suomalaisten naisten ja miesten ”turva” on riittävä mahdollisissa loukkaantumisissa ja jopa mahdollisissa kuolemankin tapauksissa. Aiheesta tänään palaveerasinkin vielä hieman UAV:n jälkeenkin. Itse siis olen käsittelemässä YK:n rauhanturvaamistehtävää niin puolustusvaliokunnassa kuin ulkoasiainvaliokunnassakin eli olen hommassa todellakin syvällä ja kaiken tiedon äärellä. Mielenkiintoista todellakin.

Päivään mahtui myös puolustusvaliokunta ja siellä käsittelyssä puolutusvoimien materiaalihankinnat ja niiden kilpailutuskysymykset tulevaisuudessa. Ja mahtuihan päivään myös erittäin mielenkiintoinen kahvitapaaminen BSAG:n parissa eli Itämeri-asiaa. Aihe on iso ja ympäristövaliokunnassa sen parissa tulemme tälläkin kaudella tekemään paljon työtä ja mm. myös työtä sisämaassakin sillä esimerkiksi siirtoviemärit ja kansallinen viemäröintiohjelma on yksi sellainen painopisteemme jotka näkyvät niin sisä- ja lähivesissämme kuin myös Itämerenkin tilassa.

Mutta nyt jo siis kotona. Illalla päänsärky helpotti ja piipahdin vielä Veteraanimatrikkelikirjamme toiseksi viimeisessä kokouksessa. Kolme vuotta on kirjaa Lopen miehistä tehty ja nyt kirjaa jo painetaan ja Itsenäisyyspäivänä sen Lopella julkistamme. Upea opus tulossa ja se osaltaan kunniavelkaamme tuolle veteraanisukupolvelle ja muistoa vaalimaan tuleville. Palaan aiheeseen kun kirja valmis ja julkistettu.

Huomenna jatkamme aamusta. Muistakaahan hymyillä. Hymy ei maksa mitään.

 

Kommentit