Lauantai, 24.02.2007

Blogi, lauantaina 24.02.2007

Tänään Helsingin Sanomat kirjoittaa ulkomaalaisille korkeakouluopiskelijoille mahdollisesti tulevista lukukausimaksuista. Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen on useaan kertaa ilmaisut mielipiteensä, että EU:n ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille tulisi määrätä maksut.

Suhtautuminen ulkomaisilta korkeakouluopiskelijoilta perittäviin maksuihin jakaa jyrkästi eduskuntapuolueet: äärilaidoilla ovat keskusta ja vihreät. Keskusta ja Vihreät ovat kirjanneet kannanottonsa jopa vaaliohjelmiin.

Tätäkin asiaa on selvittänyt hallituksemme asettama työryhmä ja vuoden 2005 syksyllä sen päätyikin esittämään 3 500–12 000 euron vuosimaksuja Eta-alueen ulkopuolisille. Asia ei kuitenkaan ole edennyt.

Itse suhtaudun skeptisesti maksuihin ja niistä saataviin tuloihin. Minusta maksuton koulutus on yksi vahva kilpailuvalttimme ja sitä kannattaa käyttää hyväksi. Tärkeää olisi myös se, että tänne houkutellut opiskelijat saataisiin jäämään myös tänne töihin. Hätiköidysti lyöty hintalappu ei siis missään tapauksessa ole hyvä ja pelkona on myös se, että se on päänavaus suomalaistenkin maksuille.

Tämä ei siis minusta ole asia mihin kannattaa nyt kovinkaan suuria voimavaroja hukata. Tärkeämpää on se, että saamme suomalaisiin yrityksiin jatkossakin osaavaa henkilökuntaa ja siihen kannattaa panostaa. Emme siis saa unohtaa panostuksia peruskouluun, toisen asteen koulutukseen ja korkeakouluihin ja tutkimukseen. Opiskelujärjestelmämme kaipaa muita uudistuksia lukukausimaksuja kipeämmin. Alakoulujen opetusryhmät, erityispalvelut ja oppitakuu jokaiselle oppilaalle ovat sellaisia mistä on syytä kantaa huolta. Itse olen esittänytkin, että kaiken pitäisi lähteä liikkeelle opetusryhmien koista ja sitä kautta siitä, että me opettajat saisimme keskittyä siihen työhön missä olemme ammattilaisia. Lukio ja muuta toisen asteen koulutusta on syytä kehittää ja yhteistyömuotoja parantaa, vaikka itse ehdottomasti haluan säilyttää nämä kaksi opiskelulinjaa erillään kuin myös ammattikorkeat ja yliopistotkin. Yhteistyötä ja opiskeluketjuja on kuitenkin syytä kehittää. Myös oppilaitosten vahvuudet tulee saada selkeämmin esille ja vahvistaa tätä osaamista. Ja oma lukunsa on opiskelijoiden tilanne mikä pitää nostaa nyt esille aivan uudella tavalla ja tehdä myös päätöksiä. Eilen teekkariopiskelijat soittivatkin ja kyselivät ajatuksiani opintotuesta ja esittämäni malli koettiin hyväksi ja järkeväksi. Se pitää sisällään täysin uudistetun opintotukijärjestelmän mikä mahdollistaa täysipäiväisen opiskelun ja antaa mahdollisuuden myös työntekoon kun opiskelut etenevät. Mallini löytyy kokonaisuudessaan tuolta Tavoitteita-sivulta.

Tämä eilen soittanut Teekkari-opiskelija piti tuota työnteon mahdollisuutta äärimmäisen tärkeänä. Hän korosti sitä, että tämä opiskeluajan työnteko on tietyllä tavalla osa opiskelua – työkokemusta. Kiitti malliani.

Hieman olisin vielä halunnut tässä kommentoida SDP:n alkavaa tv-kampanjaa. Ihmettelen syvästi sitä, että demarit jatkavat edelleen yhteiskuntamme repimistä kahtia ja vastakkainasettelua ja pelottelukampanjaansa. Luulin jo, että nyt on yhteistyön tekemisen aika alkanut, mutta ehkäpä se koskee vain muita puolueita demareita lukuun ottamatta.

Puoluesihteerimme Taru Tujunen totesi, että ”Nämä mainokset eivät ole totta. En usko, että kukaan ihminen tässä maassa uskoo, että kokoomus haluaisi suomalaisille pahaa” Onneksi meidän puolue tulee keskittymään mainoksissa asioidemme ja oman linjamme esittelyyn eikä toisten mollaamiseen. Kampanjamme esitellään ensi viikolla.

Minusta tuo demarien tv-kampanja on jopa mauton. Mopo on karannut pahan kerran. Siinä esimerkiksi vanhukset eivät pääse vessaan elleivät maksa ensin, ekaluokkalaisten pitää tuoda opettajalle omenan sijaan setelinippu ja työpaikalla pomot heittävät tikkaa tauluun, jota työntekijä kannattelee kasvojensa edessä. Onko tämä nyt sitten SDP:n mielestä asiallista kampanjointia ja järkevää Suomen rakentamista?

….

Tänään Kahvila Korva avoinna Riihimäellä Hämeenkatu 38:ssa kello 10-13. Isäntänä Riku Bitter ja paikalle on tulossa myös muita kokoomusehdokkaita. Eli tervetuloa kahville ja korvapuustilla ja juttelemaan.

Kampanjamme väkeä liikkeellä muuallakin päin Hämettä. Eli ei muuta kuin jutulle kun Tienviitat näkyvät 🙂

….

Kahvila Korva päivä Riihimäellä takana. Aluksi aamulta kymmeneltä näytti kovin hiljaiselta, mutta ennen puoltapäivää väkeä alkoi liikkua kivasti ja jälleen kahvi ja korvapuustit tekivät kauppansa. Mukana tällä kertaa Riihimäen toimistolla oli myös heinolalainen ehdokkaamme Timo Ihamäki. Kiitokset toiselle Timolle mukanaolosta. Yhteispelillä saamme aikaiseksi parhaan tuloksen.

Tänään keskustelin myös terveyskeskuskuntayhtymän yhden hallituksen jäsenen kanssa viikolla kahvikupin ääressä esille nousseesta hoiva-alan sijaiskysymyksestä. Kysymys siis kuului niin, että sijaistarvetta on, mutta sijaisia ei edes yritetä hommata. Tämä tieto tuli suoraan työntekijöiltä ja lupasin asiaa selvittää. Jos tämä pitää paikkansa niin täytyy olla enemmän kuin huolissaan. Tällä mallilla poltamme loppuun ne vähätkin ammattilaiset tai karkotamme heidät muille aloille. Hoiva-alan ihmisistä ovat he sitten laitosapulaisia, lähihoitajia, sairaanhoitajia tai lääkäreitä kannattaisi nyt pitää hyvää huolta ja tukea heitä työssäjaksamisessa. Asia noussee siis esille seuraavassa terkkarin yhtymähallituksen kokouksessa ja tähän tietoon pitää saada yksiselitteinen vastaus.

Kiitokset Bitterin Rikulle ja Ojapalon Tainalle, jotka tänään emännöivät ja isännöivät kahvilaamme. Kaikki oli juuri niin kuin pitää.

Nyt veljeni häihin ja huomenna uuteen kampanjapäivään.

Kommentit