Liikaa surullisia uutisia.

Blogi, torstaina 24.07.2014

Tänään saimme koskettavan suru-uutisen Afganistanista. Kaksi suomalaista siviiliä oli ammuttu teloitustyyliin taxin sisään moottoripyörällä. Afganistanissa surmatut kaksi naista olivat Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen työntekijöitä. Kristillinen kansainvälinen avustusjärjestö IAM  eli International Assistance Mission vahvisti kahden avustusjärjestölle työskentelevän suomalaisnaisen tapot Heratissa Länsi-Afganistanissa. Aluetta on pidetty kohtuullisen turvallisena. IAM on tehnyt kehitysyhteistyötä Afganistanissa jo 48 vuotta kehityksen, terveyden ja koulutuksen aloilla.

On epätodennäköistä, että ampujia saadaan ainakaan kiinni ja vastuuseen teostaan. Mutta rikoksen selvittäminen pitää tehdä huolella ja perusteellisesta. On anteeksiantamatonta teloittaa aseitsemattomat ja rauhanomaista ja pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä tekevät ihmiset.

Syvä osanotto surmattujen omaisille ja kaikille joita tapahtuman on läheltä tai muuten koskettanut. Suru-uutisia tulee aivan liikaa ja täysin syyttömiin ja sivullisiin kohdistuvia.

Samoihin aikoihin tuli tieto, että Air Algérien matkustajakone Burkina Fasosta Algeriaan olisi syöksynyt maahan Malin ilmatilassa vieden mukanaan 116 henkeä useista eri kansallisuuksista. Konetta on etsitty ja sen katoamissyystä ei heti saatu tietoa. Mutta Algerian viranomaiset sanoivat pian, että he eivät sulje pois mitään vaihtoehtoa. Toinen kone siis maahan muutamien päivien sisällä. On sitten syy mikä tahansa niin monta henkeä tämäkin kone vei.

Ja samana päivänä myös uutinen joka kertoi, että Israelin ammus olisi osunut YK:n pakolaiskoululle. Ammuksen pelätään tappaneen toistakymmentä siviiliä ja yli 200 haavoittunut. YK:n UNRWA:n edustaja vahvisti tiedon myöhemmin ja samalla kerrottiin, että naisten ja lasten mukana kuoli myös YK:n työntekijöitä. Tämänpäiväinen isku oli jo neljäs, kun Israel on iskenyt YK:n tiloihin Gazassa. Siviilejä kohtaan tehnyt iskut ovat raukkamaisia ja siviileille tulisi antaa mahdollisuus päästä pois. Ja toivottavaa olisi, että alueelle saataisiin jossain vaiheessa myös pysyvämpi rauha ja rinnakkainelo. Liian kauan tätä on jatkunut puolin ja toisin.

Surullinen torstai siis tänään. Lomapäivää tällaiset synkistää aina ja samaan aikaan myös uutisia Ukrainasta ja muualtakin lisää. Liian monta pahaa paikkaa ja kaikkien takana vain ihmiset. Tällaisena päivänä ei edes osaa iloita lomasta ja kesäsäästä. Surullista.

 

 

 

Kommentit