Kuka voisi kellot seisauttaa – Tai ainakin päättää tämän viisareiden kääntelyn?

Blogi, maanantaina 26.10.2015

Tein edellisen hallituksen aikana esityksen, että kesäajasta luopumiseksi. Silloin ministeri Merja Kyllönen ei asiaan tarttunut ja kuittasi sen ympäripyöreällä vastauksella . Nyt olen päättänyt laittaa tässäkin asiassa uskoni liikenneministeri Anne Berneriin. Hän tuntuu olevan tolkun ihminen ja uudistuksien puolesta puhuja ja ennen muuta tekijä. Siksi uusinkin nyt esitykseni ja toivottavasti uusi ministerikin nyt esitykseeni tarttuu.

Suomi siirtyy kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina ja poistuu kesäajasta lokakuun viimeisenä
sunnuntaina. Aikanaan kesäaika keksittiin Saksassa jo vuonna 1915. Sillä haluttiin siis ennen muuta säästää energiaa sota-aikana ja meilläkin kesäaikaa kokeiltiin ensimmäisen kerran juuri sodan aikaan vuonna 1942. Seuraavan kerran kesäaikaan palattiin Euroopassa 70-luvun alun öljykriisin aikana. EY:n ensimmäinen kesäaikadirektiivi tuli voimaan 1980 ja Suomen ottaessa kesäajan toisen kerran käyttöön vuonna 1981 sitä perusteltiin jälleen energian säästöllä
auringonvalon riittäessä myöhempään sekä aikaeron säilyvyydellä tärkeimpiin kauppakumppaneihin. Nykyisin työelämä toimii 24/7-periaatteella, ja niin sanotulla virastotyöajalla ei ole enää suurta merkitystä digitalisoituneessa globaalissa tietoyhteiskunnassamme. Muutama vuosi sitten aikaeromme Venäjään kasvoi kahteen
tuntiin, kun tärkeä naapurimaamme otti kesäajan käyttöön pysyvästi.

Kaksi kertaa vuodessa tapahtuvan kellojen kääntelyn mielekkyydestä on keskusteltu vuosikymmeniä niin meillä kuin ulkomaillakin. Nyt esimerkiksi Espanjassa on oivallettu aikavyöhykkeen merkitys ja maassa suunnitellaan siirtymistä toiseen aikavyöhykkeeseen. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan kesäaikaan siirtyminen häiritsee yöunta tekemällä siitä katkonaista sekä kevyempää vaikuttaen samalla vireystasoon sekä työtehtävien suorittamiseen. Unitutkijat uskovatkin, että kellojen siirtelyllä hankaloitetaan väestön rytmejä siinä määrin, että kesäaikaan siirtymisestä saatavat hyödyt eivät ole sen arvoisia.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa kannattavansa Suomen siirtymistä pysyvästi Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen. Tutkija siis kääntäisi kelloja 2 tunnilla ja jättäisi ne sitten pysyvästi siihen. Partonen perusteli kantaansa lehdessä mm. sillä, että ”Jos Suomi siirtyisi Keski-Euroopan aikaan, aamut olisivat valoisampia ja illat pimeämpiä. Tämä olisi hyväksi unirytmillemme ja terveydellemme.”

Kellojen siirtämisestä johtuvat häiriöt havaitaan helpoiten kiireisessä ja vaativassa työssä, ja lisäksi ne aiheuttavat fyysisiä sekä psyykkisiä oireita. Viime vuosina kesäaikakeskustelu onkin kytkeytynyt entistä vahvemmin keskusteluun terveydestä ja hyvinvoinnista. Kesäaikaan siirtymisen alla vuonna 2012 Tukholman Karoliininen instituutti julkaisi tutkimustuloksia, jonka mukaan kesäaikaan siirtyminen jopa aiheuttaa useita sydänkohtauksia.

Kesäaikaan siirtyminen on usein ongelma myös eläinten parissa, erityisesti maatalousaloilla. Eläimet eivät yleensä omaksu kesäaikaa, vaikka ympäröivä yhteiskunta muuttaisi elämänrytmiään. Tuotantoeläimien rytmiä pyritään tiloilla muuttamaan porrastetusti, mutta tästäkin huolimatta ajan muutos voi olla liian suuri rasitus. Tiettyihin ruokinta- ja lypsyaikatauluihin tottuneet eläimet kärsivät kesäaikaan siirtymisestä, ja muutos on havaittavissa esimerkiksi maitotuotoksen laskuna ja stressitason nousuna.

Kesäaikaa perustellaan sillä saavutettavilla hyödyillä, mutta todellisuudessa näitä hyötyjä ei voida tieteellisesti todistaa. Tutkimusnäyttöä on taas sen puolesta, että kellojen siirtäminen kesä-aikaan aiheuttaa pelkästään haittaa. Ja lisäksi kellojen siirtämisestä aiheutuu myös paljon vaivaa ja sekaannuksia, ja lisäksi se kuormittaa yhteiskuntaa sekä yksilöä.

Esitykseni tueksi vielä tänään allekirjoitin kansalaisaloitteen: ”Yhteiskunnan rasitteet kesä-talviaika pois: Voimaa, terveyttä työpäivään ja elämään Keski-Eurooppalaisella aikavyöhykkeellä”. 8542 allekirjoitusta nyt ja toivottavasti pian tuo 50 000 allekirjoituksen raja. Jos olet kanssani ja meidän tuhansien kanssa samaa mieltä niin käy myös allekirjoittamassa kansalaisaloite: Luovutaan kesäajasta.

Tänään Ala-Hämeen Ampujien syyskokous Lopen valtuustosalissa. Oli hieno saada viedä kunnan tervehdys upealle ja menestystä niittäneelle seuralle ja sen ampujille. Jatkoa varmasti seuraa!

Tänään Ala-Hämeen Ampujien syyskokous Lopen valtuustosalissa. Oli hieno saada viedä kunnan tervehdys upealle ja menestystä niittäneelle seuralle ja sen ampujille. Jatkoa varmasti seuraa!

Kello 21.29 ja kotona. Tänään illansuussa oli mieluisa tehtävä vielä saada viedä kuntamme tervehdys Ala-Hämeen Ampujien syyskokoukseen ja palkitsemisiltaan. Seura on tehnyt upeaa työtä ampumaurheilun ja -harrastuksen parissa ja nuoria ampujia on noussut jo aivan maailmankin huipulle ja menestystä on tullut kokeneemmillekin ampujille. Vielä kerran onnea kaikille AHA:n ampujille ja menestyjille ja kiitos hienosta pr-työstä myös kuntammekin eteen. Katsotaan koska sitten juodaan maailmanmestaruuskahvit vai lie olympiamitaliako juhlimme. Ei välttämättä aivan kaukana ole nekään.

Päivää on tänään värittäneet Perussuomalaisten sisäiset kahinat. On harmillista, että tuollaiset asiat nyt hoidetaan julkisuuden kautta eikä hallituspuolueessa löydy kunnon sisäistä keskusteluyhteyttä. Itse en näiden asioiden taustoja niin hyvin tunne, että osaisin sen kummemmin puoltani valita ja toisaalta ei minun sitä kokoomuslaisena tarvitse edes tehdä ja pohtiakaan. Tuntuu siltä, että osa nyt kommentoinnillaan haluaa vain heiluttaa hallituskumppanin venettä entisestään.

Sen sijaan asiakysymyksistä on hyväkin puhua ja hieman hämmentyneenä tänään luin Aamupostia missä perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja puolustusministeri Jussi Niinistö juhli puolustusvoimien rahoitusta. En ymmärrä, että tällainen kuva annetaan julkisuuteen tilanteessa missä Niinistön johdolla ensi vuonnakin puolustuksen toiminnan määrärahoja leikataan ja kehysvuosina jopa niin paljon, että Puolustusvoimista on jo todettu, että leikkaukset tulevat nipistämään jälleen kertausharjoituksista ja myös varusmieskoulutuksestakin. Tilanne on minusta enemmänkin huolestuttava kuin juhlimisen arvoinen. Uskottava maanpuolustuksemme ei tule kestämään nyt suunniteltuja ja vastoin parlamentaarisen Ilkka Kanervan työryhmän linjauksia olevia leikkauksia.

Katsotaan mitä voimme tilanteelle vielä tehdä ja mm. sille, että ensi vuonna vapaaehtoisesta maanpuolustustyöstäkin ja sen arvokkaakin arvokkaammista koulutuksista ollaan leikkamaassa valtavasti. Eduskunnassa olemmekin jo jättäneet muutaman kollegan kanssa talousarvioaloitteen määrärahojen korottamiseksi tai siis pitämiseksi edes ennallaan.

Palaan näihin puolustusbudjetin asioihin tässä lähipäivinä laajemmin, mutta oikaistaan nyt tuoreeltaan heti se väärä uutinen, että puolustusvoimien rahoitus kasvaisi ja tilanne olisi hyvä. Kaikkea muuta.

 

 

 

 

 

 

Tagit: kesäaika,

Kommentit