Lauantai, 20.12.2008

Blogi, lauantaina 20.12.2008

Syksyn aikana SDP on puhunut paljon vaihtoehtobudjettinsa puolesta. Nyt päättynyt viimeinen eduskuntaviikko osoitti, että edes tuo jakotynnyri ei monellekaan sosialidemokraatille riittänyt. Esimerkiksi SDP äänesti ensin yksimielisesti sen puolesta, että ensimmäisen lapsen lapsilisää korotettaisiin. Mutta sitten jo osa porukasta esitti, että sen lisäksi, että lapsilisää voitaisiin maksaa myös 17-vuotiaille. Tämä esitys hajotti demariryhmän ja 17 heidän kansanedustajaa äänesti tuo puolesta ja 19 vastusti. Vaihtoehtobudjetin pohja siis putosi mm. näin pois. Ja tämä ei suinkaan ollut ainoa missä demariryhmä oli hajallaan ja oman vaihtoehtosubjetin raamit pettivät. Rahaa haluttiin siis jakaa vielä sitä muka yhteistä vaihtoehtobudjettiakin enemmän. Mutta mielenkiintoista oli se, että SDP:n joukoissa ei siis oltu yksimielisiä oman vaihtoehtobudjetin toimivuudesta ja riittävyydestä vaan tukea löytyi myös muiden oppositiopuolueiden ehdotuksille.

Myös vasemmistoliiton esitys varallisuusveron palauttamisesta jakoi demariryhmän äänin 18-15 ja vasemmistoliiton palauttamista esitystä kannatti myös tosin yllärys yllätys keskustan Markku Uusipaavalniemi.

Hieman kun tuota SDP:n vaihtoehtobudjettia tarkemmin tutki niin mielenkiintoista oli tutkailla hieman mistä he oikein uskoivat tuon rahan sitten löytyvä kaikelle mahdolliselle mitä oli pakko luvata hallituksen budjettiesityksen päälle. Laskusuhdanteesta huolimatta SDP:n verotuloarviot ovat vielä hurjemmat kuin viime vuonna. Hallituksen esitykseen nähden SDP arvioi, että valtion tuloverokertymän valtiovarainministeriön esitystä + 500 miljoonaa paremmaksi. Arvonlisäverokertymän 630 miljoonaa paremmaksi, alkoholiverokertymän 150 miljoonaa suuremmaksi ja uutena verona Wind Fall veron tuotoksi + 475 miljoonaa. Mielenkiintoista tässä on se, että vielä viime vuonna he arvioivat kyseisen veron tuovan valtiolle 100 miljoonaa vähemmän. Uutena verona demarit esittivät ensi vuodelle myös 135 miljoonan euron pakkausveroa, arvopaperikaupan varainsiirtoveroa + 400 milj. sekä jäteveron laajennusta + 125 miljoonalla eurolla. Korkotuloarvio oli hallituksen esitystä + 10 miljoonaa suurempi ja osinkotuotot + 100 miljoona. Vaikka siis talouskasvu on hidastumassa voimakkaasti. Ja vielä Suomen Pankin voiton tuloutus + 60 miljoonaa. Eli yhteensä SDP:n tuloarviot ensi vuodelle ovat yhteensä 2,585 miljardia euroa suuremmat kuin hallituksella.

Tämä on aika erikoista, kun heikkenevien talousnäkymien vallitessa voi pahimmassa tapauksessa käydä niin, että VM:nkin verotuloarvioita joudutaan jälleen alentamaan. Mutta ehkä tämä hieman kertoo siitä mille varalle tuo vaihtoehtobudjetti on rakennettu.

Eli vaihtoehtobudjetissaan SDP teki jälleen uuden määrärahalisäyksien ennätyksen. SDP:n lisäykset nousevat yli 2,3 miljardiin euroon. Ja kun SDP:n viime vuonna esittämät, pysyvät menolisäykset olisivat jääneet pohjiin. Tämä olisi pahentanut valtiontalouden alijäämää edelleen 1,3 miljardilla eurolla.

Ensi vuonna maamme hallitus joutuu ottamaan velkaa 2,64 mrd. euroa. No mikäli oletamme, että hallituksen verotuloarvio on oikeampi kuin SDP:n, niin SDP:n viime- ja tämänvuotisen vaihtoehtobudjetin seurauksena valtiontalouden alijäämä olisi ensi vuodelle reippaasti yli 6 miljardia euroa (2,64 mrd. + 1,3 mrd. + 2,3 mrd. euroa). Tämä jouduttaisiin kattamaan ottamalla lisää valtionvelkaa.

Uskoisin, että näin suuri alijäämä ja velanoton kiihdyttäminen vaikuttaisivat todennäköisesti Suomen lainojen korkotasoon ja moneen muuhunkin. SDP:n vaatimat, miljardeihin nousevat menolisäykset hallituksen jo erittäin elvyttävän budjetin päälle ovat siis käsittämättömän lyhytnäköisiä tässä vaiheessa. Mikäli valtion menoja kasvatetaan nyt rajusti niin Sokea Reettakin näkee, että jossain vaiheessa menoja on pakko leikata tai veroja korottaa. Näin ollen ennakoiva säästäminen lisääntyy, eikä lisävaroja laiteta kulutukseen. Valtavat ”elvytys”paketit voivat siis kääntyä alkuperäistä tavoitetta – kulutuskysynnän lisäämistä – vastaan.

Itse olen sitä mieltä, että nyt voidaan ja pitääkin elvyttää, mutta tarkalla harkinnalla sekä kohteiden että kokonaispanostuksen osalta. Juuri niin kuin ensi vuoden ennätyselvyttävä valtionbudjetti tekeekin. Mutta tässä hieman huomioita tuosta SDP:n vaihtoehdosta jota teistä muutamat kyselivät. Eli se siitä ja sen kestävyydestä.

Tänään lähden itse aamusta nyt Nastolaan. Nastolan Kokoomus järjestää siellä Kokoomus kuuntelee -kahvitapahtuman ja olen luvannut mennä mukaan. Kiva lähteäkin markkinatunnelmaan kokoomuksen teltalle. Illalla teen sitten pienen paluun myös salibandypuuhiin, kun Laaka pelaa vuoden viimeisen ottelunsa Riihimäen Urheilutalolla. Peli alkaa siis jo poikkeuksellisesti kello 17.00. Vauhdikas päivä siis luvassa.

….

Tänään aamulla suuntasin siis sumussa ja myös hienoisessa loskassa Nastolaan. Itseasiassa matkalla jo hyvin lähellä kotiamme näin karmean tapahtuman. Matkailuauto oli suistunut ojaan ja tulos oli hirveä. En olisi uskonut, että auto voi sellaiseksi mennä. Tosin kun lasikuitua ovat niin tulokset hirveitä. Nytkin vain oikeastaan kehikko jäljellä. Toivotaan, että ei pahempaa.

Nastolaan ehdin kuitenkin ajoissa vaikka hieman ajonopeutta sään takia laskinkin. Näin minusta pitäisi enemmän maassamme nykyisin toimiakin. Turhaa nastarengasajelua tai ainakin lailla säädeltyä talvirengas kaluamista vähemmälle ja omaa harkintaa sään mukaisiin renkaisiin. Ja samaa myös talvinopeuksiin. Vähintäänkin moottoritiet tulisi uudistaa muuttuvin nopeusrajoituksin. Nykykäytäntö renkaiden ja nopeusrajoitusten kannalta surkea ja järjetön. Työtä siis riittää.

Nastolan Rakokivessä torilla väkeä riitti. Oli mukava huomata miten osa väestä tuli varta vasten minua tapaamaan ja halusivat lähettää matkaan myös materiaalia ja enemmän vielä ajatuksia ja toiveita. Keskusteluissa esillä niin paikalliset asiat, Päijät-Hämeen maakunnan asiat, mutta myös tietenkin taloushaasteemme ja myös ministerivaihdoksemme. Erittäin hieno tilaisuus ja myös Nastolassa ollaan näin laajentamassa Korvakahvila kulttuuria myös laajemminkin vaalien välillekin. Juuri niin kuinka kuunteleva puolue toimii. Sellainen jolla on korvat. Tästä on tulossa kova juttu, jos se ei sitä jo peräti nyt ole. Väki on ottanut uudenlaisen tapamme tehdä politiikkaa vastaan aivan mahtavasti ympäri maan.

Torilta sitten kiirehdimme vielä paikalliseen S-Markettiin kuuntelemaan Nastolan Pikkupelimanneja ja sieltä sitten Riihimäelle auttamaan kavereitani RSS Laakan salibandyottelun järjestelyissä. Tein vuosikaudet Laakan pelien kuulutukset ja olin mukana aktiivisesti seuran johdossakin ja tänään oli kiva vapaapäivän päätteeksi palata myös mikin varteen. Hieno divaripeli ja vielä makea voitto laakalaisille kauden päätteeksi. Nyt jo kotona ja tästä on hyvä laskeutua pikkuhiljaa jouluun. Huomenna suuntaamme Sadun veljen pientä poikaa katsomaan Tampereelle ja katsotaan mitä päivä sitten tuo. Ei mitään merkintöjä kalenterissa. Näyttää hyvältä.

Kommentit