”Runsas viidennes pelkäsi, että Suomen jälkeen Venäjä voisi hyökätä muihinkin maihin.”
Institute for Global Affairs -tutkimuslaitos selvitti tutkimuksessaan ”Kuinka Trump ja Harrisin äänestäjät näkevät Amerikan roolin maailmassa”. Tutkimus tehtiin kuudessa Yhdysvaltain presidentinvaalien kannalta ratkaisevan tärkeässä osavaltiossa. Mukana oli siis vaa´ankieliosavaltiot Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Georgia, Arizona ja Nevada.
Kyselyssä huomioni kiinnitti yksi kysymys missä mainittiin meidät. Vastaajilta nimittäin kysyttiin ”Naton uudesta liittolaisesta Suomesta” ja siitä, että miten Yhdysvaltain tulisi toimia, jos Venäjä hyökkäisi uuden liittolaisen Suomen kimppuun. Kysyjille oli kerrottu Naton yhteisen puolustuksen velvoitteesta ja kysymykseen vastanneista demokraateista peräti kolme neljästä (76 %), mutta yli puolet myös republikaaneista (55%) ja itsenäisistä eli sitoutumattomistakin 59% kannatti ”Yhdysvaltain sotilasoperaatiota Venäjän joukkojen karkottamiseksi”.
Kaikista kyselyyn vastanneista kolme viidestä eli 63 prosenttia oli valmis amerikkalaisjoukkojen lähettämiseen ja vain kolmannes (37%) kertoi vastustavansa jenkkijoukkojen lähettämistä artikla viiden velvoitteen mukaisesti puolustamaan Suomea.
Joukkojen lähettämisen kannalla olleet alleviivasivat jatkokysymyksissä sitä, että näin ylläpidettäisiin liittolaisten luottamusta USA:han, mutta myös reilu viidennes kertoi perusteluna joukkojen lähettämiselle sen, että ”Suomen jälkeen Venäjä voisi hyökätä muihinkin maihin”. Joukkojen lähettämistä vastustaneet kertoivat taasen pelkäävänsä ydinsotaa ja osa myös ei katsonut Suomen puolustamista Yhdysvaltojen elintärkeäksi intressiksi. Osa myös katsoi Suomen puolustamisen rasittavan liikaa Yhdysvaltojen taloutta.
Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen tutkimus. Kannattaa se lukaista, sillä siinä on myös paljon muitakin kysymyksiä liittyen niin Ukrainaan ja Venäjään, Israeliin ja Gazaan kuin Kiinaankin ja moneen muuhun. Esimerkiksi ”Demokraattien ja riippumattomien enemmistö katsoo, että Yhdysvaltojen on joko lopetettava tuki Israelin sotaponnisteluille tai asetettava tuen ehdoksi tulitauko. Useat republikaanit ajattelevat, että Yhdysvaltojen on tuettava Israelin sotaponnisteluja ehdoitta”.
Tutkimuksessa kysymyksiä siis lähestyttiin ennen muuta lähestyvien Yhdysvaltain presidentinvaalien näkökulmasta. Asetelma oli hieman siis se, että jos Trump tai jos Harris valitaan jne. Itse en usko, että kumpikaan presidenttinä onnistuisi tai edes ajaisi tai haluaisi Yhdysvaltojen eroavan Natosta. En usko. Mutta uskon siihen, että valitaan sitten heistä kumpi tahansa niin Euroopan tulee ottaa entistä isompi rooli omasta puolustuksesta. Ja tämä muuten tapahtuu ihan Euroopan maiden omastakin tahdosta. Sinisilmäisyys on kadonnut ja harhaluulot siitä, että perinteinen sota ei voisi kohdata myös Euroopan maita. Olen myös vakuuttunut, että Nato-maat tulevat pian linjaamaan, että jokaisen maan tulee käyttää puolustukseensa vähintään 2,5% bkt:stä tai lattiaksi voidaan asettaa jopa kolmekin prosenttia.
Ja samaan aikaan pidän välttämättömänä, että teemme meillä myös jo seuraavat ratkaisut uskottavan puolustuksemme vahvistamiseksi. Meri- ja ilmavoimat ovat ns. putkessa ja hoidossa ja nyt pitää saada liikkeelle maavoimien uudistaminen ja kehittäminen. Tämä urakka tulee olemaan koko luokaltaan jopa samaa mittaluokkaa kuin hx-hanke eli nykyinen F35-hanke oli tai on.
Meidän tulee tehdä nopeasti ennakkotilauksia mm. rynnäkkökivääreistä Sakolle ja saada näin siellä isot linjastoinvestoinnit liikkeelle, mutta myös ratkaisuja raskaankin kaluston päivittämiseksi ja uudistamiseksi. Ja onhan rivissä vielä massiivinen määrä myös sotilaiden henkilökohtaisten varusteiden ja aseistuksen uudistamista ja myös paljon muutakin droneista lähtien. Tehtävää siis riittää.
Iske ja murra.
Tänään aamusta jo ensimmäinen Teams-kokous kotikunnan Loppilaisten rahastojen tukien parissa ja nyt sitten työhuoneessa. Istunto alkaa tänään kello kymmenen ja yhdeltätoista käsittelyssä sitten puolustusministeriön hallinnonala puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok) johdolla.
….
Kello 21.49 ja illan tapaamisesta kämpille. Mukava tuokio hyvän ystävän kanssa ja vähän politiikan tilannetta ja tulevaakin. Tällaisia hetkiä tarvitaan.
Mutta päivään mahtui tänään budjettikeskusteluja, ryhmäkokousta, työvaliokuntaa ja sitten mukava tapaaminen ystäväni Kai Estolan ja hänen tyttärensä Sofien kanssa. Hienoa, että nuoria politiikka ja yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat. Mainio nuori Kaitsulla ja saa nähdä missä kaikessa hänestä vielä kuulemmekaan.
Mutta nyt hetki vielä töitä ja sitten huomista kohden. Eduskunnassa viimeinen budjetin lähetekeskustelupäivä, mutta huomenna myös valiokunnat ja jaostot. Ja illalla sitten Siljan kanssa Nälkäpäivän lipaskerääjäksi.