Koronan muunnosten oveluus happanoitti koronapassin – Tapahtuma-alan ja liikunnan sekä urheilun rajoitukset purettava nopeutetusti

Blogi, keskiviikkona 02.02.2022

Koronan muunnosten oveluus happanoitti koronapassin.

Näin siinä kävi. Aikanaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus hukkasi yhden koko kesän tapahtumat ja matkailun vitkuttelemalla koronapassin käyttöönottoa. Muu Eurooppa silloin jo avasi ja otti kesästä hyödyn irti koronapassia hyödyntäen, mutta meillä hallitus halusi pitää maan kiinni ja tapahtumat kiellettyinä. Lopulta koronapassi saatiin sitten käyttöön, itseasiassa siinä vaiheessa, kun monet Euroopan maat jo siitä luopuivat, mutta tässä vaiheessa passin toimivuusaika jäi rajalliseksi. Hetken aikaa syksystä koronapassi piti tapahtumia elossa ja arkea liikkeessä ja myös vauhditti rokotekattavuuden nousua. Pian kuitenkin koronan muunnokset murensivat sen toimivuuden. Erityisesti koronan Omikron muunnos vesitti rokotteiden riittävän korkean suojan ja alkoi levitä myös kahdesti ja jopa kolmesti rokotettujen keskuudessa. Koronapassi ei tietenkään enää tällaisessa tilanteessa toimi, sillä passin ideahan on nimenomaan rokote- tai muun koronasuojan varmistamalla pitää huolta, että vihuliainen tauti ei leviäisi niissä tiloissa ja tapahtumissa, missä ovet pysyvät koronapassilla auki. Nyt, kun Omikron-muunnos ei rokotesuojasta niin paljoa välitä ja pitää sitä aika-ajoin jopa pilkkanaan, niin koronapassi on käytännössä toimimaton.

En siis itse kannata tällä hetkellä, tällaisten muunnosten aikana, koronapassin käyttöönottoa tai laajentamistakaan. Muistan nimittäin vielä itse varsin hyvin sen hetken, kun omassa ajatuksessani koronapassin toimivuus hukkui. Se tapahtui itselläni joulun aikaan. Siihen asti oli ainakin tuntunut, että tilaisuuksissa ja tiloissa missä koronapassi tarkistettiin, niin olo oli turvallisempi. Joulun aikaan mm. joulumarkkinoille passilla mentyäni ei enää muunnosten levitessä tältä tuntunut. Koronapassi oli tullut minun mielessäni tiensä päähän.

En myöskään kannata tällaisten, rokotteita halveksuvien, koronamuunnosten aikana koronapassin muuttamista rokotepassiksi. Ei sen antama turva siitä miksikään paranisi. Koronapassi tai rokotepassi on nyt vaan yksinkertaisesti passé.

Tämä ei tarkoita sitä, että ei rokotetta kannattaisi ottaa. Kannattaa ehdottomasti. Rokote ainakin lieventää koronan oireita ja pitää osaltaan myös sairaanhoitomme kantokykyä yllä. Kannustan siis ehdottomasti ottamaan rokotteen – ensimmäisen, toisen ja kolmannenkin. Vaikka rokote ei niin hyvin estäisikään nyt taudin saamista ja ei myöskään sen levittämisen vaaraa, niin kyllä se siinäkin avuksi on. Kannustan siis ottamaan.

Mutta samaan aikaan vetoan kyllä Marinin hallitukseen ja SDP:n, Keskustaan ja Vihreisiin, että purkakaa nyt jo kulttuurialan ja tapahtumien kohtuuttomat rajoitukset. Purkakaa myös ruokaravintoloiden käytännössä vain alaa haittaavat rajoitustoimet. Nämä eivät nyt toimi ja ovat täydellisen epäoikeudenmukaisia ja ennen muuta koronan kannalta tehottomia. Liikunnan ja urheilun tilat, kuntosalit yms. on nyt saatava auki. Ja myös teatterit ja elokuvateatterit ja muut. Sairaanhoitomme kantokyky ei nyt ole enää uhattuna ja silloin näiden kaikkien rajoitustoimien oikeuspohja on murentunut. Tällaiset rajoitustoimet eivät ole oikeasuhtaisia, välttämättömiä eivätkä tehokkaitakaan ja näin ollen en eivät ole enää lainkaan mukaan sallittavia.

Muu Eurooppa jälleen avautuu. Seurataan mekin tätä tietä. Nyt siihen on mahdollisuus. Mutta alleviivaan nyt edelleen, että on tulevaisuudessakin täysin mahdollista, että joku uusi muunnos tulee ja tilanne menee jälleen pahemmaksi. Silloin siihen pitää reagoida ja toimia sen edellyttämällä tavalla. Se pitää tehdä nopeasti ja tehokkaasti ja siksi työkalut kannattaa ja pitää pitää työkalupakissa mukana.

Kello 15.30 ja kohti illan ensimmäistä OmaHämeen aluevaltuuston työpajailtaa. Eduskunnassa tänään upeat juhlavat valtiopäivien avajaiset. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti erittäin vahvan ja vaikuttavan puheenvuoron. Ajattelin, että voisin huomenna palata siihen hieman laajemmin. Pohtimisen arvoista siinä nimittäin paljonkin.

Varsinaisen avajaispuheensa jälkeen TP oli vielä median tavattavissa Valtiosalissa. Siellä hän otti vielä kantaa Venäjän kirjeeseen ja totesi minusta varsin hyvin, että ”Luulen, että siirron tarkoituksena on nimen omaan herättää paljon hämmennystä ja siksi ottaisin tämän suhteellisen rauhallisesti”. Ja Niinistö totesi perään vielä, että käytännössä me olemme jo vastanneet aiemmin kirjeen keskeisiin kysymyksiin ja Venäjä ja Putin myös vastauksemme tietää. Nyt annettava vastaus onkin presidentin mielestä enemmänkin ”kirjoitustekniikkaa” kuin siis sisällön pohtimista.

Tänään myös Ruotsin ja meidän keskeiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan ministerit ottivat aiheeseen kantaa. Maittemme ulkoministerit ja puolustusministerit tapasivat tänään Tukholmassa. Ruotsin ulkoministeri Ann Linde ehkä kiteytti maittemme viestin parhaiten toteamalla, että Venäjän vaatimukset ovat ”täysin mahdottomia hyväksyä.”

Mielenkiintoista nähdä mitä Putin tekee seuraavaksi. Shakin nappulat on nyt laudalla.

Nyt maakunnan asioiden pariin… Huomiseen…

 

Kommentit