Kuunteleeko Keskusta enää edes mahdollista presidenttiehdokastakaan? – Olli Rehn varoittaa heikkenevistä työllisyysnäkymistä ja pysyvämmästä pudotuksesta

Blogi, sunnuntaina 13.09.2020

Onko Suomi ajamassa ykkösluokassa päin seinää?

Tätä on viime aikoina joutunut pohtimaan yhä useammin. Eilen aamulla jälleen nyt vuorostaan Keskustan tuore puheenjohtaja Annika Saarikko myönsi hallitusohjelman talousperustalta pudonneen pohjan pois. Hengen vedon jälkeen Saarikko kuitenkin kertoi keskustan estävän hallitusohjelman avaamisen ja korjaamisen. Pääministeri Sanna Marinhan on jo aiemmin kertonut pääministeripuolueen olevan valmis hallitusohjelman korjaamiseen, mutta ”muiden sen estävän”. Saarikko paljasti juurikin keskustan olevan esteenä.

Keskustan toiminta herättää yhä suurempia kysymysmerkkejä. Ja myös ihmetystä. Entinen tarkan talouden ja vahvan työllisyyden puolustajapuolue on nyt vastarannan kiiski. Keskusta haraa vastaan tosiasioiden tunnustamista nelinraajoin ja estää välttämättömän hallitusohjelman päivittämisen. Tilannehan on nyt se, että tulopuolelta on jo aikoja sitten pohja hallitusohjelmassa romahtanut ja nyt keskusta pitää kivenkovaa kiinni, että menopuolta ei voida päivittää muuttunutta tulopuolta vastaavaksi. Miksi ihmeessä?

Mitä ihmettä keskusta pelkää hallitusohjelman korjaamisessa?

Yleisesti uskotaan, että keskusta vastustaa hallitusohjelman korjaamista maakuntahallinnon menettämisen pelossa. Sote-maakuntahallinto on osoittautumassa mahdottomaksi yhtälöksi ja kalliiksikin ja nyt myös maakunnissa myös keskustalaiset ovat heränneet virityksen älyttömyyteen. Myös maakuntien ja kaupunkien sekä monien kuntien lausunnot ovat sellaisia, että maakuntahimmelille ei juurikaan enää keskustan eduskuntaryhmän johtoa ja puoluejohtoa laajemmin kannatusta lyödy. Moni uskoo keskustan aidosti nyt pelkäävän, että hallitusohjelman avaaminen pudottaisi sote-maakuntavirityksen pois? Myös moni keskustalainen kuulemma odottaa vesikielellä syksyn seuraavaa lisätalousarviota ja sen velkajakovaroja. Huhut kertovat, että lisätalousarvio olisi vähintään 5 miljardia euroa tai jopa 10 miljardia ja näitä rahoja kepulaiset mielivät jaettavaksi kotinurkilleen. Näin muuten kävi jo kesäkuunkin 5,5 miljardin velkarahalisurissa. Jo eroamaan joutunut avustajakunta kuulemma kyseli keskustan kansanedustajilta toiveita tiehankkeista joita voisi lisätalousarvion ”elvyttävien rahojen” velalla hoidella ja niitä hoideltiinkin.

MTV3 UutisExtrassa toimittaja Juha Kaija haastatteli Suomen Pankin pääjohtajaa Olli Rehniä.

Nyt myös MTV3:n UutisExtrassa keskustalainen Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn liittyi hallituksen herättelijöihin. Rehn totesi, että maamme työllisyysnäkymät ovat heikentyneet entisestään kesäkuulta. Rehn pitäisi huomenna esitellä hallitukselle Suomen Pankin tuorein talousennuste ja nähtäväksi jää herättääkö sekään keskustaa ja muuta vasemmistohallitusta välttämättömiin toimiin.

Nyt Rehn toteaa, että koronan myötä tapahtunut ”työllisyyden pudotus saattaa olla pysyvämpi kuin on arvioitu”. Rehn totesi Juha Kaijan haastattelissa 12.9.2020 MTV3:lla, että…

”Virallisissa tilastoissa arvioidaan työllisyyden pudotus aika pitkälti väliaikaiseksi, mutta jos se tulkitaan pysyväisluonteiseksi tasopudotukseksi, mihin voi olla perusteita koronakriisin syvyyden takia, silloin työllisyysasteen trendi ei ole niinkään 72:n vaan 70,5:n tasolla.”

Yksi totuus on se, että Marinin hallitusohjelmaan kirjattu 75% työllisyysastetavoite ei ole toteutumassa. Sekään ei siis ole Keskustaa saamassa avaamaan hallitusohjelmaa. Myös laajemmin huoli maamme vientiteollisuuden kilpailukyvyn heikkenemisestä kasvaa. Moni pelkää ja uskookin, että UPM:n Kaipolan tehtaan sulkemispäätös oli vasta alkusoittoa.

Rehn muuten nosti haastattelussa esille mm. metalli- ja teknologiateollisuuden tilanteen, mutta myös laajemmin paikallisen sopimisen. Tästähän eilen täällä kirjoitikin. Rehn toivoi, että paikallista sopimista hyödynnettäisiin nyt laajemmin sillä koronakriisi on lyönyt eri aloja ja yrityksiä eri tavoin.

Saa nähdä pitääkö Keskusta ja Marinin hallitus laput silmillään myös alkuviikon budjettiriihessä ja ummistaako he korvansa myös asiantuntijoiden puheilta?

….

Tänään kävimme katsomassa kummitytön salibandypelejä Janakkalan Turengissa ja hieman jo tehty syksyn pihatöitä täällä Pekkalassakin. Petterin, Benin ja Maaritin puille jänissuojia ja vähän muutenkin syksyyn valmistautumista. Nyt taidan kuitenkin lähteä Shellille. Formulailtaa siellä. Huomenna sitten maakuntahallituksen kokousta ja kohti budjettiviikkoa. Tällä kertaa näin oppositiosta katsellen. Huolestuneena.

Kommentit