Kuinka monta bensa-asemaa on joutunut oikeusmurhan kohteeksi?

Blogi, lauantaina 21.09.2013

Lopen Neste entinen Kesoil on pitkään taistellut ympäristölupansa kanssa. Itseasiassa ensimmäisen kerran ympäristölupaa Laanolan yrittäjäperhe haki huoltoasemalleen jo 12 vuotta sitten. Meiltä Lopelta lupa on aina irronnut, mutta yllätys yllätys nykyinen Ely on edeltäjänsä ympäristökeskuksen tapaan aina vastustanut. Viranomainen on vedonnut aina pohjaveteen ja lupa on kumottu. Seurauksena valitus ja uusi lupa ja uusi hylkäys jne. Kissa ja hiiri -leikki on jatkunut siis vuosikausia.

Herkempi ja varovaisempi yrittäjä olisi tässä ”painostuksessa” jo taipunut. Varsinkin kun läheisen ruokakaupan taustayhtiö on tehnyt paikasta houkuttelevia tarjouksia. Nekin joutuvat nyt toteennäytetyn valossa uuteen valoon.

Nimittäin viimeinen meidän Lopen kunnan ja yrittäjien teettämä, 70 000 euroa maksanut tutkimus, paljastaa, että niin ympäristökeskuksen kuin Ely:nkin päätökset ovat perustuneet tyhjään. Kylällä pitkään tiedossa ollut tosiasia on nyt vahvistettu tutkimuksella. Pohjavesi ei pääse vedenottamoalueelle jos ei peruskallio halkea pahan kerran. Ja sellaisia maanjäristyksiä ei näillä mailla ole nähty.   

Perusteellisen ja puolueettoman tutkimuksen teki Geologian Tutkimuskeskuksen Etelä-Suomen yksikkö. Tutkimus antaa meille Lopella tärkeää tutkittua perustietoa asuinalueidemme vesihuollon järjestelyistä, mutta myös siis teollisuuden ja yrityselämän sijoittumisesta. Vastaavia tutkimuksia on tehty maassamme lukuisia ja laaja ja perusteellinen meilläkin yli vuoden kestänyt työ on usein palkittu. Masstokartoitus, geofysikaaliset tutkimukset ja maastokairaukset antavat perusteellisen ja tosiasioihin perustuvan tiedon pohjavesistä ja niiden virtauksista ja määristä ja myös maaperästä.

Tutkimus paljasti, että Lopen Nesteen huoltoaseman alueella EI OLE pohjavesiyhteyttä vedenottoon. Välissä on kalliokynnys ja lisäksi virtaus kulkee etelään ja pohjaveden määrä on vielä vähäinen.

Tänä laittaa nyt uuteen valoon vanhat ympäristökeskusten tekemät ja nykyisten Ely-keskusten tekemät päätökset tai ympäristölupien hylkäykset. Kannustan nyt kaikkia vastaavien ongelmien kanssa painivia huoltoasemia ja yrityksiä vaatimaan Ely-keskuksilta perusteellista tutkimustietoa päätöstensä tueksi. Älkää enää luottako mutu-tuntumaan ja antako periksi. Ottakaa mallia Lopen Nesteen Laanolan yrittäjäperheestä.

Lopella huoltoaseman ympäristölupa vaatii nyt uuden käsittelyn. Mutta tällä kertaa kuitenkin tosiasioihin perustuvan faktatiedon varassa. Huoltoasema ei vaaranna kirkonkylämme Lopen vedenottamoa. Toisaalta laaja ja perusteellinen tutkimus paljasti myös kuntamme alueelta runsaasti hyödyntämättömiä pohjavesivaroja Läyliäisistä etelään. Vettä siis meillä riittää.

Niin ja mielenkiintoista on nähdä mitä muuallakin seuraavaksi tapahtuu. Kuinka monta bensa-asemaa on suljettu väärin mielivaltaisin mutu-tuntumaan perustunein tiedoin? Onkohan edessä uudet tutkimukset ja sen myötä korvaushakemuksien suma? Meidänkin seutukunnalta nimittäin suljettu lukuisia huoltoasemia näillä perusteilla ja nyt ne kaikki on syytä laittaa uuteen valoon.

Tänään nostan hattua Matti ja Pirjo Laanolalle ja heidän tyttärelleen Sari Riihimaalle sinnikkyydestä ja periksiantamattomuudesta. Moni olisi antanut periksi ja taipunut. Mutta he eivät ja tuloksena erävoitto jonka täytyy tarkoittaa myös otteluvoittoa. Onnea!

Korjaus blogiin tai täydennys: Tutkimuksen kustannuksiin on osallistunut Lopen Kunta, Neste Oil, Neste Loppi Laanola ja Ely-keskus.

Kommentit