Linnan Klinikan avajaispuhe – Rahikon Kallesta Allun kautta Linnan Klinikkaan

Kynästä, torstaina 08.02.2018
Avajaispuhe 8.2.2018 Linnan Klinikka Loppi avajaisissa.
(muutokset puhuttaessa mahdollisia)

Hyvät ystävät. Linnan Klinikan väki. Tiina.

Minulla on erityisen mieluisa tehtävä saada avata virallisesti lääkäriasemanne tänne Lopelle. Olen varma, että kaikki loppilaiset ovat tänne tulostanne enemmän kuin iloisia ja tyytyväisiä.

Jo 1800-luvulla ympäri Suomen maan heräsi tarve saada lääkäreita kuntiin. Vielä silloin ei Lopelle omaa lääkäriä saatu ja piirilääkärikin oli Hämeenlinnassa asti ja näin apua haettiin kansanomaisesta sairaanhoidosta.

Kirkkoväärti Adolf Andsten oli oppinut Hämeenlinnan lukkarikoulussa haavojen sidontaan ja tarjoili omia lääkkeitään loppilaisille. Mutta varsinainen parantaja oli Räyskälän Vähä-Rahikossa asunut 1830 syntynyt itsellismies Rahikon Kalle eli Kalle Grönholm. Historian mukaan monet kävivät Helsingissä lääkärissä, mutta eivät parantuneet, mutta kun Rahikon Kalle ryhtyi parantamaan niin jopas paranivat. Siinä kuulemma parani maahankaatuvaiset ja savipuolestakin kärsineet. Noitatempuistakin Kalle syytettiin. Mene ja tiedä.

Mutta varsinaisen kunnanlääkäri Lopelle päätettiin perustaa 1899 ja kun lääkäri aloitti Lopella 1900 oli kuntamme maalaiskuntien etujoukoissa oman lääkärin suhteen. Lääketieteen lisensiaatti Karl Hjalmar Bergholm aloitti kunnan lääkärinä aika tarkkaan 118 vuotta sitten.

Työtä riitti ja vuonna 1908 kunnanlääkäri vastaanotti jo noin 2000 potilasta ja teki 70 sairasmatkaa, hoiti 8 pihtisynnytystä ja toimi Lopen sairastuvalla lääkärinä.

Kunnansairaala eli kansansuussa Kitula aloitti 1906 ja apteekin olimme saaneet vuonna 1899.

Lääkäriasiat hoidettiin Lopella hyvin ja edelleen kansansuussa muistellaan tyytyväisyydellä ja kiitollisuudella kunnanlääkäri Allan Löfgreniä. Löfgrenin Allu paransi oikeiden lääkärioppien mukaisesti loppilaiset vaivat pitkän aikaa.

1970-luvulla perustettiin sitten Riihimäen seudun terveyskeskuskuntayhtymä. Myös terveyskeskuskuntayhtymä hoiti pitkään Lopen lääkäriasiat hyvin ja Sairaalanmäellä pääsi vastaanotolle niin lapset kuin vanhuksetkin. Lopulta keskittämisen nimeen uskoen lääkärivastaanotto Lopelta lopetettiin kunnan yksimielisestä vastustuksesta välittämättä. Lopen lääkäritilanne muuttui kertaheitolla ja vaikutukset ovat olleet moneen.

Viime syksynä, kun Tiina sinä otit yhteyttä ja kerroit kiinnostuksesi tulla Lopelle lääkäriasemaa pitämään niin mieli kirkastui hetkessä. Loppilaisten ääni oli siis kuultu. Jos kunnallinen terveydenhoito ei palvelua tarjoa niin yksityinen tarjoaa.

Pian Lopelta löytyi sopiva tila vastaanottoa varten ja päätöksenteko ja paikan toteutus teiltä on sujunut ennätysnopealla tahdilla.
Kunnallisella puolella tällaisesta ei voi edes haaveilla.

Linnan Klinikka aloitti aikaanaan Hämeenlinnan Lääkärikeskuksena jo vuonna 1958. Tänä vuonna yritys juhlistaa 60. toimintavuottaa ja juhlavuoden kunniaksi avaa lääkäriaseman Lopelle ja tuo lääkäripalvelut jälleen takaisin kuntaamme.

Oli mukava huomata miten pieni ja paikallinen suomalainen yritys toimii. Kun tapasimme ja kiersimme hieman Loppea yhdessä niin matkalla löytyi yhteys loppilaiseen siivousfirmaan, loppilaiseen lounaspaikkaan ja pitopalveluun ja myös Lopen Apteekkiin. Linnan Klinikka Loppi käyttää siis kuin meille kaikille esimerkiksi loppilaisia palveluita.

Olen myös äärimmäisen iloinen siitä, että täällä lääkärivastaanottoa pitää myös kuntalaisten suuresti arvostama lääkäri Harri Eloranta. Olen varma, että tuttu ja tutut hyvät lääkärit on monelle tärkeä rohkaisu tulla tänne vastaanotolle.

Iloinen olin myös siitä, että Lääkäriasemalle löytyi hyvät, mukavat ja asiakaspalvelussa parhaimmat vastaavat hoitajat ja tekijät. Olen varma, että teillä tulee olemaan suuri vaikutus ja merkitys tämän lääkäriaseman elossa.

Toivon myös, että loppilaiset yritykset löytävät lääkäriaseman myös työterveyspalveluiden tarjoajana ja tulen työterveyspuolella itsekin oleman aktiivinen, että asiakkaita kotikunnasta löytyisi.

Enää tänään emme usko onneksi kansanparantajiin. Me uskomme hyvää tutkittuun ja laadukkaaseen lääkäripalveluun.

Haluan näillä sanoilla toivottaa teidät tervetulleeksi Lopelle. Toivon teille hyvin asikkaita vaikka toisaalta toivon, että meistä itse kukin saisi elää mahdollisimman terveenä. Mutta silloin kun hoitoa, hoivaa ja lääkäriä tarvitsemme niin on hienoa ja tärkeää, että sen palvelun saamme omasta kunnastamme.

Toivon myös, että sosiaali- ja terveyspalveluiden sote-uudistus avaa valinnanvapauslainsäädännön kautta palveluita yhä useammalle. Ihmiset haluavat valita itse lääkärinsä ja haluavat päästä lääkärijonoista lääkärille ja hoitoon.

Pitäkää loppilaisista ja vapaa-ajanloppilaisista hyvää huolta!

Kommentit