Kuntapäättäjät: Kolmen kunnan neuvotteluilla ratkaisu linja-auto-ongelmaan

Uutiset, sunnuntaina 27.01.2019

Vihdin kunnanvaltuutettu Markku Pietilä (kok) ja Lopen kunnanvaltuutetut Timo Heinonen (kok), Heli Lehtilä (kesk), Antti Salminen (ps) ja Antti Mikkola (kok) esittävät, että ratkaisu Loppi-Vihtijärvi-Klaukkala-Helsinki linja-autovuorojen vähennyksiin etsitään kolmen kunnan yhteisillä pikaisilla neuvotteluilla. Bussivuorot ovat vähenemässä aamuisin ja tämä tekee niin opiskelijoiden kuin työmatkalaisten kulkemisen mahdottomaksi mm. Lopen Läyliäisiltä ja Vihdin Vihtijärveltä.

-Olen käynyt keskusteluja nykyisen toimijan kanssa ja heillä voisi olla mahdollisuudet pidentää reittiä Vihtijärvelle ja myös Lopelle. Tämä parantaisi myös edelleen yhteyksiä Nurmijärveltäkin Helsinkiin, totesi Vihdin valtuustossa vaikuttava Markku Pietilä (kok).

Täysin markkinaehtoisesti ei vuoroa saada varmastikaan toimimaan, mutta kolmen kunnan yhteisenä hankkeena julkisenliikenteen yhteydet on mahdollista turvata ja niitä jopa kehittää.

-On kaikkien kolmen kunnan etu, että yhteydet toimivat. Jos julkinenliikenne ei toimi niin asuminen tulee käytännössä mahdottomaksi. Tämä lisännee maalaiskunnista poismuuttoa ja vaikuttaa myös täällä asuvien verokertymiin työmatkavähennysten kasvun kautta, muistuttaa Timo Heinonen, joka toimii Lopella kunnanvaltuuston puheenjohtajana.

Vähentyvät linja-autovuorot ovat aiheuttaneet kiivasta keskustelua niin sosiaalisessa mediassa kuin lehtienkin palstoilla.

-Läyliäisten alueelta ei tämän jälkeen käytännössä olisi opiskelijoille ja työssäkäyville kohtuullisia linja-autovuoroja lainkaan. Nyt on syytä istua Vihdin ja Lopen kunnanjohtajien yhdessä Nurmijärven kunnanjohtajan kanssa samaan pöytään ja katsoa mitä tällainen linjojen pidentäminen tarkoittaisi ja minkä verran sitä pitäisi kustantaa kuntien ostopalveluna, toteaa Antti Salminen.

Linja-autovuorojen turvaamiseksi on pohdittu myös väliaikaisia ratkaisuja.

-Parasta olisi löytää nyt ratkaisu mikä turvaisi yhteydet myös tämän kevään jälkeen, sanoo Heli Lehtilä.

-Ja nyt kun Klaukkalan ohikulkutie myös viimein saadaan niin Vihtijärvi ja Läyliäinen tulevat varmasti kiinnostamaan yhä enemmän asuinpaikkoina. Mutta on siinä se ehto kuitenkin, että täältä pitää päästä myös opiskelijoidenkin liikkumaan. Jos tämä tilanteen ratkaisee niin hyvä, päättää Antti Mikkola.

Kommentit