Lauantai, 21.06.2008

Blogi, lauantaina 21.06.2008

Juhannus sujunut rauhallisesti. Hieman vettä, mutta muuten mukavaa kesäsäätä ja sen minkä kesä kastelee sen se myös kuivaa. Nyt aamulla uudet tulet rosvopaistimonttuun ja tänään tarkoitus herkutella aidolla rosvon lampaalla ja myös villisialla. Lanttua, perunaa, porkkanaa, sipulia ja pataattia seuraksi. Illallinen on valmis.

Yleisesti ottaen juhannus on myös sujunut onneksi rauhaisasti. Kuitenkin viisi kuolunuhria on tämäkin keskikesän juhla vaatinut, mutta ei yhtään hukkunutta. Toivotaan ettei tulekaa. Malttia vesillä.

Maailmalla ei tämän juhla näy ja näin olemmekin saaneet seurata mm. sitä miten Lissabonin eli EU:n perussopimus etenee Irlannin kansanäänetyksen jälkeen. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy totesi perjantain huippukokouksessa, että EU:n laajentumista on turha suunnitella, jos nyt ei sopimusta saada aikaan. Olen samaa mieltä. Nyt olisi tärkeää löytää ohjenuora EU:n kehittymiselle ja se vaatii nyt yhteisiä uusia pelisääntöjä. Kroatia on kärkkynyt nyt jäsenyyttä, mutta ehkä he saavat nyt odottaa. EU-johtajat jatkavat työtä asian eteen ja toivotaan, että ratkaisu löytyy.

Mielenkiintoista ja harmillista on ollut sekin, että EU ei näytä löytävän apua hurjasti nousseiden polttoainekustannusten kuriin saamiseksi. Niistä kärsii jo tavalliset ihmiset ja perheet, mutta myös kovalla kädellä yrittäjät erityisesti kuljetusala ja mm. pienyrittäjät. Itse sain esimerkiksi yhdeltä tukijaltani soiton Hämeenlinnasta ja hän kertoi siivousalayritykselle tilanteen jo olevan tukala. Sielläkin vaikea siirtää nousuja hintoihin.

Tilanne on vaikea jo siksikin, että jos nyt verohelpotuksilla hintoja ryhdytään alentamaan niin se loisi kierteen missä raakaöljyn tuottajamaat lähtisivät uuteen hinnannousu kierteeseen. Ehkä paras ratkaisu olisi minusta muunlaiset tukitoimet ja niitä onkin nyt syytä selvittää. Perheille esimerkiksi perheverotusmahdollisuutta ja työmatkavähennysten kehittämistä.

Ongelma lähtee siitä, että olemme perinteisten polttoaineiden suhteen liian riippuvaisia koko EU:ssa tuontiöljystä ja se näkyy meillä. Onkin hyvä, että nyt ryhdytään myös listaamaan EU-maiden omia öljyvarantoja. Tilanne liikaa olettamuksien varassa. On myös entistä nopeammin ryhdyttävä helpottamaan tilannetta muiden energiamuotojen suhteen. Olen pitkään puhunut mm. biokaasun puolesta autoissa erityisesti jakelu- yms. autoissa ja myös sähköautot ja muutamat muut uudet tekniikan tekevät tuloaan. Ne eivät tätä ahdinkoa nopeasti ja ei varmasti kokonaan helpota, mutta toivotaan osa-apua. Myös sopimustekniikka tullee muuttumaan. Tilanne siis vatii toimia monella eri rintamalla.

Mutta tämä nyt tässä riittäkööt maailmalta ja meiltä. Nyt rosvopaistimonttuun lisää puita ja illalla herkuttelemaan.

Kommentit