Kotimaan matkailu pitää rattaat pyörimässä

Blogi, maanantaina 10.07.2017

Matkailu kotimaassa on minulle monessa mielessä myös tärkeä valinta. Kohteista ei ole pulaa eikä nähtävästäkään ja jokainen kotimaassa käytetty euro pistää maahamme lisää puhtia ja tukee paikallistaloutta ja talouskasvua.

Matkailutilinpito paljastaa, että matkailun merkitys maamme kansantaloudelle on kasvanut viime vuosina. Matkailuun kulutetaan vuositasolla noin 14 miljardia euroa. Vuonna 2015 kansainvälisten matkailijoiden Suomeen jättämät tulot olivat vajaat 4 miljardia euroa.

Kaiken kaikkiaan matkailuala työllistää maassamme jopa 140 000 henkilöä ja sillä on iso vaikutus myös moneen muuhun alaan kuten rakennus-, kuljetus- ja kaupan alaan. Lisäksi matkailua-alalla vuokratyövoiman käyttö on yleistä ja myös monelle nuorelle tämä luo mahdollisuuden kesätyöhön ja lisäansioihin koulun tai opiskelun välissä. Työllistävävaikutus on kasvanut edelleen vuosittain. Esimerkiksi vuonna 2015 matkailutoimialoilla työllisten määrä kasvoi 800 henkilöllä. Matkailualalla toimii 28 900 yritystä. Uusia yrityksiä syntyy eniten ohjelmapalveluihin. Yli 3 000 uutta yritystä vuosina 2007–2014. Suunta on siis oikea.

Tämä kaikki näkyy mm. siinä, että matkailun tuottama arvonlisäys kasvoi vuosina 2007-2011 liki neljä kertaa muuta kansantaloutta nopeammin. Ja viime vuonna Suomessa kirjattiin reilut 14,6 miljoonaa kotimaista ja 5,8 miljoonaa ulkomaista yöpymistä Venäjän ollessa edelleen tärkein markkina.
Itseasiassa Kansainvälisten matkailijoiden määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla.

Matkailun merkitys maamme kansantaloudelle on matkailutilinpidon lukujen valossa jooa suurempi kuin mm. kaivostoiminnan ja louhinnan, elintarvike- ja juomateollisuuden sekä metsäteollisuuden. Matkailun arvonlisä oli yli puolitoista kertaa suurempi kuin elintarviketeollisuuden, suurempi kuin maatalouden ja moninkertainen verrattuna peliteollisuuteen.

Toivottavasti saamme nyt lisää vauhtia myös tälle alalle. Matkailu- ja ravintola-alaa pitäisi ja voisi minusta kannustaa verotusta keventämällä mm. ravintolamyynnin osalta ja myös sääntelyä keventämällä. Siksi meidän tavoite on saada myös alkoholilain uudistus maaliin vielä tänä vuonna. Se olisi hieno lisä monelle kotimaiselle pienpanimolle, matkailuyritykselle ja myös lukuisille kyläkaupoille. Toivotaan, että saamme keskustan myös mukaan tähän uudistukseen ja muutokset voimaan kesäksi 2018.

Tänään olemme matkanneet Hämeessä ja Pirkanmaalla. Kolme yötä Tampereella Holiday Club Tampereessa ja kohteista ei ole pulaa. Koko perheen ja rakkaan pienemmän kummitytön kanssa matkassa.

Kaunista kesä Suomea kiertämässä.

Kello 22.31 ja yön jälkeen jatketaan. SuperPark-päivä!

 

 

Kommentit