Linnan Klinikka avaa lääkäriaseman Lopelle – Remontti vanhaan apteekkiin etenee reippain akselin

Blogi, perjantaina 12.01.2018

Kotikuntani Loppi menetti terveyskeskuksensa joku aika sitten. Kuntamme tahtotila lääkärien säilyttämisestä Lopella oli selvä ja olimme jo kerran varmistaneet lääkärivastaanoton jatkon Lopella maksamalla extraa toiminnan turvaamiseksi. Lopulta sekään ei enää kelvannut seudulliselle vuosikymmeniä terveyspalveluistamme vastanneelle terveyskeskuskuntayhtymälle ja siellä vastoin kuntamme tahtoa tehtiin päätös lääkäripalveluiden keskittämiseksi yhteen paikkaan. Lopulta lääkärit vietiin Lopelta hieman varkain sillä tietojeni mukaan viimeinen päätös tk-kuntayhtymän hallitukselta oli, että Lopella lääkäripalveluita tarjotaan tarpeen mukaan ja muitakin terveydenhoidonpalveluita piti kunnassa olla mm. uutta teknologiaa hyödyntäen. Lopulta sairaalanmäki kuitenkin tyhjeni ja perään  myös uusi Lopen Pajakin ja lääkärit siirtyivät Riihimäelle. Vanha terveyskeskus myös myytiin ja loppu onkin historiaa.

Viertolanpuiston alakertaan entiseen apteekin tilaan avataan 5.2.2018 Linnan Klinikat Loppi -lääkäriasema.

Pahin virhe oli itseasiassa tehty jo aikanaan kolmen kunnan terveyskeskuskuntayhtymää perustettaessa, kun yhtymäsopimuksessa mahdollistettiin yhden kunnan mahdollisuus päättää asioista kahden muun kunnan mielipiteiden yli. Lopulta konserniohjauksellakin tätä valtaa käytettiin monestikin ja ainakin minusta hieman yhdessätekemisen hengenvastaisesti. Ehkä tällaista ei osattu ennakoida tai edes pelätä aikanaan kun sen aikaiset kuntapäättäjät päättivät yhdessä ryhtyä terveyspalveluita tuottamaan. Mene ja tiedä.

Terveyskeskuskuntayhtymä halusi luoda vahvan osaamiskeskittymän perusterveydenhoitoon palvelemaan koko aluettaan. Tätä itseasiassa kaikki kunnat kannattivat. Mutta se tehtiinkin ajamalla täysin alas kahden jäsenkunnan palvelut ja tätä ei varsinkaan Lopella hyväksytty. Itse yritin pitkään pitää esillä myös sitä, että näin toimiessaan julkinen terveydenhuolto pelaa itselleen lopulta mustanpekan käteen. Jo kauan on nimittäin ollut tiedossa, että perusterveydenhoitoon tulee laaja eli täysi valinnanvapaus muutama vuoden päästä ja palvelut maalaiskunnista pois karsimalla julkinen terveydenhoito jätti palvelutyhjiön kuin odottamaan näitä yksityisiä lääkäriasemia. Ja kun jatkossa se on aivan samanhintaista meneekö ihminen julkiseen vai yksityiseen terveyskeskukseen niin tällainen palvelutuhjiö ja sen täyttävät vievät ison osan asiakkaista. Totta kai. Silloin on turha enää rypistää, kun on housuissa ja monessa paikassa jo onkin.

Linnan Klinikan toimitusjohtaja Tiina Halisen kanssa tutustuin tänään lääkäriaseman remontin etenemiseen.

Juuri tänään Hämeen Sanomat uutisoi Lääkäriliiton TNS Gallupin tutkimuksesta missä ihmiset kertoivat kolmen seikan vaikuttavan hoitopaikan valintaan. Tärkeimpänä kriteerinä oli mikäpäs muu kuin sijainti ja sitten nopea hoitoon pääsy ja kolmantena hoidon miellyttävä laatu. Vahvoja argumenttejä sen puolesta, että Lopella ja varmasti Hausjärvellä ja muissakin elinvoimaisissa maalaiskunnissa lääkäriasemat pärjäävät nyt ja vielä paremmin soten valinnanvapauslainsäädännön voimaantultua. Samassa kyselyssä yli 40 prosenttia ihmisistä koki nykymallissa ongelmia hoitoonpääsemisen kanssa.

Kun julkinen puoli ei toimi kunnolla niin on hienoa, että edes yksityinen puoli toimii ja arvostaa myös maaseudulla asuvia ihmisiä. Siksi nostan Sauli-pipoani päästäni korkealle tänään hämeenlinnalaisille Linnan Klinikalle ja sen johtajalle Tiina Haliselle!

Tiina otti loppusyksystä yhteyttä ja kertoi kiinnostuksestaan avata Lopelle uusi lääkäriasema. Se puhelu oli odotettu ja mieluisa ja sen jälkeen olimmekin monen monta kertaa yhteydessä kun sopivaa tilaa terveyskeskukselle etsittiin. Yhteistyö sujui ja tuotti tulosta ja loppuvuodesta homma oli paketissa, kun tilan omistava Lopen MTK ja Linnan Klinikka allekirjoittivat vuokrasopimuksen Lopelle loppilaisen kiinteistövälittäjän Minna Oksasen avustuksella.

Tämä siis sinetöi lääkäriaseman tulon Lopelle ja terveyskeskuksen paluun kotikuntaani. Linnan Klinikka Loppi avaa ovensa Lopella maanantaina 5.2! Yksi parhaista uutisista pitkään aikaan. Tänään kävin tutustumassa remontin etenemiseen ja kovalla tahdilla siellä urakka eteneekin. Hienot yleiset tilat, kolme lääkärinvastaanottohuonetta ja laboratoriot yms. Kaikki yhdessä pisteessä ja mikä hienointa paikassa vastaanottaa tututkin lääkärit Harri Elorannan johdolla.

Linnan Klinikka on siis täydenpalvelun lääkärikeskus ja sairaala, jonka valikoimiin kuuluu kattavasti eri erikoisalojen palvelut, yleis- ja erikoislääkäreiden vastaanottotoiminta, työterveyshuolto, laboratorio-, röntgen- ja magneettitutkimukset, päiväkirurgiset leikkaukset ja polikliiniset toimenpiteet. Myös ravitsemusterapia, seksuaali- ja parisuhdeterapia, työfysioterapia ja psykoterapia kuuluvat yrityksen palveluvalikoimaan. Yritys on täysin kotimaisessa omistuksessa ja näin paikallinen lääkärikeskus maksaa myös veronsa Suomeen!

Nyt avattava Lopen toimipiste sijaitsee siis osoitteessa Viertotie 2, keskeisellä paikalla Lopen kirkonkylän keskustassa vanhassa apteekin tilassa. Tien toisella puolella bussiasema ja taksiasema eli helppo myös tulla oman auton lisäksi myös julkisillakin. Lopen toimipisteen palveluvalikoimaan kuuluvat alkuvaiheessa ainakin työterveyshuoltopalvelut yrityksille, lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto, pientoimenpiteet sekä laboratoriotutkimukset. Aluksi Lopen Lääkäriasema palvelee maanantaista perjantaihin ja kesällä on tarkoitus, että lääkärille pääsee Lopella seitsemänä päivänä viikossa.

Kolme valoisaa ja avaraa lääkärien vastaanottohuonetta valmistuvat tammikuun aikana.

Klinikka investoi uuden Lopen toimipisteen lisäksi tänä vuonna merkittävästi toiminnan kasvattamiseen. Yritys on investoimassa uusiin tutkimuslaitteisiin ja palkkaa neljä uutta työntekijää tämän vuoden  aikana. Hienoa palvelua!

Mielenkiintoinen tapaaminen yrityksen johtajan Tiina Halisen kanssa tänään. Tiina asuikin aikanaan Lopella ja totesikin, että kun hän itse asui Lopella 2000-luvun alussa, oli kirkonkylällä toimiva ja aktiivinen (julkinen) terveysasema. ”Vaikka terveysasema lakkautettiinkin, ei palvelujen tarve ole kadonnut mihinkään”. Näin se juuri on ja hienoa, että Tiinan sydän sykkii entiselle kotikunnalleen edelleen näin! Pian meillä on siis taas terveyskeskus!

Ps. Ja kannustan myös kaikkia yrityksiä pohtimaan sitä voisiko työterveyshuollon hankkia jatkossa vaikka yritykseltä jolla on vastaanotto samassa kunnassa? Minusta kannattaa tässäkin suosia lähipalvelua! Ottakaapa siis yhteyttä Linnan Klinikat Tiina Haliseen!

Vierailun jälkeen kävimme vielä lounaalla Tiinan kanssa uudessa Lopen Deli Kulmassa. Ajattelin tutustuttaa samantien uuden yrittäjän tähän toiseen ruokaa tarjoavaan yrittäjään 🙂 Ja samalla kierroksella piipahdimme vielä Lopen Apteekissa. Lopen Lääkäriasema tullee vahvistamaan myös apteekin asemaa kotikunnassamme ja käyttämää  myös itse paikallisen apteekin palveluita. Win-win!

Tällainen päivä tänään. Tiina pyysi minua myös puhumaan Lopen terveysaseman avajaisiin. Mielihyvin suostuin ja asiakkaaksikin ryhdyn heti!

Nyt hetkeksi kotityöpöydän ääreen. Huomenna lupasin juontaa yhden paneelikeskustelun Jyväskylässä ja sen jälkeen illalla autourheilun Mestareiden ilta! Ja päivällä vielä Lopella kauden avausralli Kaloppiralli! Motorsportia siis viikonlopun ohjelmassa.

 

Kommentit