Lännen ja myös sen osana Suomen vahvistettava aseapua Ukrainalle – Ukraina tarvitsee myös humanitääristä apua yhä enemmän, kun talvi tulee

Blogi, perjantaina 19.08.2022

Vaikka Suomessa lehtien sivuja on jälleen kerran täyttänyt erilaiset kohu-uutiset ja otsikot maamme pääministeri Sanna Marinista (sd.). Tuntui eilen siltä, että SDP:n kesäkokouksessa ei ollut mitään uutisarvoista politiikanaihetta tai -avausta. Ei niistä ainakaan yksikään ylittänyt median uutiskynnystä. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei päässyt puolueen kesäkokouksesta kameroiden eteen asia-asioiden kanssa ja kertomaan demareiden tavoitteita politiikan syksyyn, vaan joutui selittelemään Marinin tekoja ja toimia ja vakuuttelemaan, että kaiken tämän keskellä SDP seisoo oman puheenjohtajansa tukena.

Hallituskumppaneiden riveistä on kuitenkin kuultu jo toisenlaisiakin kannanottoja. Näyttää siltä, että ainakin keskustan riveissä alkaa osalla olla mitta täynnä Marinin toimintaan. Mielenkiintoista nähdäkin miten tilanne etenee ja alkaako pääministerin vapaa-ajanvietto näkyä yhä enemmän myös hallituksen toimintakyvyssä ja päätöksenteossa?

Mutta yhtä asiaa ei tällaiset kohut saa varjoonsa jättää. Vetoakin Marinin hallitukseen, että tehkää pian päätös seuraavasta aiempaa suuremmasta aseapupaketista Ukrainalle. Olen jopa itse pohtinut, että voisiko Suomi tilata Patrialta esimerkiksi uusia Patria 6×6 -vaunuja NEMO-kranaatinheitinjärjestelmin ja Sakolta esimerkiksi moderneja aseita TRG-tarkkuuskivääreitä. Näillä tilauksilla vahvistaisimme edelleen myös omaa huoltovarmuuttamme ja varmistaisimme samalla työtä ja kasvua omaan maahamme. Ja kokonaisuus olisi sellainen mitä Ukraina todellakin sodan pitkittyessä tarvitsisi.

Puolustusvaliokunnan jäsenenä tiedän aiemmat pakettimme ja niiden sisällön. Ne on meillä leimattu salaisiksi turvallisuuden ja myös apupakettien perille saamisen varmistamiseksi. Siksi en voi mennä niiden yksityiskohtiin, enkä myöskään kommentoida tai edes oikoa julkisuudessa esitettyjä väitteitä tai kerrottua näistä. Ja tärkeintä nyt onkin, että jatkoa avulle seuraa. Seuraava sotilasapupaketti Ukrainaan pitäisi Marinin hallituksen päättää mieluummin jo tällä viikolla kuin myöhemmin. Ja toivon, että se paketti on kovaa rautaa ja tehokasta apua.

Myös toivon, että seuraavien pakettien yhteydessä lisätään myös humanitääristä apua Ukrainaan. Talvi tulee helteisen kesän jälkeen kuitenkin aivan varmasti ja myös ruuastakin maassa tullee pulaa. Eli toisena pitäisi nyt päättää ruoka-avusta, muonapaketeista ja myös terveydenhoidon yms. materiaalipaketeista.

Ja vetoan myös teihin kaikkiin, että tehdään me jokainen myös itsekin se mitä voimme. Avun tarve meiltä jokaiselta ei ole mihinkään vähentynyt tai kadonnut, vaan päinvastoin. Apua voimme jokainen antaa helposti esimerkiksi täältä: Miten auttaa ukrainalaisia. Tämän päivän oman apuni ohjasin UN Womenin kautta. Tämän aamuinen lahjoitukseni meni siis tytöille ja naisille. Valitse sinäkin oma kohteesi ja auta omien mahdollisuuksiesi mukaan.

Ollaan yhdessä Ukrainan ja ukrainalaisten tukena lopulliseen voittoon asti.

 

 

 

 

 

 

Kommentit