Kolmas Oikea Suunta seminaari hahmotteli Suomen tulevaisuutta – Puhumassa Hetemaj, Viinanen, Kanerva, Penttilä ja Rantanen

Uutiset, tiistaina 18.01.2011

Kansanedustaja Timo Heinosen järjestyksessään jo kolmas Oikea Suunta- seminaari keräsi Hämeenlinnan Vanajanlinnaan vaikuttavan puhujajoukon, jota kuuntelemaan oli saapunut ennätysmäärä Hämeen ja Etelä-Suomen yritysvaikuttajia ja yksityishenkilöitä. Päivän aikana kuultiin muun muassa ministeri Iiro Viinasen ja kansanedustaja Ilkka Kanervan arvioita Suomen tulevaisuudesta erilaisista näkökulmista.

– Erittäin onnistunut kokonaisuus. Sain runsaasti myönteistä palautetta semmastamme ja näyttää siltä, että tästä tulee väistämättä jokavuotinen perinne, kiitteli kansanedustaja Timo Heinonen.

Seminaarin avasi Vanajanlinnan isäntä Mika Walkamo, jonka jälkeen Würthin Suomen hallituksen puheenjohtaja Pentti Rantanen, kertasi puheessaan yhden suomalaisen yrityksen menestystarinan. Rantanen nosti puheessaan vahvasti esiin vuosikymmenten ajan toimineen periaatteen, jonka mukaan myös taloudellisesti huonoina aikoina yrityksen kannattaa panostaa palveluun. Tätä periaatetta on Würthilla noudatettu muun muassa siten, että muista poiketen yritys on palkannut taantuman aikoina lisää työntekijöitä ja panostanut koulutukseen.

– Työvoiman ja osaamisen saatavuus on yksi tulevaisuuden haasteista yrityksille, Rantanen nosti puheenvuorossaan.

Suomen tulevaisuuden haasteita avasi myös ministeri Iiro Viinanen, joka totesi haasteiden olevan edelleen samoja kuin neljä vuotta sitten puhuessaan ensimmäisessä Oikea Suunta seminaarissa.

Viinanen vaatikin rohkeita ratkaisuja, jotta suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen on mahdollista jatkossakin. Puheessa käytiin läpi niin Suomen ja Euroopan talouspolitiikkaa, maataloutta, sosiaalipolitiikkaa ja kuntarakenteita. Tärkeänä kysymyksenä Viinanen esitti, että ”Kuluttaa kyllä osaamme, mutta mitä Suomessa tuotetaan tulevaisuudessa?”

– Kuluttaa kyllä osaamme, mutta mitä Suomessa tuotetaan tulevaisuudessa? kysyi Viinanen esityksessään, ja totesi, että 90-luvun laman jälkeen Suomi nousi Nokian avulla, mutta nyt samanlaista yhtä veturia ei ole näkyvissä.

Osaltaan vastauksena Viinasen kysymykseen Suomen vientimahdollisuuksista globaalia talouspolitiikkaa ja tulevaisuutta esitteli Kauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä. Penttilä kiinnitti huomiota talouspolitiikan suuntauksien muutoksiin maailmansodan jälkeisenä aikana, Euroopan maiden nykyisen taloustilanteen ja vaikutusvallan globaalissa kilpailussa, ja nosti tulevaisuuden tärkeiksi talousmaiksi ns. BRIC-maat, joihin kuuluu Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina.

Fatbardhe Hetemaj hurmasi jälleen yleisönsä

Penttilän jälkeen seminaarissa kuultiin mielenkiintoinen tarina, kun vuoden 2009 pakolaisnainen Fatbardhe Hetemaj kertoi perheensä tarinan muutosta Kosovosta Suomeen 1990-luvun alussa. Seminaariväen hurmanneen tarinan lisäksi Hetemaj otti kantaa Suomeen maahanmuuttopolitiikkaan, kotouttamisen keinoihin ja rasismiin.

– Tämä tarina saa varmasti jatkoa. Fade on tänä keväänä ehdolla eduskuntavaaleissa Helsingissä kokoomuksen listoilta, ja olen jo pitkän aikaa ollut varma, että tästä naisesta kuulemme vielä, muistutti Heinonen seminaariväkeä.

Seminaarin päätti kansanedustaja Ilkka Kanerva, joka esitteli vaihtoehtoja Suomen, Euroopan ja maailmankin turvallisuuskysymyksiin. Kanervan puheenvuoro kävi läpi laajasti ja perusteellisesti mahdollisia turvallisuusuhkia ja ratkaisumahdollisuuksia.

– Upea ja mielenkiintoinen seminaaripäivä takana. Suuret kiitokset kuuluvat Vanajanlinnan väelle ja puhujajoukolle, mutta ennen kaikkea myös kuulijoille ja keskustelijoille. Tästä on hyvä jatkaa, kertoi Heinonen seminaarin jälkeen.

Kommentit