Kuntavaalien siirto haastaa rajulla tavalla demokratiaa – Kesäkuussa tilanne voi olla vielä huhtikuuta pahempi?

Blogi, lauantaina 06.03.2021

Tänään pääministeri Sanna Marinin hallitus ja Oikeusministeriö tekivät rajun päätöksen. Hallitus luopui vaalien siirrossa parlamentaarisesta yksituumaisuuden vaateesta ja päätti siirtää kuntavaalit. Aiemmin hallitukset ovat kunnioittaneet sitä periaatetta, että vaaleista päätetään yhdessä parlamentaarisesti kaikkien puolueiden kesken. Nyt tämä perinne rikottiin ja jatkossa hallitukset voivat hyvin tähän vedoten käyttää vastaavaa hyväkseen siirtääkseen syystä tai toisesta vaaleja eteenpäin tai haluamaansa paikkaan.

Kuvituskuva vaaliuurnasta, uurna, vaalit, äänestys.

Covid-19 ei estänyt Yhdysvaltain presidentin vaaleja eikä vaaleja monessa muussakaan maassa, mutta meillä siihen vedottiin ja hallitus päätti vaaleja lykätä eteenpäin. Kysymys kuuluukin, että onko meidän demokratia niin heikko, että se ei tällaista tilannetta olisi pystynyt muuten hoitamaan? Ja vastaan itse, että ei ole. Tämä vain on osoitus Oikeusministeriön vakavasta epäonnistumisesta kuntavaalien valmistelussa. Kysymys kuuluu, että miten jälleen kerran tilanne pääsi Marinin hallituksen yllättämään ja toimiin ryhdytään vasta reagoiden sylissä olevaan ongelmaan kuin olisi valmistauduttu huolella etukäteen tulevaan tilanteeseen. Koronaturvalliset vaalit olisi voitu järjestää hyvin 18.4.2021 ja olen valitettavasti hyvin vakuuttunut, että ei korona ole poissa seurastamme vielä uutenakaan vaalipäivänä 13.6.2021.

Kesäkuulle siirtoa voi jopa pitää hyvinkin epäoikeudenmukaisena senkin takia, että silloin on vasta osa suomalaisista rokotettu. Toki niin olisi ollut 18.4., mutta nyt vaaleja siirrettiin niin olisi ollut äänestäjien näkökulmasta oikeudenmukaista siirtää vaaleja sitten niin, että koko rokotteen haluava aikuisväestö olisi rokotettu. Nyt voi hyvin käydä niin, että eri ikäryhmät ovat erilaisessa asemassa kesäkuuksi siirretyissä vaaleissa.

Mutta itse en siis hyväksy vaalien siirtoa ja suurin syy siihen on se, että minusta vaaleja ei pidä siirtää kuin kaikkien puolueiden yksimielisellä päätöksellä. Ja nyt kun Perussuomalaiset sanoivat, että siirto ei käy niin sitä olisi pitänyt demokratian näkökulmasta kunnioittaa ja tehdä vaalit 18.4.2021 koronaturvallisiksi. Lisätä ennakkoäänestyspäiviä, pidentää vaalisunnuntain äänestypäivä kahteen päivään ja tuplata äänestyspaikkojen määrä. Ja myös tuoda äänestyspaikkoja ulkoilmaan jne. Kaikki tämä olisi ollut mahdollista tehdä.

Olen surullinen demokratiamme näkökulmasta. Mutta toivottavasti nyt hallitus ryhdistäytyisi ja ottaisi tämän koronatilanteen vakavasti. Mieluummin toimitaan etunojassa, kuin aina vasta ongelmiin reagoiden.

Kello 16.22

Oikeusministeriön ja sen vaaleista vastaava johto epäonnistunut vakavalla tavalla

Olen tässä nyt jonkin aikaa kuunnellut Marinin hallituksen ja Oikeusministeriön kiemurtelua tämän kuntavaaliasian kanssa. Valitettavasti joudun nyt toteamaan, että Oikeusministeriö ja sen johto ja vaalijohto vaalijohtaja Arto Jääskeläistä, mutta myös ministeriä myöten, ovat vakavalla tavalla epäonnistuneet. Ttällä poliittisella johdolla ja myöskään virkamiesjohdolla ei voida edetä kohti kesäkuun kuntavaaleja. Tämä porukka ei ole kykenevä enää jatkamaan tehtävissään vaan nyt tarvitaan pikaisia muutoksia. Vuodessa ei tämä porukka pystynyt valmistelemaan koronaturvallisia vaaleja eikä se tältä porukalta onnistu nyt parissa kuukaudessakaan. Hallituspuolue Keskustan riveistä on jo tänään vaadittu jopa  oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin eroa.

Uskon siis, että kuntavaalit siirtyvät myös kesäkuulta. Niin kuin aiemmin kirjoitin ei korona ole tästä maasta pois kesäkuussakaan ja vaalit tulevat varmasti siirtymään.

 

 

Kommentit