Lauantai, 23.06.2007

Blogi, lauantaina 23.06.2007

Juhannupäivä kotijärvellä kummilapsien ja ystäväperheiden kanssa. Vaikea keksiä parempaa. Saimme nauttia lämpimästä säästä, pihapeleistä, nuotion herkuista ja tottakai suuren saunan hyvistä lämmöistä.

Mielenkiinnolla sai myös seurata tänään EU:n huippukokouksen etenemistä. STT:n tekstiviesti palvelu piti hyvin ajantasalla ja viestit kertoivat hyvää kieltä tilanteen vaikeudesta. Ensin viesti, että tulos on syntymässä, sitten viesti, että tulos syntyi ja sitten, että ei syntynytkään ja lopulta sitten tärkein: Euroopan unionin jäsenmaat löysivät sovun kiistellystä perussopimusuudistuksesta. Yksimielisyys löytyi Brysselin huippukokouksessa kello 4.30 aamulla. Neuvottelut siis jatkuivat läpi juhannusyön. MTV3:n uutisten mukaan sopimus hiotaan loppuun lokakuuhun mennessä ja näin se tulee korvaamaan kansanäänestyksissä kaksi vuotta sitten kaatuneen perustuslain. Uuden sopimuksen on tarkoitus astua voimaan kesään 2009 mennessä, jolloin pidetään EU-parlamentin vaalit.

Aiemmin kansanäänestyksissä vaikeuksiin joutuneen alkuperäisen perustuslain oli tarkoitus alunperin yksinkertaistaa EU:n sopimuksia ja tuoda unionia samalla lähemmäksi kansalaisia. Nyt tuoreeltaan syntynyt uusi sopu ei kuitenkaan näyttä nykytekstejä yksinkertaistavan, kansalaisillekin vaikea kompromissi uhkaa jäädä etäiseksi.

Tärkeintä on kuitenkin se, että uuden sopimuksen myötä määräenemmistöpäätöksiä tullaan EU:ssa lisäämään. Enää ei siis vaadita niin useissa asioissa yksimielisyyttä. Tämä on minusta EU:n toiminta ja uudistusmiskyvyn kannalta keskeisen tärkeä asia. Samalla kansalaisten perusoikeusasiakirjasta tulee sitova kaikille muille paitsi Britannialle.

On varmasti totta, että jos sopimusta ei olisi saatu syntymään pienien kompromissien kautta niin olisi ollut aito vaara, että EU olisi kangistunut ja lopulta ehkä pahimmassa tapauksessa jopa hajonnut. EU-parlamentaarikkomme Alexander Stubbin totesi sopimuksen syntymisen jälkeen, että nyt EU:sta voi kehittyä Yhdysvaltain kaltainen maailmanpoliittinen vaikuttaja.

SOPIMUKSEN SISÄLTÖ (Lähde MTV3)

– EU:n uudistettu perussopimus korvaa kaatuneen perustuslain. Se on tarkoitus saada lopullisesti valmiiksi lokakuussa.

– Sovun sisältö on monilta osin alkuperäisen perustuslain mukainen. Se muun muassa lisää enemmistöpäätösten määrää ja antaa lisää valtaa EU-parlamentille.

– Kiistelty jäsenmaiden äänivallan uudistus siirtyy Puolan vaatimuksesta vuoteen 2014 tai 2017.

– Kansalaisten perussoikeusasiakirjasta tulee laillisesti sitova. Britanniaa sitovuus ei koske.

– Yhteistyötä tehostetaan poliisi- ja oikeusasioissa. Britannian ei ole pakko tulla yhteistyöhön mukaan.

– Kansallisten parlamenttien mahdollisuutta valvoa EU-lainsäädäntöä parannetaan.

– Perustuslain viittaukset EU:n lippuun ja hymniin poistettiin.

– EU:n ulkoministerin virka käytännössä perustetaan, mutta kiistelty ministerin nimitys poistettiin. Virkaa kutsutaan EU:n korkeaksi edustajaksi. Hän on jatkossa myös EU-komission varapuheenjohtaja.

– EU saa myös oman presidentin, joka johtaa puhetta jäsenmaiden ministerikokouksissa.

– Kaikkien jäsenmaiden on vahvistettava sopimus kansallisesti, jotta se tulee voimaan. Ratifiointi on tehtävä myös niissä maissa, jotka ehtivät vahvistaa alkuperäisen perustuslain.

Kommentit