Kuuden kunnan liitos varmistui Hämeenlinna kasvaa yli 65 000 asukkaan kaupungiksi

Uutiset, maanantaina 26.11.2007

Hämeenlinnan seudun kuntaliitos varmistui maanantaina 26.11.2007, kun kuuden kunnan kunnanvaltuustot vahvistivat liitoksen. Hauho, Kalvola, Lammi, Renko ja Tuulos yhdistyvät Hämeenlinnan kaupunkiin vuoden 2009 alussa ja näin kaupungin väkiluku nousee yli 65 000 asukkaaseen. Vain Lammilla ja Rengossa kuntaliitos vaati valtuustossa äänetyksen, kun muissa kunnissa päätös syntyi yksimielisesti.

– Haluan onnitella Hämeenlinnaa ja Hämeenlinnan seutua uraauurtavasta ratkaisusta. Uskon, että ratkaisu on oikea ja tuo yhtenäiselle alueelle lisää mahdollisuuksia menestyä alati kovenevassa kilpailussa, totesi kansanedustaja Timo Heinonen.

Heinoselle kuntaliitosasia on läheinen, sillä paraikaa myös Hyvinkää-Riihimäen talousalueella selvitetään liitosselvityksen mahdollisuuksia. Talousaluetoimikunnan puheenjohtajana Heinosella on ollut keskeinen rooli ensimmäisen vaiheen selvitystyössä. Hyvinkään, Riihimäen, Hausjärven ja Lopen liittyessä yhteen syntyisi vielä uutta Hämeenlinnaankin suurempi kasvukunta. Uuden kunnan väkiluku nousisi yli 90 000 asukkaaseen.

– Tänään päätimme selvityksen ensimmäisen vaiheen käsittelystä. Selvitykset toimitetaan alueemme kuntien valtuutetuille ja hallituksille joulukuun alussa ja 4.12. kokoonnumme yhteen tekemään ratkaisuja jatkosta. Tässä vaiheessa yhteisen sopimuksemme mukaisesti en halua ottaa kantaa siihen miten asiassa edetään. Katsotaan selvitykset ja tehdään ratkaisuja sitten, totesi Heinonen oman alueensa selvityksestä.

Hämeenlinnan seudulla kuntaliitospäätös syntyi Lammilla valtuustossa äänin 16-11 ja Hauholla äänin 17-4. Rengossa, Tuuloksessa ja Hämeenlinnassa päätös syntyi yksimielisesti. Kalvolassa yhdistymisestä jätettiin yksi eriävä mielipide. Uusi Hämeenlinna syntyy virallisesti vuoden 2009 alussa.

– Meillä aikataulu on jokatapauksessa toinen. Meillä on vasta selvitetty kuntaliitosselvityksen edellytyksiä ja tilanteemme on täysin erilainen kuin Hämeenlinnassa, missä pienet kunnat liittyivät selkeästi suurempaan Hämeenlinnan kaupunkiin. Meillä on kaksi vahvasti kasvaa ja vetovoimaista kaupunkia ja kaksi vahvasti kasvavaa maalaiskuntaa ja siinä rajana kuntarajan lisäksi vielä reilu puolenkymmentä erilaista rajaa, vertasi Heinonen Hämeenlinnan ja Hyvinkää-Riihimäen seudun tilanteita viitaten näin mm. Hyvinkään ja muun alueen välissä olevaan maakunta-, sairaanhoitopiiri-, vaalipiiri-, TE-keskus-, toisenasteen ammattilisen koulutuksen, ammattikorkeiden ja muiden vastaavien rajaan.

– Ne tekevät meidän työstämme aivan eri kokoluokkaa olevan ja myös aivan omaa vaikeustasoa olevan, Heinonen valotti tilannetta.

Kommentit