Kokoomus maan suurin puolue – SDP:n kannatus ei ole noussut uuden puheenjohtajan myötä

Uutiset, lauantaina 28.06.2008

Kokoomus suurin puolue

UH, 28.6.2008

Yleisradion teettämä kesäkuun 2008 puolueiden kannatusmittaus paljastaa sen, että kokoomus jatkaa edelleen vakuuttavasti maan suurimpana puolueena. Kokoomus on kolmesta suuresta ainoa, joka on onnistunut parantamaan kannatustaan edelliskuukauden lukuihin. Kesäkuussa kokoomusta kannatti 22,5 prosenttia suomalaisista ja tässä on nousua edelliseen mittaukseen 0,2 prosenttiyksikköä. Samaan aikaan SDP:n alamäki on ollut -0,1 prosenttia ja keskustan peräti -0,6 prosenttiyksikköä.

– Tutkimus päättyi tämän viikon keskiviikkona. Se kertoo siis myös sitä, että Urpilainen ei ole onnistunut kääntämään SDP:n kannatusta nousuun ainakaan valtakautensa alussa. Näin olisi uskonut käyvän. Uutuuden viehätystä ei siis ole havaittavissa. Kannatus on jopa alle toukokuun lukujen, kommentoi Timo Heinonen kesäkuun mittausta ja oli tyytyväinen oman puolueensa vankkaan asemaan.

– Olemme selvinneet hyvin tästä haastavasta keväästä. Vaalirahakohu jäi junnaamaan keskustan niskaan, kun meidän edustajat täydensivät ilmoituksensa välittömästi. Ehkä kansa arvosti tätä ryhtiliikettä vaikka tekoa se ei tekemättömäksi teekkään. Ja samaan aikaan SDP:n hyökkäsi hallituspuolueiden kimppuun ja kun sitten sieltä paljastui Ahteen rahasotkut ja myös vasemmistoliiton omat taustayhdistysrahat ja yhtä sun toista pikkuhiljaa niin uskon, että ihmiset näkivät tämän kaksinaamaisuuden.

YLE Uutisten Taloustutkimuksella teettämästä kyselyssä Kokoomus on suurin puolue 22,5 prosentin kannatuksella ennen Keskustaa 21,6 prosenttia ja SDP:tä 21,4.

Perussuomalaiset ottavat oppositiossa johtajan roolia

Kesäkuun puoluekannatus jatkaa tuttua linjaa myös muiden oppositiopuolueiden osalta. Kristillisdemokraattien suosio jatkaa alamäkeä ja Räsäsen joukot ovat jääneet selkeästi mm. Perussuomalaiset vauhdista. Pienemmistä eduskuntapuolueista perussuomalaisten kannatus onkin noussut nyt ennätystasolle 5,5 prosenttiin.

– Eduskunnassa on hyvin nähnyt mikä puolue oppositiossa toimii ja millä on näkemyksiä. Kyllä Timo Soinin osaaminen näkyy politiikassa ja hän ei sorru tuohon räksyttävään ja kaunapolitikointiin. Itse arvostan kaimaa paljonkin, totesi Heinonen.

Taloustutkimus ei ole koskaan mitannut Perussuomalaisille näin korkeita kannatuslukuja. Perussuomalaiset ylittävätkin suosiossa jo kristillisdemokraatit ja Rkp:n.

Kyselyssä haastateltiin 2931 henkilöä 2.-25. kesäkuuta välisenä aikana. Virhemarginaali on noin 1,6 prosenttiyksikköä.

Kommentit