”Kolme neljästä suomalaisesta sanoo, että suomalaisten olisi puolustauduttava aseellisesti, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta.”

Blogi, keskiviikkona 23.03.2022

Ukrainassa on nähty, mitä tarkoittaa korkea maanpuolustustahto. Kansa on taistellut määrällisesti ylivoimaista vastustajaa vastaan kunniakkaasti, vaikka Venäjä on lähtenytkin raukkamaisimmalla tavalla hyökkäyssotaan siviilejä – lapsia, perheitä ja vanhuksia vastaan. Iskujen kohteina on ollut kiihtyvällä tahdilla kerrostalot, siviiliväestön suojat, koulut ja päiväkodit ja jopa sairaalat. Myöskään pommitusta siviilien evakuointisaattueita vastaan ei ole kaihdettu. Sotarikoksia kaikki ja niin kuin aiemmin jo täällä blogissanikin totesin, niin Vladimiri Putinin seuraavan Euroopan ”vierailun” paikka pitää olla Haag.

Suuriin ongelmiin sotarintamalla joutuneen Venäjän tarkoitus on ollut nujertaa Ukraina ja ukrainalaisten maanpuolustustahto raukkamaisimmalla tavalla. Tämäkään ei ole Ukrainaa saanut taipumaan vaan päinvastoin halu taistella ja puolustaa on vain kasvanut. Itseasiassa näyttää yhä enemmän siltä, että Venäjän sotilasjohto on joutunut syystä tai toisesta – ehkä oman asemansa ja jopa henkensä pitimiksi – valehtelemaan Putinille sotavoimien iskukykyä ja Ukrainan valloittamisen nopeutta ja helppoutta. Rahoista, mitä olisi pitänyt laittaa sotavoimien vahvistamiseen karhun osa menikin oligarkkien pusseihin. Nyt oligarkit ympäri maailman kauhunsekaisesti pyrkivät pelastamaan huijaamalla saamiaan omaisuuksia. Nyt lännen pitäisikin ulottaa pakotteet myös oligarkien perheisiin ja kumppaneihin.

Venäjän toimet Ukrainassa ovat saaneet myös mielet Suomessa synkiksi. Myös muutoksia on tapahtunut mm. suhtautumisessa Venäjään ja myös sen kautta puolustusliitto Natoon. Myös meidän jo valmiiksi korkea maanpuolustustahto on vain kasvanut.

Helsingin Sanomat on myös meidän maanpuolustustahtoa selvittänyt kyselyillään. HS-gallupista kysyttiin asiaa ensin tammikuussa ja nyt uudelleen maaliskuun puolivälissä Putin sodan sytyttyä. Ja viesti on selvä – meidän suomalaisten maanpuolustustahto on ottanut ison harppauksen sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tämä on tärkeä viesti meille kaikille – yhteinen viesti:

Me olemme yhdessä ja yhtenäisenä valmiita puolustamaan Suomea myös sodan hetkellä.

HS:n gallupissa peräti kolme neljästä totesi, että meidän on puolustauduttava aseellisesti, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta. Tämä on se kovin lupaus. Emme antaisi periksi siis siinäkään tilanteessa vaikka lopputulos näyttäisikin pahalta ja tulevaisuutemme synkältä. Meidän yhteinen tahtomme on selvä: Asevelvollisten puolustushalukkuus on kasvanut ja Suomea on puolustettava aseellisesti, jos maahamme hyökätään.

Samaa kunniakkuutta on nähty nyt myös Ukrainassa. Periksi ei ole annettu ja presidentti Volodymyr Zelenskyi on johtanut kansaansa ja puolustussotaa edestä. Ukrainan kansa on yhtenäisempi kuin ehkä koskaan ja valmiimpi suurimpiin uhrauksiinkin vapautensa ja oman kansan edessä.

Kantar TNS toteutti tämän gallupin Helsingin Sanomien toimeksiannosta 11.–16.3.2022. Haastattelujen määrä oli 1 059 ja tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa Suomen 18–79-vuotiasta väestöä poislukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tuloksia verrattiin lehden uutisessa HS:n tammikuussa tekemään aiempaan tutkimukseen.

Kello 20.36 ja tässä odottelen mielenkiinnolla illan Maikkarin Asian Ytimessä Nato-iltaa. En siis itse keskustelussa mukana, mutta mielenkiintoista näitä myös aina kuunnella ja katsella. Ja tällä kertaa mukana myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kannattaa siis ehdottomasti ysiltä katsoa MTV3:lta.

Päivään mahtui tänäänkin niin maanalla Ukraina ja turvallisuuspolitiikan infoa ja läpikäyntiä, kuin myös oman ryhmänkin kanssa. Voisi sanoa, että nyt päivät ovat aikalailla täynnä turpoa ja ulpoa eli turvallisuuspolitiikkaa ja ulkopolitiikkaa. Niin myös huominenkin mikä alkaa mm. Santahaminasta Maanpuolustuskorkeakoulun kokouksella.

Mutta mahtui tähän päivään hieman muutakin. Käsittelyssä isossa salissa myös mm. minkkien rautapyynnin täyskieltoa ajava kansalaisaloite. No, te tiedätte, että minä en tällaista täyskieltoa kannata sillä se olisi jopa luonnonsuojelunkin näkökulmasta vastuuton ja haitallinen ratkaisu. Voisin huomenna heittää tänne videona tuon oman puheenvuoroni keskustelusta. Niin ja olihan esillä myös saattohoitoasiat ja monet muutkin. Eli ei pelkkää sotaa ja koronaa vaan paljon muutakin.

Kommentit