Liikkumaton kivi sammaloituu
Maamme velkaantuu rajua vauhtia. Rahaa menee moneen ja yhä useammin käytetty euro on velkarahaa. Työnsä aloittanut pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus on luvannut laittaa julkista taloutta kuntoon. Työllisyyttä halutaan parantaa, Suomea uudistaa ja saada kasvua aikaan, mutta edessä on myös säästökuuria.
Otan tässä esille yhden asia mihin hukkuu valtavasti rahaa, mutta mistä olisi myös oikein toimin saavutettavissa merkittävästi säästöjä. Kyse on liikkumattomuudesta ja sen yhteiskunnalle aiheuttamista kustannuksista.
Jo pitkään eri tutkimukset ja mittaukset ovat tuoneet esille samaa viestiä: Emme vain liiku terveytemme kannalta liian vähän, vaan vietämme suurimman osan valveillaoloajastaan paikallaan istuen tai makoillen. Lasten ja nuorten liikkumattomuus on lisääntynyt. Varusmiesten Cooper-testi paljastaa, että nuorten kunto on jopa romahtanut. Aikuisista vain joka neljäs liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Liikkumattomuus lyhentää jo myös työuriakin. En ole törmännyt yhteenkään tutkimukseen tai tilastoon mikä kertoisi toisin. Ja jopa niillä, joilla viikoittainen liikkumisen suositus täytyy liiallinen paikallaanolo on itsenäinen riskitekijä useille kansansairauksille.
UKK-instituutti laski, että pelkkä paikallaanolo valveilla ollessa aiheuttaa vuosittain noin 1,5 mrd vuosikustannukset. Kun vähäinen reippaan liikkumisen määrä aiheuttaa yli 3 mrd. kustannukset niin summa nousee 4,7 miljardiin. Kroonisista kansansairauksista suurin yksittäinen kustannusten aiheuttaja on tyypin 2 diabetes, mikä on yhteydessä 3/4 paikallaanolon ja lähes puoleen liikkumattomuuden terveydenhuollolle aiheuttamista kustannuksista.
Liikkumisen suosituksen saavuttaminen edellyttää 2,5 tunnin reipastehoisen tai tunnin ja vartin rasittavatehoisen liikkumisen jakamista viikon eri päiville. Ajallisesti terveysliikuntasuositus on siis toteutettavissa. Minimimäärä vastaa vain noin 2 % viikoittaisesta valveillaoloajasta, kahdeksan tunnin yöunet huomioiden. Jokainen voi siis itse tämän aikalailla helpolla ratkaista.
Mutta hyvinvointivaltiomme ei tule kestämään, jos suuntaa ei saada yhdessä kääntymään. Kaikkien toimijoiden yhteistyötä on lisättävä. Liikunnan esteitä pitää poistaa ennen kuin liikkumattomuuden seuraukset kasvavat kestämättömiksi.
Keinoja on erilaisia. Omassa kotikunnassani Lopella poistimme liikuntatiloilta kaikki maksut. Panostaa kannattaa myös mm. kevyen liikenteen väyliin, mitkä ovat aikuisten suosituin liikuntapaikka. Myös luonto ja polut tarjoavat paljon mahdollisuuksia.
Suurimmat lasten ja nuorten kokemat esteet ovat liikuntalajin ohjauksen ja liikuntapaikkojen puute kodin läheisyydessä. Tarvitaan siis lisää lähiliikuntapaikkoja ilman varattuja vuoroja ja kalliita osallistumismaksuja. Koulupihat on hyvä saada myös kouluajan ulkopuoliseen käyttöön ja yhdyskuntasuunnittelussa pohtia aina lisääkö ratkaisut liikuntaa vai vähentävätkö ne sitä.
Sillä lopulta liike on lääke.
…
Kello 21.53 ja MM-kisojen päätöspäivää vielä tässä nautiskellaan mökin sohvalla. Mukava vapaapäivä ja pitkästä aikaa vapaapäivä. Ja jotenkin tuntui, että sekin tähän väliin teki enemmän kuin hyvää. Aamulla lenkki ja illansuussa lenkki. Liikettä siis tässäkin päivässä.
Huomenna uusi viikko ja sitten taas sitä kokoustamista eli vähän enemmän istumista. Mutta yritetään pitää liikettä alkavassakin viikossa. Ja tänäänhän Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hienosti syntymäpäivänään haastoi meidät kaikki yhdessä kävelemään. Pidetään se.